All in 1 - egész évben használható asztaldísz

A barackfáknak szép, vörösbarna vesszői vannak és metszés után viszonylag könnyen alakíthatók. Ezeket a vesszőket szoktam álló, kúpos formákhoz használni. Tapasztalatból mondom, hogy normális tárolással több évig is jól megmaradnak. Keressünk hosszabb vesszőket, mert azokból könnyebb dolgozni.


A kiválasztott 6-8 szálat felül egy kis dróttal összefogom így kialakul egy kúpos forma. Ezt valójában csak alul kell megtámasztani, megerősíteni, majd tetszés szerint folytatható felfelé a betöltés.
Az első keresztező szálat még dróttal rögzítsd, a továbbiakat már azok méretéhez és elhelyezhetőségéhez lehet igazítani. Sima fonás módszerével dolgozz, egynek alatta vezesd a szálat, egynek felette. Az így kialakult fonat kellően rusztikus, és vidám, abszolút természetes. Meghagyhatod a kilógó kisebb ágakat, kör, vagy ellipszis forma, bármi kialakulhat aszerint, hogy milyen szálak és ágak kerülnek bele.


Ha már megelégszel alul a befont részekkel, érdemes még egy pár sort feljebb is kialakítani. Itt inkább a díszek elhelyezése és az egyensúly szempontjából kell. Lehet, hogy csak egy- két sornyi, mert akkor azt meg lehet fogni, erősebben áll a forma teteje is.

A meglévő formát tetszés szerint díszítheted. Én papír, vagy apró (!) selyemvirágot is használtam már ehhez. Itt most kissé testesebbre vettem azzal, hogy a színes szizál csomóból beletömtem lazán a közepébe valamennyit. A külső részre színes tollakat szúrtam be elszórtan, két-három apró pillangómat, mely régebben készítettem- illesztettem rá.Ragaszthatsz apró fa figurákat is, lehet rajta színes szalagból dekoráció, ősszel tehetsz rá színes faleveleket. Hosszabb ideig megfelelő dekoráció ez, többféle módon, évszaknak megfelelően díszíthető.


Nagyon mutatós és ingyen alapanyag a parkokban található nyírfák ága, ezek a vékony, sötétvöröses szálak szépen hajlíthatók, még ha szárazon találtuk is őket. Áztassuk kevés időre vízbe és a forma kialakítását a barkácsboltban kapható vékony sötét dróttal erősítsük meg. Ebből egészen kicsi koszorúkat is ki lehet alakítani.

A szintén köztereken található szomorúfűz ágait is könnyű felhasználni.


Természetesen kimondottan a leszakadt, vihar és szélé által letépett kis szálakról beszélek, hiszen nem azért ültették oda őket, hogy mi abból a felét magáncélra levágjuk!


Jó fonogatást kívánok!


Németh Csilla


#kézművesség

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!