Rónai Katalin, bábkészítő mester

 

Örömmel tapasztalom, hogy tucatáruval szemben a kézzel készített egyedi termékek kerülnek előtérbe úgy a családokon, mint egyéb közösségeken belül.

 

Hosszú évek óta ismerem az alkotás gyógyító erejét, láttam hogyan nyílnak meg gyermekek az óráim alatt és után. 

Az alatt a 22 év alatt, amíg aktív általános iskolai technikatanárként figyeltem, irányítottam, és néha a visszajelzésekből kiderült, hogy a későbbi életére befolyással voltam, (pályaválasztás) a megtanult dolgok, és az alkotás örömei segítségével.

 

Azok a gyermekek, akik a napközis órák alatt elviselhetetlen kínlódással, a bezártság, és „a semmit sem akarok csinálni” életérzésével élték a délutánokat, a szakkörömön, a lehetőségek, a tevékenységek, a szabad szárnyalású alkotások által kinyíltak, és felélénkültek.

 

A lehetőség, hogy végigkísérhettem sok diákom kézügyességének fejlődését, a kreativitásának kibontakozását, nagyon sok élményt, örömet adott nekem is.

 

Minden gyermekben vannak képességek, a képességeket fejleszteni csodás lehetőség, főleg akkor, ha ez minkét félnek ez örömforrás. Diáknak, tanárnak egyaránt.
 

22 éves tanári pályám alatt sokszor kísértem figyelemmel, és segítettem gyermekeknek, hogy az alkotásaikban az igényességüket is fejlesszék. Fontosságot kapott a minőség is a munka elkészítése közben. A folyamatot öröm volt látni, az alkotó gyermek büszkeségét megtapasztalni, és azt is, hogy szomorúságból vidámság válhat egy-egy alkotás boldogsága által.

 

Ezt a boldog, alkotó gyermeket segíteném megkeresni és megtalálni a bábkészítő bábos foglalkozásokon az egyszerűtől a bonyolultig végigvezetve gyermeket és felnőttet egyaránt.

 

A bábok készítése és vele való mesélés által a felnőtt is gyermek lehet újra és a gyermek, pedig, ahogy a gyermekekkel foglalkozó egyéb segítők – pl. logopédusok,- megnyílnak, beszédesek lesznek a bábokkal, hiába látják, hogy áll mögötte egy felnőtt.

 

Díjak, kitüntetések: aranykoszorús babakészítő mester, illetve több versenyen díjazott az első három kategóriában. Kiállítások, amelyeken kiállított.

 

 

 

Miben segíthetek?

E-mail: ronikati@gmail.com

Telefon: 06302092135