Kicsik kezébe - Ami mindig megnyugtat és elkísér

Mindenkinek van óvodás korából olyan emléke, ami arról szól, mivel tudták megvigasztalni, vagy mi volt az a holmi, amit mindig vinni kellett vele, bárhova ment a család. Ezek a tárgyak, apróságok egyfajta biztonságot jelentenek a kisgyereknek, megnyugtatóan hatnak rá, az otthon emlékeit jelentik, szagukkal, színükkel.

nyuszika

Nem felejtem el, amit kezdő anyukaként mástól tanultam: tegyem a kisbabám alá egyik blúzomat, amit nem mostam még ki. Ez a „mama szag” megnyugtatta a nyűgös gyereket és nem kellett folyton karban tartani. Ugyanezt a hatást jelentik a bölcsődébe, óvodába járóknak azok a kis plüssfigurák, melyek ronggyá omolva még mindig kísérik a csemetét a nap folyamán.

Ilyen „ alvó rongyocskát” készíteni nem nehéz. Mindenképpen az alapanyag kiválasztásával kell kezdeni. Jól mosható, nem bolyhosodó, természetes festékanyagot tartalmazót válasszunk. A thermo, a vékony frottír ide csak akkor jó, ha a gyerek már nem veszi a szájába a holmit. Ha ennél kisebb válasszunk puhább, lazább szövésű vásznat, sűrű szövésű anyagot.

Az anyag közepére készül majd a fejecske, tetszés szerint olyan, amilyen állatka nagy kedvence a kicsinek. Lehet nyulacska, oroszlán, cica, kutya, stb. Ezt az eredeti alapanyagból kivágott formából, de külön varrjuk. Nagyjából elég két félkör, vagy ovális, de a fülek helyzetét el kell dönteni. A megvarrni kívánt állat tulajdonságai alapján megoldható a megfelelő dőlésszög és a forma.

nyuszifejek

A fejforma a két fél összevarrásával kezdődik, amely közé már színére fordítva varrjuk a füleket. Azokat is érdemes két rétegből, hogy kellő tartása legyen. A körbevarrás után fokozatosan tömjük ki a kis formát béléssel, mindenképpen műszálas, mosható anyaggal! Amikor kellően keménynek érezzük, varrjuk be a fejforma alját. Ezt a fejet könnyen alakíthatjuk az állatka karakterének megfelelően azzal, hogy vastag , erős fonallal körbevarrjuk pl. a két pofácskát, vagy összehúzzuk a szem környékén. Rávarrható külön a két pofarész, akkor az előzőekben leírt módon. Ugyanígy járjunk el az orral is, megint egy kitömött felület legyen.

Fontos! Sose varrjunk gombot, vagy akár varrható szemet az állatkára, mert ezt a gyerek lerághatja és lenyelheti! A szemecskét vastag fonallal kihímezzük, ez rátapad a felszínre és nem lehet leszedni.

Ha a fülekkel bajban lennénk megengedhető, hogy utólag varrjuk fel, de tegyük ezt alaposan, apró öltésekkel, mert különben többször is javíthatjuk munkánkat az erős igénybevétel miatt!

Az összevarrás fázisai

A megfelelően összevarrt fejecskét rávarrhatjuk az alap négyzet közepére, ismét nagyon alaposan. Ha kívánjuk és úgy igényli a forma, kaphat két első mancsot is. Ezeket szintén kitömve, kisebb alapanyagból oldjuk meg. Ha a „ karmoknak” kell kialakítás, tegyük azt pl szorosan ráöltött fonallal. a puha anyag ott benyomódik és nem olyan éles, érdes, ami bántaná a babát.

A kitömött mancsocskák is az anyagra varrva közvetlenül a fej mellé valók.

Az összeállítás fázisai

Amikor elkészültünk az állat karakterével és fel is varrtuk azt az alap közepére, nincs más dolgunk, mint alaposan beszegni az alját, esetleg jobban formatartóvá tenni azzal, hogy másik anyaggal még egy réteget adunk neki. Ettől a lap még tartósabb lesz és eltüntetjük azokat a varrásnyomokat, amikkel a fejet és a mancsokat felvarrtuk.

masikkep.jpg

Amennyiben nem merünk ilyen térbeli fejjel próbálkozni mindenféle applikáció is megvalósítható. Egy pelenka sarkára varrt lapos felforma is megfelelhet csemeténknek. A gombokkal és kiemelkedő részekkel ugyanaz a szabály, mint előbb! A sikeres applikációt teljes körbevarrás után alátömhetjük vékony bélésanyag réteggel. Ekkor kissé puhább és domborodóbb lesz.

Kérdezz, segítek, ha nem tudod, mit és hogyan kezdjetek el! Ha nem tudod hogyan kezdj hozzá, milyen alapanyagot használj!

Németh Csilla

Források: szilvifoltvarras.blogspot.com

alpoktex.hu usefuldiy.com

#alvás #applikáció #kreatívműhely

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!