Rontja-e a memóriát az internet? Avagy az internet a feledékenység technológiája?

Annnyaaa! Hidd el nem tudok koncentrálni! Pár évvel ezelőtt hallottam ezt középiskolás fiam szájából, amikor a rossz jegyeket szóvá tettem.


Azóta eltelt pár év, Y generációs fiamnak nincsenek tankönyvei, szinte mindent az interneten fogyaszt. A hírektől a tananyagig, mindent a képernyőn keresztül olvas el. Nem beszélve a kommunikációról, filmnézésről, zenehallgatásról.


Elkezdtem magamat figyelni – egyre több időt töltök az internet előtt az olvasás rovására. Most is olvasok, de sokkal kevesebbet úgy, mint korábban! Manapság minél több információt fogyasztok, annál többre vágyok. Miközben egyre kevesebb információra emlékszem…

Van-e alapja ennek az amnéziának – kezembe került Nicholas Carr könyve – éppen kapóra jött.


Az interneten másképpen olvasunk, mintha könyvet olvasnánk. A könyvolvasás a könyvnyomtatás óta elmélyülést igénylő tevékenység. A képernyőn keresztül az olvasási stílus: böngészés, gyorsolvasás, kulcsszavak kikeresése, az egyszeri, a nem lineáris olvasás jellemző. Amikor linkekhez érkezünk, kizökkenünk az figyelem megszakad – haladjunk-e a linken tovább, vagy maradjunk az oldalon? Ez az állandó döntéskényszer információs túlterhelést okoz, elfáradunk, anélkül hogy ugyanazzal az erőbefektetéssel megjegyeznénk amit olvasunk. Adatokat, információkat gyűjtünk tehát, nem olvasunk a szó igazi értelmében.


Minek is olvasnánk, hisz Guggli a barátunk – ha szükségünk van valamire pillanatok alatt megtaláljuk. No de hova lesz az irodalmi élmény, a katarzis, az empátia…A kutatások szerint „minél inkább elvonja valami a figyelmünket, annál kevésbé vagyunk képesek arra, hogy az empátia, együttérzés és más érzelmek legárnyaltabb, sajátosan emberi formáit megtapasztaljuk.”


memória

Az internetezéskor a rövid távú memóriába kerülnek az ismeretek, ha ezeket nem kapcsoljuk össze a hosszú távú memóriánkban korábbi ismereteinkkel, emlékeinkkel, akkor valóban szó szerint jönnek-mennek az információk. Hamarosan nem fogunk emlékezni rá. Minél jobban tudjuk figyelmünket irányítani a felénk érkező információkra, kapcsolunk hozzá tudást, érzelmeket, korábbi ismereteket, annál biztosabb, hogy tudássá válik. Hozzászokunk a gyors információfeldolgozáshoz olyannyira, hogy internet nélkül is nehezünkre esik a koncentráció. A figyelem pedig elengedhetetlen a hosszú távú memóriába kerüléshez.


Elmélkedj, gondolkozz!

No de amit nyerünk a réven, elveszítjük a vámon! Bár a digitális étvágyunk megnőtt, nő az adatfeldolgozási képességünk, több dologra tudunk figyelni egyszerre (multitasking), de hiányzik az elmélyülés – ez a fajta információfogyasztás megöli a kreatív gondolkodást.


Szakadj le a netről és elmélkedj – például ezen a cikken és írd meg a véleményed kommentben!


A legközelebbi cikkben a figyelem és a memória edzésére ajánlok majd recepteket.


Kovács Márta#memória #internet #olvasás #információstúlterhelés #kreatívgondolkodás

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!