Kamasz szakasz - Önmegvalósítás - alkotással!

Kamasz - breaking

A kamaszkor önmagunk keresésének időszaka. Saját stílusunkat megtalálni, magunkat jobban megismerni, erősségeinket feltérképezni fontos dolog. Tanítványaim közül ekkor válnak ki azok, akiket az alkotás jobban vonz és ekkor igazán jó hangulatú, remek szakköröket, kellemes, tevékenyen töltött délutánokat élünk át. Az egyik kedvenc megvalósítani való a saját betű nagyított és három dimenziós változata.

Bátran ajánlom ezt minden kamasz figyelmébe, mert elkészítése egyszerű és olcsó, jószerivel hulladékok felhasználásával megoldható!

A betű tervezésénél vegyük figyelembe, hogy falra lesz- e akasztva, vagy csak állni fog a szoba padlóján, polcán. Ha ezt eldöntöttük, megkereshetjük a nekünk tetsző betűstílust, azonban meg kell jegyeznem, hogy a nagyon cifra és erősen díszes betűalak itt nem jó, főleg, ha szélesnek is kell lennie!

Keressünk valamilyen maradék dobozt, a betű méretétől függően lehet a több rétegű vastag doboztól a kis müzlis vékonyig. Betűnk két oldalát egyszerre tervezzük meg és vágjuk ki. A szélességtől és magasságtól függően változtatni kell a vastagságon is. Ha a forma nem haladja meg a 20-30 centimétert, akkor ne legyen vastagabb 5-6 centinél. Ha a betű eléri az 50-70 centiméteres magasságot és szélességet, akkor akár 10 centis vastagság is kell!

Ennek eldöntése kicsit a készítő arányérzékétől függ, ennél részletesebb szabályt nem adhatok. A vastag betű egyenletes méretéhez jól használható, a toalett papír kartonhengere, vagy egyszer használatos papírpohár. A kisebb magasságot egyetlen hosszú kartoncsík cikk- cakkban történő meghajtásával érhetjük el.


hajtogatas.jpg

(A formát csak illusztrációnak tettem be.)


Ha kivágtuk a megfelelő betűalakot, akkor jöhet a távolságtartó elemek felragasztása. Jó az erős folyékony ragasztó vagy a ragasztópisztoly is. Mindkét oldal felrögzítése után így néz ki az alkotás:


A betű belseje


A távot tartó elemeknek elég erősnek kell lenniük és elég sűrűn kell betenni ahhoz, hogy jól alátámasszák a forma oldalait.

A következő feladat a formák borítása. Mi tapétaragasztós újságpapírral vettük körbe, legalább 5-6 rétegben. A tapétaragasztóból vegyünk ki egy nagyobb pohárnyit, keverjük fel kb- 1-1,5 liter vízzel- krémes állagúra megdagadva már használható. Az újságokból a közönséges napilapok és a nem fényes papírból álló kiadványok a jók. A ragasztó miatt megáznak, majd szálirányban kézzel könnyen szakíthatók. A csíkokkal egyenletesen kell lefedni a formát, ügyelve, hogy ne szakadjanak és lehetőleg ne domborodjanak ki.

Ha kész, néhány nap száradás következik. Ezalatt megtervezhetjük a dekoratív festést. Alapul fehér akriltemperát ajánlok, ez eltünteti a foltokat, és ha elég sűrű, akkor átlátszatlanná teszi a felületet.


Készül tovább a betű


Az akriltempera előnye , hogy a száradás után felülete vízhatlan lesz és egyenletes, finoman fénylő. Maga a tempera porózusra szárad, és megfogja, amikhez hozzáér, főleg, ha vastagabb rétegben viszik fel.

Az alapozó festés után lehet formát festeni rajta és bármilyen díszítő szín rávihető. Felvihetjük szivaccsal is, nyomkodva, ha rusztikus felületet akarunk.

Akriltemperát egyszerűen készíthetünk, ha veszünk a Kreatív boltokban PLEXTOL nevű műgyanta alapú adalékot és belekeverjük a szükséges mennyiségű temperába. Ettől a száradás után vízhatlanná válik.


Készül tovább a betű

A betű a továbbiakban egyéni dekorációval egészül ki. Több rétegben festhetjük, tekerhetjük át színes szálakkal, felületét kezelhetjük tapétaragasztóba kevert csillámporral. Tehetünk a felületére zsineget, ezt vastagon lefestve domború díszítést kapunk, ragaszthatunk rá fa elemeket, stb.


Néhány ötlet az internetről:


Variációk betűkre 1.

Variációk betűkre 2.

Variációk a betűkre 3.


Kérdezz! Segítek!

Ebben a rovatban online kérdéseket tehetsz fel alkotással kapcsolatban, igyekszem legjobb tudásom szerint segíteni.

Kérdezz, segítek, ha nem tudod, mit és hogyan kezdj el! Ha nem tudod milyen alapanyag lenne a legjobb, ha nem ismersz olyan boltot, amiben kaphatsz valamilyen speciális alapanyagot!


Németh Csilla


Képek forrása:

http://www.twotwentyone.net/2011/09/jute-wrapped-monogram-wreath_13/

https://www.etsy.com/listing/72220529/similar?ref=error_page_redirect&filters=custom+decor

https://www.etsy.com/listing/110702551/initial-door-hanger?ref=sr_gallery_40&ga_search_query=letter+door+hanger&ga_view_type=gallery&ga_ship_to=US&ga_search_type=al

#kreatív #kamasz #önmegvalósítás

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!