Gyertyavariációk - jéggyertya


Jéggyertya

A téli ünnepek körül automatikusan megnő a fényigényünk. Egyre rövidebbek a nappalok, mi emberek pedig vágyunk a fényre. Ennek csekélyke, de mégis meghitt pótlására a mai ember még mindig a gyertyát használja (a nagyon modern meg a fényfüzért). A gyertya elegáns és lélekmelengető ajándék is egyben, erre mi sem jobb bizonyíték, minthogy az elektromos világítás korában is meghitt percek szemtanúja.

Év vége felé az ember rengeteg féle gyertyával találkozhat, én most a jéggyertya készítését próbálom bemutatni.

Még az elején meg kell jegyeznem, hogy ennek elkészítéséhez legalább két ember kell. Nem a nehézség, hanem a gyors munkatempó miatt. Mivel a bemutatásra szánt példányokat egymagam alkottam, sajnos meg is látszik az időfaktor rajtuk- nem lettek eléggé lyukacsosak!


Kevés a lyuk a jéggyertyákban

A gyertyakészítéshez bármilyen alapanyagot és eszközt gazdagon beszerezhetünk a kreatív boltokból, de a régi gyertyákból összeszedegetett maradékot is felhasználhatjuk ehhez. (Ajándékozáshoz mindenképpen az új viaszt ajánlom, a többi óhatatlanul szennyeződöttebb.) Ha színezni akarjuk, egy- két olcsó zsírkréta darabot olvasszunk fel benne. Célszerű erre a célra fenntartani egy nyeles edényt, és nem a konyhai eszközöket befogni- nagyon nehéz jól elmosni a holmikat!

A felolvadt viasz mellé ehhez a gyertyához szükség van néhány csomag jégkockára is. Ezt, amíg a viasz olvad, feltörhetjük kisebb darabokra. (Húsklopfolóval összetörjük a műanyag jégkocka készítő zacskót egy konyharuhába fogva, a zacskó darabjait kidobjuk belőle).


Összetörjük a jegyet

IMG_1400.JPG

Az öntőforma lehet bármi, de itt a legegyszerűbben egy- két kimosott gyümölcsleves, vagy tejes doboz alkalmazható. Azt tapasztaltam, hogy a kisebb 3 dl-esek a jobbak, mert ott gazdagabb felület keletkezik.(Hogy miért, lásd később!).


A jéggyertyát nem sima kanóccal készítjük, ehhez egy öregebb másik gyertyát vegyünk elő. Úgy kell méretezni, hogy az öntőforma magasságához és a várható viaszmagassághoz illeszkedjen. A most készített daraboknál nem volt sok maradékom s a nagy kapkodásban elfelejtettem méretre vágni őket! Mielőtt az öntést megkezditek, mérjétek össze a doboz és a belső gyertya hosszát, és vágjatok le abból akkorát alulról, amekkora kell. Kisebb 3 dl-es dobozhoz elég egy régi karácsonyfa gyertya is, itt én hosszú díszgyertya maradékomat használtam fel.


IMG_1406.JPG
IMG_1409.JPG

Amikor a viasz felolvadt, akkor megtöltjük a forma alját kb- 2-3 cm magasan (kisebbnél 1 cm is elég), gyorsan beleállítjuk a középső gyertyát, és azonnal körüldobáljuk kisebb jégdarabokkal. Mindezt azért kell gyorsan végezni, mert a jég hőfoka miatt ahova beleesik ott megdermed a viasz és máris kis lyuk képződik. Ezt a műveletet felváltva folytatjuk, egyenletesen öntögetjük a viaszt és újra szórjuk a középső gyertya köré, lehetőleg egyenletesen a jeget. Ha elég kicsik a jég darabjai, akkor érdekes lyukas világ képződik.


Amikor teljesen megtelt az öntőforma a jég és viaszkeverékével, néhány percre hidegre is vihetjük, de mindenképpen legalább negyed órát kell várni a bontásig. A dobozt fel kell áldozni, mert le kell fejteni- vágni a formáról. Ezért nem érdemes konzervdobozba, vagy üvegformába önteni. Viszont meg lehet próbálni a kisebb erre a célra gyártott gyertyaöntő formákkal. Lehetőleg edény, vagy mosogató felett bontsuk ki, mert az olvadt víz most fog elfolyni. Vicces, ha a zárvány annyira belül marad, hogy a gyertya megrázáskor „ kotyogó” hangot ad ki, mert benne maradt valahol a víz!

Az ilyen rusztikus gyertyát természetes és nem túl csillogó szalaggal kössük körbe az alján. Meghagyhatjuk a doboz alsó rétegét is, hogy ne törjön le az alja.

Érdekes gyertyánkat ajándékba is adhatjuk, biztos sikert arat!


IMG_1411.JPG

Hibák ennél a fajtánál.


  • Lassan önjük a viaszt, emiatt a megdermedő első réteg elzárja a forró viasz további útját. Nagy hézagok maradnak, a test nem lesz elég összefüggő és vastag. Ha nagy a jégkocka, akkor is ez a jelenség várható. Ha túl nagyok, akkor gyakran a középső gyertya is kilátszik és az csúnya, vagy annyira elgyengül a forma, hogy eltörik a kibontáskor.

  • A jég túl kicsi, a forma meg nagy, mint a képen bemutatott darabok esetében- sajnos kevés lyuk keletkezik és a test túl tömör lesz. Ugyanez van akkor is, ha sima hóval próbálkozunk, annak állaga egyáltalán nem való erre!

  • Ha a gyertya alját kiöntjük, de később töltjük tovább, ebben az esetben letörik az alsó réteg, mert meghűlt már, mire a másik fölé került.

  • Minden maradékból öntött gyertyánál fontos, hogy a kanócokat, díszítő elemeket le kell szűrni belőle, mert rombolják az új gyertya összképét.


IMG_1419.JPG

Aki kedvet kapott a gyertyakészítéshez itt még talál ötleteket.

Jó munkálkodást kívánok, ha segítségre van szükséged, írj e-mailt, vagy hívj!


Németh Csilla


#kreatív #kézművesség #alkotás

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!