Ajtókoszorú a páros jegyében

Megjött a nyár, a virágok még a tavalyinál is gyorsabban nyílnak, így már szinte elkéstem ezzel a szerény kis tavaszi - nyári hangulattal bíró ajtókoszorú elkészítésével. De sebaj,

lesz még jövőre is ilyen évszak!

Első illusztráló képem láttán egyébként sem szabad elkeseredni, egy ilyen kompozícióba bármit fel lehet használni! Nézzétek meg, mi mindent szedtem össze az ötletelés idejére!

Ajtókoszorú

Én mindig vásárolok valami apróságot, amikor a kreatív boltokban nézelődöm, így gyakran van többféle készletem bármilyen koszorúhoz. Van itt apró lakkozott papírlevél, fából kézzel festett szitakötő, papír margaréták, színes pálcikák. A kép alján látható két félkész gombát saját magam készítettem el levegőn száradó gyurmából. Következő írásomban ezzel fogok megismertetni minden érdeklődőt! A kis faformák pedig egyre gazdagabb alakokban kaphatók. Szalagokat többféle boltban lehet ilyen kis kiszerelésben is találni, de felkutattam néhány tollat is. Ilyenkor még alakul a szín és a kompozíció.

Miután rakosgattam egy kissé őket egymás mellé és a koszorú alapjára, kialakult a végső elképzelésem.


A koszorú kellékei

Elsőként a koszorú kiegyensúlyozására törekedtem. Máskor már bemutattam, hogyan lehet egy alapformát hangsúlyozni, de itt egyensúlyt és nem súlypontot kerestem. Ennek segítségére három kis virágcsoporttal kezdtem a díszítést és ezek köré és közé helyeztem még néhány más díszt.

Nem titok, hogy a köztes dekorációk tavaszi szerelmes pillanatok és a vidám egymásra találás jegyében készültek, hiszen mindenből kettő van! A szív alakú gombokat nem akartam gombként hangsúlyozni, így a zöld fejű gombostűt használtam rögzítésre. A koszorú nyers alapja valószínűleg szizálköteg, eleve karakteres és meghatározó. A kemény rostos szálkötegek nem tűrnek romantikus és csillogó díszeket, ide a természetes szín és anyag illik. Lehet az domborított fém, vagy papír is!

A koszorú szépségét mindig a sokféle lelógó szalag adja. Itt van az a színsor, amiből válogattam, hiszen már adottak voltak az alapvető színek. Meleg árnyalatok, zöld- narancs- arany kombináció.

A lényeg a formagazdagság, minél többféle szélességű szalag, zsinór, és színes szál együtt- rendkívül látványossá teszi a megjelenést.

A képen látható apróságokkal kell aztán ízlésesen megbolondítani a látványt. Néhány lelógó dísz a súlyt adja, mások a látványt és a nézelődést szolgálják, megint mások, a csengetyűk - szép hangjukkal hívogatnak, ha megmozdulnak.


Amire a szalagoknál figyelni kell, nem szabad ebből sem túl sokat feltenni. A rajtuk lelógatott fadíszeket én itt natúr színben hagytam, hiszen ez illet ehhez a kompozícióhoz. Érdemes nem geometrikus rendben feltenni őket, mert attól merev lesz a látvány.


A fenti képsoroknál bemutatom, milyen módozatokat próbáltam ki a kis fa szívek felfüggesztésére. Végül a selyemzsinóros mellett döntöttem.

A kész koszorú kellően színes egy vidám, hangulatos vendégfogadáshoz és épp csak annyira díszített, amennyire ez elviselhető.

Mivel fiatalos hangulatra terveztem, nem is lenne helyénvaló, ha túl sok dekorációt kapott volna. Ebben a felállásban érvényesülnek a fényes , könnyed szalagok, a nyers karakteres szizálköteg, a fényes csengő réz színe szépen ellensúlyozza a fa dekorációk natúr felületét és illik még a papírvirág is a természetes alapanyagok jegyében. Nem csillog feleslegesen, nincs rajta csillám és műanyag.

A fentiek szellemében nektek is jókedvű alkotást kívánok! A nyár sok virága, formája, színe, ihletet adhat nektek is!

Németh Csilla

#kézművesség #kreatív

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!