Játék, mely elvarázsol!

“A gyermekkornak két tündérvilága van: cselekvés síkján a játék, és szellemi síkon a mese.” (Kádár Annamária)


A családi közös játékokkal nem csak ezernyi fejlesztési lehetőséggel élhetünk, ha együtt játszunk, hanem a jó hangulatban, játékkal töltött családi együttlét megalapozza a későbbi jó kapcsolatot gyermekeinkkel.


Előző cikkemben arról írtam, hogy az egyszerű hetköznapi dolgoknak milyen nagy szerepe van abban, hogy gyermekünk tapasztalatokat gyűjtsön, kipróbálhassa magát, önbizalma erősödjön és különféle képességei harmonikusan fejlődjenek.

Ha ügyesen vonjuk be őket a házimunkába, a családi tevékenységekbe, akkor az számukra inkább játék, mint munka.

Nagyon fontosnak tartom, hogy legyenek olyan időszakok is a napirendünkben, amit tényleg önfeledt, közös játékkal töltünk gyermekünkkel. 5-6 éves gyerekekkel már élvezetes egy társasjáték, kártyajáték, csak ki kell választani az életkornak megfelelőt! Persze a szerepjátékok tárháza is kimeríthetetlen!


A táblás társasok közül a Ki nevet a végén? amit figyelmükbe ajánlok. Hatos számkörben segíti a mennyiségek felismerését, fejleszti a számlálást, a szem-kéz és a beszéd összehangolását, a szabályok betartását.

A másik nagyon élvezetes táblajáték a Malom. Ennek tábláját akár közösen is elkészíthetjük gyermekünkkel és szép, színes gombokkal is játszhatjuk.


A képes dominók a vizuális differenciálást is fejlesztik amellett, hogy jó kikapcsolódást jelentenek. De 5-6 évesekkel már próbálkozhatunk a hagyományos dominóval is, ahol mennyiségeket kell egyeztetni. Ez egyértelműen fejleszti a mennyiségek globális felismerését és a kombinatórikus készséget is.


Talán emlékeznek még az Amőba nevű területfoglalós játékra! Bárhol játszható, utazás, várakozás közben is. Fejleszti a figyelmet, a gondokodást. Csak papír és íróeszköz kell hozzá!A kártyajátékok is jó szórakozást nyújthatnak. Sokféle területet fejlesztenek, attól függően, hogy melyik tipusú kártyát, kártyajátékot választjuk. Fekete Péter, Csapd le csacsi... biztos emlkékeznek ezekre a kártyajétékokra, de bonyolultabbakkal is próbálkozhatunk. Mindenképpen fejlesztik a figyelmet, a kombinatórikus készséget a gondolkodást.


A Jenga ügyességi társasjáték. Felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt izgalmas és megunhatatlan. Fejleszti a figyelmet, a szem-kéz koordinációt és persze jó mulatság! Ide sorolnám még a Marokkó nevű játékot is, ami szintén az egész családnak izgalmas szórakozást nyújt. Mindkét játék elérhető áron kapható és ha kevés időnk van, de mégis jó lenne picit játszani, akkor ezeket elővehetjük.


A Twister nevű játék a téri irányok és a testséma fejlesztésében segít, miközben önfeledten szórakozhatunk és jót mozgunk.


Memory játékhoz akár mi magunk is elkészíthetjük a kártyákat, de jó ajándékötlet is. Az egész családnak jó szórakozást nyújt, de bevethetjük ha vendég gyerekek vannak és kezd elszabadulni a hangulat. Természetesen a memóriát fejleszti.


Mindíg találjunk arra lehetőséget, hogy gyermekünkkel rajzoljunk, színezzünk, fessünk, gyurmázzunk, főzzünk, alkossunk valamit. Persze van olyan kisgyermek, aki nem szeret rajzolni, színezni... próbáljunk ki vele különféle technikákat. Színezhet krétával, festhet az ujjaival, szivaccsal is. Nem kell megvenni a drága gyurmát, hiszen lisztből, sóból, pici olajjal, készíthetünk lisztgyurmát, amit színezhetünk különféle ételfestékekkel.


A lányok általában kedvelik a gyöngyfűzést. Gyönyörű gyöngyöket lehet kapni, de elég drágák. De ha veszünk különféle szívószálakat és azokat kicsit ferdén vágva feldaraboljuk, akkor máris készen állnak a fűzhető szemek. Ezek a tevékenységek a finom kézmozgásokat fejlesztik, a szem-kéz koordinációt és persze a fantáziát, kreativitást.


Ha a parkba megyünk gyermekünkkel a labdázás, ugrókötelezés, hullahopp karikázás hasznos és szórakoztató kikapcsolódás. Mindegyik tevékenység fejleszti a mozgáskoordinációt és javítja a kondíciót. Érdemes felfrissíteni az Ugróiskola nevű játékot is, hiszen szabadtéren bárhol játszható.


Ugróiskola

Szinte a végtelenségik sorolhatnám azokat a játékokat, amik olcsóak vagy éppen nem kerülnek semmibe, csak egy kis időt kell rájuk szánni, de játszhatóak utazás, várakozás közben is. Ilyenek pl. a különféle szóláncok. Pl. a következő szó kezdődjön azzal a hanggal, amivel az előző befejeződött.(6 éves kor körül) Vagy felváltva mondjunk olyan szavakat, melyek pl. “m” hanggal kezdődnek. (5 éves kortól) Találjunk ki rímelő szavakat pl csacska – macska, cica-mica stb. (6 éves kortól)

Ezek az egyszerű játékok fejlesztik a gyerekek nyelvi képességeit, szókincsét és hozzájárulnak az írás-olvasás sikeres elsajátításához.


Láthatják, hogy a legegyszerűbb játékok, tevékenységek is számtalan területet fejlesztenek. Valószínűleg ezeket a játékokat Önök is játszották gyermekkorukban.

Remélem ezzel a pár ötlettel kellemes emlékeket ébresztettem fel Önökben és sikerült beindítani a fantáziájukat is!


Sok sikert és jó szórakozást kívánok a gyermekükkel töltött időhöz!


Gergényiné Németh ErikaKépek forrása: http://www.pinterest.com/pin/396176098444431949/

http://www.pinterest.com/pin/372180356680316118/

http://www.pinterest.com/pin/156500155773775341/

http://www.pinterest.com/pin/139893132146706839/#kisiskolás #játék #kreatív #memóriafejlesztés #figyelem #finommotorika #szeméskézkoordináció #kombinatorikusképesség #testsémafejlesztés #tériirányokfejlesztése

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!