Mit csináljon egy tehetséges gyerek nyáron?


A nyár valóban a pihenés, a lazítás, a feltöltődés ideje! Viszont a lazítás nem azonos az igénytelen időtöltéssel. A kikapcsolódás és a „felkészülés a semmittevés olimpiájára” közé nem tehetünk egyenlőség jelet.


Mielőtt erről a kérdésről hosszan írnék két történet jut eszembe:

  • Mondom a lányomnak, aki nemzetközi versenyek győztese, a Magyar Tudományos Akadémia Innodiák kitüntetettje, és számos más rangos verseny győztese, hogy cikket szeretnék írni a tehetséges diák nyári foglalatosságáról. Szerinte mit csinál egy tehetséges gyerek nyáron? Mire ő gondolkodás nélkül rávágja: mit csinál?, mit csinál?, hát kutat!

  • A másik történet főszereplője egy szintén tehetséges diák. Az édesanyja fordult hozzám elkeseredve, kérte a tanácsomat, mert a lánya augusztusban szeretne nyelvvizsgázni. Ez viszont azt jelenti, hogy egész nyáron tanulni akar. Kérdezte a szülő, hogy én ehhez mit szólok. A válaszom annyi volt, hogy „nem baj, tanuljon csak, jól teszi!”.

Minden tevékenység személyiségformáló hatású is. Szerencsések vagyunk, ha a gyermekünk szeret sportolni, úszni, biciklizni, beszélgetni (beszélgetni és nem „lógni”!) a barátaival, barátnőivel. Célszerű, ha egy gyerek minél többet van levegőn, minél többet mozdul ki. Ennek a kultúrája azonban egyre inkább leáldozóban van- sajnos. Mondanám, hogy a szülők felelőssége, ha valami eltűnik a gyerek életéből, ami jó és bizonyíthatóan építő, mondanám, hogy kis ráhatással ki lehetne „zavarni” a gyerekeket a szabadba, hiszen ez több ezer évig sikerült a szülőknek, de ez egy másik cikk másik témája lenne. Vegyük tehát tényként, hogy a gyerekünk nem szeretné elhagyni az otthonunkat.


Ebben az esetben azt hiszem a választékok sora egészen leszűkül. Otthon vagy a számítógép előtt ül a csemete, vagy tanul, olvas, művelődik. Azaz két rossz közül választhatunk, amennyiben a nyári művelődést rossznak, elkerülendő átoknak tekintjük. Ha szakemberként felelnem kell arra a kérdésre, hogy a facebook előtt ülve töltse-e azzal az idejét, hogy választ kapjon a „milyen voltál 50 éve?”, „milyen leszel 50 év múlva?”, „milyen szinten vagy szexy ma?”, „mi voltál előző életedben?” és hasonló elmés kérdésekre, akkor a válaszom határozott NE!!


A nyár remek alkalom arra, hogy a gyermekünk elmélyedjen abban a tudományban, abban a tantárgyban, ami tetszik neki, de erre esetleg év közben nincs ideje. Remek alkalom arra, hogy népszerűsítő irodalmat olvasson a témában. A gyerekek nem feltétlen szeretik a szépirodalmat, amit én nem tekintek főben járó bűnnek. Rengeteg számukra írt tudományos népszerűsítő irodalom létezik, amelyek színvonala, értéke semmivel se kevesebb a szépirodalomnál. Számos érdekes történelem, természettudományos, stb. mű létezik, amivel a gyermekünk elméje gyarapszik, kreativitása nő, látóköre szélesedik, stb.


A másik remek tevékenység a házimunka. Igen, tudom, most kimondtam egy szitokszót! Sajnos nem tanítjuk meg a gyerekeinket felelősséget vállalni azért a közösségért, amelyben élnek, ami napi szinten támogatja őket. Talán fel se mérjük, hogy mekkora kárt teszünk ezzel öregkori önmagunknak és a gyermekünknek, a házasságának, az unokáinknak, hogy nem tanítjuk őket meg a házimunkára, az időbeosztásra, a kötelességtudatra. Gyakorló szülőként tudom, hogy ez nem kis harc, tudom, hogy óriási energia tartalékokat kell megmozgatni, ahhoz, hogy ebben eredményt tudjunk elérni, de legalább annyira megéri, mint egyéb igényes elfoglaltságot biztosítani a gyereknek. Semmivel nem nehezebb házimunkára tanítani, mint hajnal 5-re öttusa edzésre vinni. Minden, amit az ember gyerekkorban sajátít el, az sokkal könnyebben megy, mint amit az ÉLET tanít meg. Ez lebegjen a szemünk előtt, és legyünk következetesek! Napi egy, másfél, két óra házimunka bőven belefér a gyermek idejébe. (A szülőknek kezdetben ez napi egy, másfél, két óra pluszmunka, de csak kezdetben!)


Kreatív tevékenységek

A harmadik tevékenység pedig, ami nagyon hasznos lehet a kreatívkodás. Legyen ez bármi, ami saját ötlet alapján születik, saját ötletes gondolat kivitelezése. Gyöngyfűzés, barkácsolás, építés, rajzolás, festés, bármi, ami produktumot hoz létre! Természetesen ez sem feltétlen tartozik az olcsó szórakozások közé, és az is biztos, hogy a gyereknek meg kell mutatni, hogy ilyen is létezik. Amíg csak a facebookot ismeri, addig nem sok reményünk lehet arra, hogy magától elkezd barkácsolni. Ez az elfoglaltság is energiát igényel a szülőktől!


Bármit engedünk is a gyerekünknek, hogy tegyen, az lebegjen a szemünk előtt, hogy milyen személyiségjegyeket akarunk erősíteni: kitartás, kreativitás, gondolkodás, színvonalas időtöltésre való igény fejlesztése, monotonitástűrés, logika, koncentráció, céltudatosság, belső motiváció erősödése, vagy kényelem, azonnali eredmény, nihilizmus, felelőtlenség, napi, pillanatnyi örömöknek való élés, önzés erősödése, empátia hiánya, cél nélküli életmód, probléma megoldó képesség hiánya.


NE higgyük el azt, hogy a nyári tanulás fáraszt! HA a gyerek élvezetét leli benne, akkor az örömforrás számára. (Nyilvánvalóan ez alatt nem azt értem, ha egy szigorú, kegyetlen anya előírja a gyermekének, hogy a Britannica Enciklopédiából naponta 20 oldalt meg kell tanulni szóról szóra fejből, és hazaérvén az első dolga az, hogy a gyerektől számon kéri a napi teljesítményét. Minden egyes félre mondott szóért 15 perc sarokban állás jár! Talán érezzük, hogy nem ezt értem a tanulás alatt! )


Nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy nincs teljesítménykényszer, nincs napi szintű stressz, nincs házi feladat, jobbára ezektől fárad el a gyermek, nem attól, hogy használja az agyát, ami egyébként arra való! Senkinek sem jut eszébe azt mondani, hogy nyáron ne beszélj, mert elfáradnak a hangszalagjaid, és az veszélyes lehet. Vagy ne sétálj, mert az iskolába úgyis gyalog jársz, most pihentesd a lábad, elég szegénynek év közben trappolnia. Az agy természetes funkciója a gondolkodás, nem mellesleg ez tesz minket emberré! Nem baj, ha funkciójának megfelelően működik, akár nyáron is!


Molnárné dr. László Andrea
#tehetség #életrevalónevelés #teljesítmény #személyiségformálás

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!