Mondja, de nem értem...


beszed.jpg

Felgyorsult életünknek számos pozitívuma mellett egyik árnyoldala, hogy kevesebb idő jut gyermekeinkre. Elmaradnak, vagy rövidülnek a nagy családi beszélgetések, amelyek kiváló táptalajt kínáltak az anyanyelvi fejlesztésre. Ezeken az alkalmakon ugyanis a gyermek nem csak szemlélőként vett részt, hanem aktívan bekapcsolódhatott a társalgásba, ezáltal gyakorolva a beszédet. Használhatta újonnan megtanult szavait, gyakorolhatta a hangok kiejtését.


A mozgásfejlődés mellett a másik nagy téma, amin lehet aggódni, az a beszédfejlődés.


A beszéd fejlődésének menete


Minden gyermek más ütemben fejlődik. A babák több hónapos különbséggel kezdenek gurulni, kúszni, mászni stb. A beszédfejlődésben a különbség gyakran években mérhető.


Az első szavak 1 éves kor körül jelennek meg. Ezek könnyen képezhető szavak, amelyek egyszavas mondatoknak is tekinthetők. Megfigyelhető, hogy a gyermek beszédfejlődése az értelem fejlődésével sokszor nem esik egybe. Sok esetben 1-2 évet is késhet a gyermekek beszédének indulása.


A gyermek beszédének kialakulását nagymértékben befolyásolja a környezet tudatos nevelő munkája, a megfelelő beszédpélda. Az utánzási reflex ebben az időszakban a legerőteljesebb.

A helyes beszéd kialakulását akadályozhatja a hallássérülés, elhúzódó vagy gyakran visszatérő fülbetegségek, szájpadhasadék, idegrendszeri fejlődési zavar.

A szülő számára figyelmeztetést jelenthet a szopási-nyelési probléma, a gagyogás elmaradása, késése vagy elégtelensége. Ilyen esetekben ajánlatos minél hamarabb logopédushoz fordulni, hogy a gyermek beszédfejlődését elősegítse.


A kislányok és kisfiúk beszédfejlődése is eltér egymástól. Ha egy kislány egy éves kora körül, egy kisfiú másfél éves kora körül nem kezd el szavakat mondani, akkor fokozottan oda kell figyelni a beszédének fejlődésére. Ha 2-2,5 éves korában nem kapcsol össze szavakat, már célzottan kell a beszéddel foglalkozni, amit a logopédiai tanácsadás mellett a szülő is megtehet. Ha a gyermek 3 évesen még mindig nem beszél, feltétlenül szakemberhez, logopédushoz kell fordulni.


A beszédhibák a beszédfejlődés velejárói: általában az r hangzó okozza a legtöbb gondot a beszédben, ez legkésőbb 5 éves korra ki szokott alakulni. Ha a gyerek dadog, selypít, vagy pösze, 4 éves kortól lehet logopédushoz fordulni vele.


A fejlődési diszfázia azon képességek eltérő fejlődését, hiányosságát jelenti, amellyel a gyermek a nyelvi információkat felfogja, feldolgozza, és nyelvi szándékait kifejezi. A gyakran súlyos tünetek ellenére a gyerek értelmileg és hallását tekintve is ép, így ha időben megkezdődik az intenzív kezelés, a gyerek teljes értékű életet élhet. A beszédzavar ritkán számolható fel teljesen, és a gyerek az iskolában is több támogatásra szorul, jellemző az olvasás és írás elsajátításának nehézsége, ebből adódóan tanulási problémák jelentkezhetnek. Azonban folytonos intenzív segítséggel a többi normális beszédfejlődésű gyerekkel együtt haladhat és ugyanazt a tudást szerezheti meg.


Bár tünetei jellemzőek, gyakran nehéz elkülöníteni a megkésett beszédfejlődéstől. ’’Megkésett beszédfejlődés’’ esetén a gyerek késve ugyan, de végigjárja a beszédfejlődés minden fázisát.


Azoknak az embereknek, akinek nehezükre esik beszélgetéseken részt venni, általában komoly gondot okoz a hang és zajáradatból az egyes hangokat kihallani. Nagyon hamar eltereli a figyelmüket a környezeti zaj és sok erejükbe kerül a beszélgető partnerükre koncentrálás, azaz a beszédértés.


A szülő azzal segítheti a szakemberek munkáját, ha jó beszédpéldát nyújt gyermekének, próbálja a beszédkedvét fokozni a beszédfejlődés megindulásakor, legyen vele elfogadó, szeretetteljes, támogató, minden közös játékot és tevékenységet kísérjen beszéddel is, meséljen sokat, mondogassanak egyszerű ritmusú verseket, mondókákat, minden apró eredménynek örüljön, dicsérje a haladást gyermekénél, sok-sok türelemmel foglalkozzon vele. A diszfáziás gyermekeknél különösen fontos a rendszeresség, a napirend következetes betartása, amely segíti eligazodását a környezetében.


Németh Julianna előadása a Szülők klubjában április 10-én 18 órakor lesz. (Helyszín: TEMI Fővárosi Művelődési Háza (1119 Budapest, Fehérvári út 47.)


Regisztráció itt.


További előadások a Szülők Klubjában >>>


Németh Julianna, logopédus

A kép forrása: https://www.pinterest.com/pin/151292868708700939/#beszédfejlődés #beszédhiba #fejlődésidiszfázia #megkésettbeszédfejlődés #beszédértés #utánzásiireflex

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!