Énekes szertartásaink – szertartásos énekeink

Szertartás? Avítt szó, gondoljuk azonnal. Hogy nekünk is vannak ilyenek? Ej, nem hinném – válaszolunk… Pedig életünk telis tele van mindig úgy és csakis ugyanúgy ismétlődő cselekvésekkel, röviden szólva: szertartásokkal. Van hétköznapokba simuló és van ünnepi szertartás egyaránt. Talán utóbbira használjuk gyakrabban a fent írott kifejezést. Szűkebb értelemben szertartásnak nevezzük a vallásos cselekvések, templomi események írott és szóban hagyományozódó rendjét is.

Gondolkodjunk csak! Találkozáskor kezet rázunk. Barátot, ismerőst puszival – kamaszként három puszival! – köszöntünk. Reggel mindig ugyanabból a bögréből iszunk és a szendvicset is nap, mint nap ugyanarra a helyre tesszük le a csemetének. Hogy praktikus okokból? Természetesen! A megszokás és a szertartás egymás mellett megférő fogalmak. Attól jó, attól működik, hogy mindig ugyanúgy van.

Ünnepekkor a szertartások kiemelik az eseményt a hétköznapokból: elfújjuk a gyertyát a születésnapi gyertyán, ezzel nyugtázva, elismerve, hogy az ünnepelt betöltötte a gyertya tanúsága szerinti életkort. Jó esetben még énekelünk is! Éppen erről szeretnék most írni. Énekelünk a születésnapi köszöntésen. Mert ez nyomatékot, még nagyobb érvényt ad az eseménynek. Az éneklés, a beszédhangtól eltérő hanghordozás a hétköznapiból való kiemelést szolgálja – nem volt ez másképp a hagyományos kultúrákban, és nincs ez másként az egyházi szertartások esetében sem. Jó ezt tudatosítani magunkban, amikor kissé kopottan, a megszokottság miatt fásultan énekeljük, hogy „Boldog, boldog, boldog születésnapot…” – de hiszen épp most tesszük érvényessé, épp most adjuk a kulcsot ahhoz, hogy ünnepeltünk valóban és tényleg, a jelenlévők által elismerve és tanúsítva is betöltse a megélt évek számát! Nem nagyszerű?

De ne legyünk ennyire „szertartásosak” :-) A hétköznapok is telve vannak mindig ugyanúgy lezajló, sokszor ismétlődő cselekvéseinkkel. Ha kisgyermekes szülők vagyunk, már biztosan be is ugrott jó néhány ezekből, hisz a gyermek életében nagyon fontos tájékozódási pontot, eligazodást segítő, rendteremtő mozzanatot jelentenek a vele közösen kialakított szertartások. Nekünk is hasznos, ha vannak: garantáltan bízhatunk benne, hogy csemeténk ragaszkodni fog hozzájuk. A bilit mindig a lakás meghatározott pontjára fogja letenni (akkor is, ha vendégek vannak – óvatosan a szoktatással! :-). Az alvós állatkák helyére precízen ügyelni fog – saját maga el is fogja rendezni őket az ágyában. Az óvodában nem fogja kizökkenteni, ha más kisgyerek toporzékol, ha a megszokott mozdulatokkal veszünk tőle búcsút és az ablakon sem felejtünk el beintegetni. Ha úgy adódik, hogy nélkülünk töltik az esti lefekvés óráit, nem kell aggódnunk: a nagymamát aprólékos részletességgel, gondosan végigvezetik a ceremónia minden lépésén!

Milyen jó is ez! Ha már a születésnapnál az éneklés ünnepi hangulathoz kötött szerepét említettük, lássuk, milyen esetekben fordul elő a hétköznapok rutinjában? Számos kis szokásunkat, napi cselekvésünket rendezhetjük úgy, hogy azokat valami kis dallam, motívum kísérje.

Gyermekdalaink úgyis alkalomhoz kötődő szövegeket kínálnak – van közöttük naphívogató, esőcsináló, állathangot imitáló, valami játékhoz kapcsolódó. Miért ne adhatnánk nekik új alkalmakat, új tartalmakat? De más dallamok is adódnak: se szeri, se száma megzenésített gyermekverseinknek.

Magától értetődik – és írtam róla már sokszor – hogy apró gyermekünk elalvását igen jól segíti az altatódalok éneklése. Altatódal lehet gyakorlatilag bármi. Vannak kifejezetten erre a célra ránk hagyódott énekek, megjelentek cd lemezek (ezeket elsősorban úgy ajánlom, hogy mi magunk énekeljük az erről tanultakat), de valójában énekelhetünk ilyenkor bármit. Énekeljünk középmagas tónusban, nem túl hangosan, sokszor ismételve. A legfontosabb ilyenkor az ismétlődés, és némi szuggesztió :-) Komolyra fordítva: ha a kezdetektől dúdolva altatjuk a gyermeket, bízhatunk benne, hogy később bármilyen körülmények között meg tudjuk majd nyugtatni a fülébe duruzsolt, jól ismert altatódallal.

A gyermekgondozás szinte minden mozzanata kínálja az alkalmat az éneklésre. Leköthetjük a baba figyelmét pelenkázás közben, ha közben bármelyik egyszerű gyermekdalunkat énekeljük. Az öltöztetésnél jöhet a „Bújj, bújj, zöld ág….” – ahogy a kis karokat, lábakat tekergetjük, igazgatjuk. Vagy a „Tekeredik a kígyó…” is megteszi. Frizurájára kényes, ám a fésülködést nem szívlelő kislányunk türelmét megtoldhatjuk egy kis varázsénekkel: „Ess eső, ess! Holnap délig ess!/ Az én hajam olyan legyen, mint a csikó farka/ Még annál is hosszabb/ Mint a Duna hossza!”. Fürdetés előtti vetkőztetéskor a kis pocakot simogatva énekelhetjük: „Kerek ez a zsemle/ Nem fér a zsebembe/ Kétfelé kell vágni/ Úgy kell megpróbálni/ Éljen Garibaldi!” Igen, ez az ismert Garibaldi-nóta. Semmi kapcsolódás, csak az a kis kerekség, a szöveg elején. De sebaj! Nekünk ez is elégJ - vagyis láthatjátok, nem kell felcímkézett, kizárólag az alkalomra íródott, használt szöveget keresnünk!

Sétáláskor adódik: „Sétálunk, sétálunk, egy kis dombra lecsücsülünk, csüccs!” vagy, ha tovább indulnánk, kanyarítsuk így a végét: „és most mégis tovább megyünk, hopp, hopp, hopp!” Vagy bárhogy, ahogyan tetszik! A játszótéri hintázáshoz persze, hogy a „Hinta-palintát” énekelhetjük. Homokvár építésekor vagy otthon, a lego kockák között a „Haj vára, vára…” dukál.

Ahogy telnek az évek, komoly kis repertoárunk alakulhat ki. Az a legjobb, hogy ahány ház, annyiféle dalkincs. Ha Katánk van, biztosan közte lesz az „A bolhási kertek alatt, Kata…” kezdetű, énekórán tanult vidám kis dallam. Ha Lócink van, keressük meg a „Talalaj, talalaj, tót Lőrinc…”-et. Lucánknak egyértelmű, hogy énekeljük a „Luca, Luca, kitty-kotty…” – ot (Luca napi kotyoló dal).

Az óvodai évek megsokszorozzák a gyerekek dal- és mondókakincsét. Énekeljünk, mondókázzunk velük! Lesznek Mikulás- és karácsonyvárók, farsangoló nóták és tavaszköszöntők. Kérjünk tőlük segítséget, büszkék lesznek, ha ők taníthatnak nekünk dalokat. Az új dal aztán helyet keres magának a mi saját kis házi dalkincsünkben. Éljünk velük bátran!

Szabó Ágnes

#ének #szertartás #altatódal #születésnap

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!