Virágos mező, avagy egy tarisznya tavaszt váróknak

Mindenki tudja, hogy egy kamasz, főleg, ha bohém- akármilyen tárgyat, holmit viselni tud! Egy ilyen vidám kislánynak készítettem ezt a tarisznyát, méghozzá a tél közepén! Kint szürkeség és hideg, de az asztalon a tavasz legvidámabb színei!


Valójában egy karácsonyi vásárban láttam meg az eredeti darabot, de mint mindent, ezt is a magam ízlése szerint alakítottam ki.

Vastag posztót vásároltam hozzá, melyet lapban lehet kapni a kreatív nagykereskedésben. Sajnos ez behatárolta a méretét, bár így is elég nagy, de a pántot két részből kellett megvarrni hozzá. Miután a forma elég egyszerű a kézműves jelleg is hangsúlyozásra került, természetesen kézzel varrtam, apró öltésekkel.Kézzel varrtam

Kézzel tűztem

Az alját bekanyarítottam, mert tudtam, hogy ez a vastag anyag ezt teszi lehetővé. Keskeny ugyan, de a használat során némileg öblösödni fog. A fület is sokszorosan odavarrtam, méghozzá középen, hogy könnyedebbnek hasson. Úgy is el fogom takarni egy virággal.


A következő lépés a díszítő elemek elrendezése volt. Rengeteg virágot terveztem, de nem rendetlenül. A sorokat ki kellett számolni és megtervezni az egyes negyedek színeit, a virág szirma és a közepe együttes harmóniáját. Ehhez összeszedtem valamennyi árnyalatomat, amit posztóból itthon megtaláltam.És most jöjjön egy kis próbálgatás! Nézzétek át velem együtt, mit tehetünk, hogy elég dinamikus legyen a díszítő felület, de ne legyen unalmas, ismétlődő, a színek minden sorban harmonizáljanak a körülöttük lévővel. Ehhez nyilván az alapszínek jó összeválogatása kellett. Megsúgom, hogy a sok színes posztógolyót vásároltam, mert már nem volt időm meggyúrni őket. Viszonylag könnyű most már színes nyersgyapjút kapni a kreatív boltokban, de ennyi gombócot nemezelni viszont sok idő!

Nézzük együtt a variációkat! Kisebb tanakodás után lassan látható volt, melyik szín melyik gömbbel él együtt. Vannak, melyek kioltják egymás lendületét, ragyogását vannak, amelyek sápadoznak egymás társaságában. Azt kellett kitalálnom, hogy a dinamikus felület milyen színeket tartalmazzon egymás mellett.Színek próbálgatása

Nem kell sok magyarázat, biztos ti is látjátok a különbséget!


A túl szigorú soros lilák lemerevítik a látványt! A barna sápad a narancssárga mellett, el kell venni mellőle! És a zöldnél is vigyázni kell, milyen árnyalatú, mert az egész tarisznya zöld. Miután elrendeztem az alapok köreit, jöhetett - az előbb felvázolt szempontok szerint - a közép kiválasztása is.


Ezek a kis körök lesznek a leendő virágszirmok. Most már csak azzá kell változzanak és a megfelelő helyre felvarrva kész is a virágos rét hangulat!


Nem túl bonyolult a dolog, egyszerűen éles ollóval szirmokká szeltem a felületet, kissé legömbölyített végekkel. Először összevarrtam a közepükkel, majd a végső öltésekkel átszúrtam néhányszor a tarisznya előlapját. Igyekeztem csak pontosan és kis felületen dolgozni, mert a lapot fel fogja hajtani használat közben a tulajdonos. Ilyenkor is szépen kell kinézne!


A tarisznya utolsó elemeként felvarrtam a pántok végeinél és a toldásnál még egy- egy színes virágot.

A cikk végén ideírom a nemez golyó elkészítését. Egyszerű és nagyon szórakoztató kis gyerekkel is. Rendkívül jól fejleszti a finom kézmozdulatokat és a célzott fogást, csippentést. A színes gyapjúból kihúzunk egy kis csomót, alaposan szétbontjuk, szálakra szedjük. Már ez is jó játék lehet, miközben mesélhetünk, kis történeteket találhatunk ki, vagy énekelhetünk a kicsivel. Majd könnyed mozdulatokkal golyóvá sodorjuk. Először ez nagyon laza akkora, mint egy ping-pong labda. Majd meleg vízbe mártott kezünket beszappanozzuk és ezzel a habbal kezdjük el görgetni a két tenyerünk között a labdácskát, miközben folyamatosan összenyomjuk és így az egyre tömörödik. Amikor már annyira kemény, hogy nem lehet könnyen összenyomni, akkor kimossuk belőle a szappanos levet és készen van a posztó golyó. Hízlalni is lehet, ha nagyobbat akarunk, csak tegyünk rá folyamatosan egy –egy fátyolszerű réteget, miközben újra görgetjük ezzel együtt. Ha ráncosodna, és a rétegek is szétválnak, akkor is meg lehet javítani ezzel a technikával.


Mindenkinek ilyen vidám tavaszt kívánok, mint amilyen ez a tarisznyán látható kiskert!


Németh Csilla

#kézművesség #kamasz

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!