Bébik a számítógép előtt?

Már a bilin kezdjük a kütyühasználatot

Cseperedő gyerekeinknek a mai világban kell boldogulnia. A jövő munkavállalója már készségszinten használja a számítástechnikai és a mobileszközöket. Aki kimarad, lemarad. Vajon, ha később kezdi a gyermek az eszközökkel való ismerkedést, hátrányban lesz a többi gyerekkel szemben? Van olyan szülő, aki nem is gondol ezekre a kételyekre. A mai nagyszülőket a sok olvasástól féltették, attól, hogy elromlik a szemük. Minden kornak megvan a mumusa. Nézzük az érveket pro és kontra.


Gerald Hüther professzor azt ajánlja, hogy az iskolás kor előtt a gyerekek ne tévézzenek, ne játszanak számítógéppel, azaz minél kevesebbet nézzenek képernyőt. A filmnézéssel, videó-, illetve számítógépes játékkal töltött idő a valós világ megismerésétől veszi el az időt. Annál a gyermeknél például, aki nem mászik, kimarad egy fejlődési szakasz a mozgásfejlődésében és ez későbbiekben tanulási zavarként jelentkezhet az iskolában.


Bizonyos korszakok visszahozhatatlanok a gyermek fejlődésében. Iskolás korig ki kell hogy alakuljon a gyermek testsémája, azaz az a képesség, amely meghatározza, mennyire érzékeli tudatosan a saját testét. Az iskolás korba lépő gyermeknek tudnia kell a testrészeit, térben és síkban jól kell tájékozódnia, tudnia kell melyik a bal és a jobb oldala. A szellemi fejlődéshez elengedhetetlen készségek befolyásolni fogják a tanulási készségeket is. Nem véletlen, hogy a matematikában jeleskedő gyermekek tornában is ügyesek.Ennek az 1 éves gyermeknek a tablet a valódi világ, ezeket a tapasztalatokat akarja alkalmazni a való világban is!


Egy angol felmérés szerint a 2 és 10 év között gyerekek több mint fele már használja a tabletet, miközben nem tud úszni, nem ismeri az órát és a cipőjét sem tudja bekötni, és a nagyobbak közül sokan azt is beismerték, hogy az olvasás terén is nehézségekkel küzdenek.


Ha a szülők órákat ülnek a számítógép előtt, vagy nézik a TV-t akkor a gyermeket mindenképpen érdekelni fogja mit csinálnak a szülők, ő is utánozni akarja majd őket! Ha nagyobb testvér van, aki az iskolai feladataihoz használja a számítógépet, mindenképpen mintát ad, érdekelni fogja majd a számítógép.


A gyereknek a mai korban kell érvényesülnie, ehhez pedig hozzátartoznak a digitális eszközök. Tény, hogy a számítógépen található (fejlesztő) játékok nagyon motiválóak. Sok szakember is használja ezeket a fejlesztő munkájához. Sok számítógépes, ismeretterjesztő játék is van, amely kedvet csinál a tanuláshoz. Terápiás céllal is használnak számítógépet, pl. autizmus spektrumzavar esetén. Fejlesztéshez fejlesztették ki a Multimédiás képességfejlesztő rendszert .

Az Egyszervolt.hu honlapon pedig tenger sok nekik való, szórakoztató tartalmat találhatnak az óvodások is. (mesék, játékok, versek, dalok stb.)


Most akkor engedjem, vagy nem, hogy az iskola előtt játsszon a gyerekem a számítógéppel?


Már a tojásban is facebookoznak

Ha a gyereket érdekli, mit csinálnak körülötte a nagyok, feltétlenül mutassuk meg mivel tölti a testvér a számítógéppel az időt, mit csinál apa, anya, kiváltképpen, ha a számítógép a munkaeszközük is.

Néhány tanács az apróságok szüleinek:


Legyenek szabályok!


Szabály lehet, hogy csak pár percre ülhet oda a géphez, vagy, hogy három olyan játékot játszhat, amit a nagyobb testvére is játszik. Lehet bizonyos napszakhoz, időhöz is kötni az eszközökkel való ismerkedést, így máskor nem fog eszébe jutni, hogy most is szeretne az autói helyett autóversenyest játszani a számítógépen.


Egyedül ne!


Ne hagyjuk egyedül a gyereket a számítógéppel, akkor sem, ha már tudja kezelni. Szokja meg azt, hogy a szülőkkel beszélgetni lehet (kell) azokról a tapasztalatokról, amelyeket a számítógép előtt szerez. Így kamasz korban sem lesz szokatlan, hogy a virtuális élményeinkről beszélgetünk. A nagyobb gyerekek több veszélynek vannak kitéve. A kamasz magában tartja, ami aggasztja, ha nem szokik hozzá, hogy a virtuális életéről is beszéljen, kérlen segítséget, ha szükséges!Ha kérdésed van, kérdezhetsz zárt facebook csoportunkban. Várjuk a hozzászólásokat, tapasztalatokat itt.


Kovács Márta

#számítógép #tanulás #tanulásizavar #internet #testsémafejlesztés

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!