A mesék tündervilága

"Készíts lámpást csillagfényből, s légy bátor, A mese rólad szól, ma is rólad szól!" (Thanh Hien)A mese elvarázsol, a fantázia szárnyán elrepít minket egy csodás világba, ahol beteljesülhetnek vágyaink, kívánságaink. A mesék segítségével megtanulhatjuk leküzdeni problémáinkat. Szülő és gyermek közelebb kerül egymáshoz minden egyes mese alkalmával.

Előző cikkemben a játékok fontosságáról írtam és adtam különféle egyszerű, de a gyermekek fejlődését segítő ötleteket. Már abban az írásban is említettem futólag a mesék fontosságát.


meseolvasás

Gyakran találkozunk azzal a tanáccsal, hogy naponta olvassunk gyermekünknek mesét. De miért fontos ez és milyen mesét olvassunk? Ezekre szeretnék most választ adni.


Nagyon fontos, hogy gyermekünk életkorának és fejlettségi szintjének megfelelő történetet válasszunk!

A csecsemőknek nagy örömet szereznek a mondókák, de az óvodás korú gyermekek is kedvelik. Ezek ritmusa nemcsak a hallást és a beszédközpontot fejlesztik, de az egész mozgásszervrendszerre kedvező hatással vannak. Segítségükkel akár a testséma is fejleszthető.


meseillusztráció

A mondókákat később kiegészíthetjük rövidke történetekkel, amiket a képeskönyv nézegetése során találunk ki vagy olvasunk fel. Ez igen hatékony segítséget jelent a beszédtanulás korszakában a szókincs bővítéséhez a beszédértés fejlesztéséhez.

Gyermekeink érdeklődéssel hallgatják azokat sztorikat, amik róluk szólnak, arról, hogy milyenek voltak, mit csináltak, amikor kisebbek voltak. 4-5 éves kor körül olthatatlan kiváncsisággal fordulnak az őket körülvevő világ felé: Mi micsoda?, Hogy működik?, Ki kicsoda és mit csinál? Kérdéseikkel elhalmoznak minket. Van olyan szülő, aki remekül feltalálja magát ebben a helyzetben és remek kis történeteket kerekít. Akinek ez nem megy, az biztos talál olyan mesekönyvet, ami segítségére lesz. Pl. képes gyermeklexikonok, Tesz-vesz város.A szülőknek feltétlenül tudniuk kell azt, hogy a mesetudat 4-5 éves kor körül kezd fokozatosan kialakulni. Ez azt jelenti, hogy a gyermek minél többet megtapasztal a valóságból, minél több élményre tesz szert, annál jobban el tudja különíteni a mese valóságos és valótlan elemeit. Ha gyermekünk mesehallgatás közben közli, hogy “A cica nem is tud beszélni.” vagy “A medvék nem is járnak óvodába.” azt jelenti, hogy alakulóban van a mesetudata. Ez azért fontos, mert ennek kialakulása előtt kerülnünk kell a komoly konfliktust, félelmetes szereplőket tartalmazó meséket, mert szorongást válthatnak ki, hiszen a gyermek még nem tud egyertelműen különbséget tenni a valóság és a mese között.


meeillusztráció

A mesetudat kialakulása után már bátran olvashatunk gyermekünknek tündérmeséket, legyen az népmese vagy műmese. Egy időben úgy gondolták, hogy a tündérmesék sokszor félelmetes világa rossz hatással van a gyerekekre. Kutatások, vizsgálatok bizonyítják, hogy a mesetudat kialakulása után ezeknek a történeteknek inkább jótékony hatása van. Gyermekünk azonosulni tud a nehézségeket leküzdő főhőssel és így a saját félelmeivel is sikeresebben küzd meg. Gyakran tapasztalhatjuk, hogy egy mesét újra és újra szeretne hallani. Ez azért van, mert az adott történet egy olyan elemet tartalmaz, ami az ő életében valamilyen problémaként jelenik meg. A mese ennek a feldolgozásában segíti, ez jó érzéssel tölti el, ezért szeretné újra hallani. Amíg ragaszkodik hozzá, addig meséljük el neki a történetet ahányszor csak kéri.


Mesélni bárhol, bármikor lehet. Azonban azt tanácsolom, hogy az esti mese sose legyen túl izgalmas, mert akadályozhatja az elalvásban. Az esti mesét ne helyettesítsük TV, videó nézésével! A mai gyerekek rengeteget ülnek a képernyő elött, képi világba születnek bele. Ennek következtében kisebb a képzelőerejük, viszont sokkal több információt tárolnak. Ha a gyerek mesét hallgat, fejlődik képalkotó fantáziája, megtanul képekben gondolkodni.

A fentiek miatt, 3 éves kor után, fokozatossan csökkentsük a meséhez tartozó képek nézegetését, ezzel segítve csemeténk képalkotó fantáziájának kialakulását, fejlődését.Gergényiné Németh Erika


#mese #mondóka #tündérmese #népmese #óvodás

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!