Németh Csilla, rajz-földrajz szakos tanár

 

 

Általános iskolában dolgozó rajz- földrajz szakos tanár vagyok, aki honismeretet, médiát is tanít.


Sok éve igyekszem átadni az alkotás örömét és az ide vonatkozó ismereteket - órákon az általános iskolásoknak, a jobban érdeklődőknek pedig szakkörökön.

 

Nem végzek képzőművészeti munkát, de egész lakásom, és az engem körülvevő tárgyak azt mutatják, hogy az alkotás örömét bennük élem ki.

Ugyanezt ajánlom mindenkinek, akinél gyermekének, vagy magának jóleső örömöt jelent ez! Készítsen tárgyakat a lakásába, fesse ki a falakat olyanra, amilyenre akarja, varrjon magának ruhákat, fűzzön ékszereket….Én még a nászajándékot, vagy a karácsonyi meglepetésnek szánt holmit is inkább magam alkotom meg. Lehetőleg kevés alapanyag vásárlásból inkább egyénre szabva.

 

Magam sok tanfolyamon vettem- veszek részt. A legérdekesebbek: Művészeti szakírói és kiállítás-rendezői tanfolyam- itt megtanultam, hogyan mutassak be munkákat. Néhány évig dolgozhattam is a kerületi művészeti iskolában és rendeztem a gyerekek alkotásaiból bemutatókat, később érdekes embereket ismertem meg az „ alkotó szülők” és más témájú kiállítások rendezésekor.

 

Nagyon hasznos volt, hogy megértettem, hogyan alkalmazhatom a projektmunkát  foglalkozásokon, Ezt azóta főleg irodalmi művek feldolgozásánál használom. Minden évben sok verset, novellát, és a kötelező olvasmányt is óriás falképeken, vagy kisebb rajzos-tárgyias munkákon elevenítünk meg a gyerekekkel.

Legutóbb a Kézenfogva Alapítvány „Fogadd el, fogadj el!” elnevezésű képzésén  vettem részt, itt azt értettem meg, milyen feladatok állnak előttem, amikor másképp élő embertársaimat mutatom be az általam nevelt iskolásoknak. Hogyan építsem fel a közös foglalkozást, mire figyeljek az esemény közben és egyáltalán- ne felejtsem el ezt a fontos kapcsolatépítő feladatot!

 

Sokféle szakkört szerveztem- szervezek iskolámban és azon kívül is. Kedves volt sokaknak több évig az üvegfestés, sokféle felületre dolgoztunk. Nagyon népszerű lett a kosárfonó szakkör, az alsós gyerek is egész méretes alkotást vitt haza, szülei meglepetésére. Az agyagozás mindig siker, ez engóbozva, kiégetve kerül haza. Dolgoztunk már bőrrel, varrtunk belőle kistáskát, de az iskola óriás sakk-készletét is gyerekek készítették a kiváló és nagyon olcsó papírmaséból!

Ha a szükség úgy hozza, alkotok sajtos dobozból, krumplis hálóból- minden alapanyag jó, ha megfelelő célra használja fel az ember! Kollégáim és tanítványaim tudják, hogy mindent fel szoktam használni, ezért időnként megjelennek egy szatyornyi söröskupakkal, vagy hoznak egy szép faágat, követ.

Remélem a fentiekből érthetővé válik, hogy az alkotást jómagam egy kiterjedt, az élet minden területét átölelő tevékenységnek gondolom és eszerint is élem meg. Olyasminek, ami természetes velejárója mindennapjaimnak, ami mindig megoldást ad és amit bárki megért, elsajátít és alkalmazni tud!

Ezzel kapcsolatos kérdéseidre, vagy megvalósításra váró ötleteidhez adhatok segítséget, tanácsot, választ, ha megkeresel!

 

 

 

 

 

Itt érsz el:

Email:ncsilla61@gmail.com

Mobil:+36302255119

  • w-facebook
  • Twitter Clean

© 2014. Fejlesztemagyerekem.hu