A sokrétű humán tehetség


tini olvas

A tehetség, a kreativitás számos területen jelentkezhet. A művészeti vagy a matematikai képességek viszonylag gyorsan és egyértelműen megmutatkoznak. A természettudományokban nem különösebben jeleskedő osztályokat gyakran humán érdeklődésű osztálynak nevezik. Ennek ellenére néhány középiskolában létezik humán tagozat (amelynek megvannak a történelmi előzményei), s annak idején a középiskolának célja volt a klasszikus humán műveltség ismereteinek elsajátítása az érettségi vizsgáig.


Védelmére kelnék hát a humán tehetségnek, amely jóval több, mint szorgalom vagy jó kommunikációs készség. Kétségtelen azonban, hogy ezek gyorsabban felismerhetővé teszik a társadalomtudományok iránti fogékonyságot. Jelenthet kimagasló szövegértési, elemzési képességet. Élénk, néha túl élénk fantáziát, mesélőkedvet, verstanulási hajlandóságot.

Olyan logikai kapcsolatok, ok-okozati összefüggések, analógiák meglátását, amelyek mások számára nem nyilvánvalóak. Jó kérdések megfogalmazását, érdekes és elgondolkodtató felvetéséket.


Ha ilyesmit tapasztalunk gyermekünknél, érdemes ismeretterjesztő könyveket, fordulatos regényeket adni a kezébe. Ne elégedjünk meg a „kötelezők röviden”-kiadványokkal. Csak a regény elolvasása után nézessük meg vele a filmadaptációt. Kedvenc történelmi korszakáról, szereplőjéről többféle könyvet adjunk a kezébe. Bátorítsuk írásra, naplóvezetésre, hadd próbálgassa oroszlánkörmeit. Nem biztos, hogy író lesz, de sok örömét lelheti az alkotásban, fejlődik kifejezőkészsége, helyesírása. S „kiírhatja” magából akkor és később is az őt foglalkoztató kérdéseket. A nagymama pedig elérzékenyül unokája alkotásain.


Beszélgessünk sokat gyermekünkkel, s vigyük el a művelt rokonokhoz, ismeretterjesztő előadásokra, színházba, moziba. Ha sejtjük, hogy tehetséges, de nehezen fejezi ki magát, biztassuk, dicsérjük, beszéltessük, néha kérdezzük ki a leckéjét. Nem biztos, hogy fel tudjuk oldani a kellemetlen szituáció okozta feszültségét, de annak révén magabiztosabbá válhat, hogy sokat tud az adott témáról, „otthon érzi magát benne”.

A mai világ nem feltétlenül kedvez a humán érdeklődésűeknek, ám ha példaképet keresünk a múltunkból, gyakran egy bölcs, művelt emberre gondolunk.


Dr. Szász Erzsébet


Kép forása: http://www.pinterest.com/pin/348043877427226419/

#humántehetség #tehetség

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!