Történelmi játékok II. - Sötét középkor?

Burgosz, a Santa Maria-katedrális
A Nyugatrómai Birodalom (476) után kezdődő középkor színes, változatos világa egyáltalán nem érdemli meg a „sötét” minősítést. Kialakult a román, a gótikus, majd a reneszánsz művészet. A gyerekek fogékonyak a szép formákra, színekre. A képes albumok vagy az internetről letöltött képek segítségével rajzoljunk velük román templomot (kis ablakokkal, ikerablakkal, lekerekített formákkal), gótikus lakótornyot, katedrálist (nagy, csúcsíves ablakokkal, rózsaablakkal, támívvel, támpillérrel), majd vízszintesen és függőlegesen tagolt, a görög és a római művészetet újraélesztő, szimmetrikus, reneszánsz palotát. Ha módunkban áll, sétáljuk körül a városligeti Vajdahunyad várát, és keressük meg az egyes művészeti stílusokat megjelenítő épületrészeket. Onnan már csak pár perc a Hősök terén a Millenniumi emlékmű, ahol királyaink és történelmünk jeles alakjai néhány fontos cselekedetét tanulmányozhatjuk a domborműveken, s megnézhetjük a honfoglaló vezéreket is.

Firenze, Pitti-palota

A középkorral való barátkozás során készíthetünk lovagvárat, amelyhez csak egy tucat papírdobozra és némi fantáziára van szükségünk. Ha van elég hely a lakásban, ez hetekig eltarthat, s a vele való vidám játék is. A bástyák, a lakótorony, a külső és belső vár falának tetejét „csipkésre” vághatjuk. Rajzolhatunk vagy papírhengerből készíthetünk várkutat, vizesárkot, fölé csapóhidat. Tehetünk a várba játék katonákat, a környékére építhetünk falut, rajzolhatunk erdőt, halastavat. Más figurákat felhasználva jelenítsük meg a mindennapi életet (pl. a gyerekek kiviszik apjuknak az ebédet a földekre, őrzik a kisállatokat). Próbáljuk ki játékaikat, a fogócskát, a zöldágjárást, kishajó készítését (ha patakon, tavon is úsztatjuk, inkább természetes anyagokból, fából, nádból építsük, ha a lavórban vagy a fürdőkádban játszunk vele, tökéletesen alkalmas egy félbevágott flakon is). Építhetünk kis malmot, süthetünk mézeskalács lapokat, amiből összeragaszthatunk egy mézeskalácsházat.


Belehelyezkedhetünk a nemesifjak szerepébe, az apródok és a fegyverhordozók mindennapjaiba. A lovagi tornákhoz készítsünk papírpajzsot, vértet, sisakot. Tervezzünk saját címert, zászlót, a család jelképállatával. Gondoljuk végig, melyik állat melyik tulajdonságot testesíti meg. Miért szerepelt a nemesi és az uralkodói címerekben az oroszlán, a medve, a sas? Miért lett a magyarok totemállata a csodaszarvas és a turul? Rajzoljuk le a magyar címert, koronát, országalmát, jogart, koronázási palástot.


A természetes anyagokkal való foglalkozás sokszor nagyobb örömöt jelent, mint a fémmel, műanyaggal való játék. Készítsünk nemezlabdát, bőr karkötőt, nyakláncot. Jó ötlet lehet a farsangra a középkori lovag vagy hercegkisasszony ruhája. A lányokkal kartonból készíthetünk csúcsos kalapot és könnyű anyagból fátylat. Az álarccal a velencei karneválra is képzelhetjük magunkat.

Rajzoljunk kódexlapot, iniciálét (díszes kezdőbetűt), tervezzünk királyi aláírást (a név betűit rendezzük érdekes ábrába). Rajzoljunk órát római számokkal, készítsünk napórát.


Beszéljünk a lovagi erényekről (erő, bátorság, hűség, becsületesség, gyengék védelme), a hűbéres fogadalmáról, a zarándoklatokról. Képzeljük el a földművelő, a városlakó, a lovag, a szerzetes életét. Menjünk el a közeli várakhoz, ha tehetjük, a múzeumok történeti kiállításaira, íjászbemutatókra, várjátékokra (Nagyvázsonyba, Sümegre, Diósgyőrbe, Visegrádra, Esztergomba), karneválokra (a Savaria-karneválon az ókori mellett a középkori életet is megelevenítik augusztus végén). Nézzük, hallgassuk meg Toldi Miklós, János vitéz, Roland, Cid vagy Don Quijote történetét.

Készítsünk nádsípot, nádi hegedűt, furulyázzunk, hallgassuk meg a körtemuzsikát, a lantot. A középkorban már ismerték Európában a táblás játékokat, sakkoztak. A társadalom kis része tanult csak meg írni, olvasni a szerzetesi iskolában vagy a házi tanítótól, másolta a kódexeket. A kisiskolások leírhatják a nevüket cirill betűkkel is, megoldhatnak egyszerűbb matekpéldákat római számokkal.


Ugye, nem is olyan sötét ez a középkor?


dr. Szász Erzsébet

#középkor #művészetistílus #lovag #természetesanyag

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!