Óvodás leszek! Óvodaérett vagyok-e?

Már önmagában az óvodaérettséget, mint szót, kifejezést, igen vegyes érzésekkel olvasom… Hiszen, óvodaérett gyermek az, aki augusztus 31-ig betölti a 3. életévét. Hát, ez igen soványka meghatározás. Mert, hogy tudjuk, nem egyenlően fejlődünk emberként, gyermekként egyaránt. A gyermekeink fejlődésmenete nagyon egyéni ritmusban zajlik, így nem várhatunk el mindenkitől azonos dolgokat, na, de azért mégis…


Óvodás leszek az ősszel!

Nagyon aktuális a téma, és erről beszélnünk kell. Mivel a 2015/2016-os tanévtől minden olyan gyermek, aki 2015. Augusztus 31-ig betölti a 3. életévét kötelezően óvodai nevelésben kell, hogy részesüljön, nincs kibúvó. Természetesen továbbra is lehet ilyen-olyan mentességet találni, de ez a cikk most nem erről szól, és arról sem, hogy eldöntse jó-e ez így avagy nem. Inkább arról szeretnék beszélni, hogy mi várható el egy 3 évestől, és mi az, ami nem. Mennyire más helyzetben vannak a mostani szülők, és mennyire más helyzetben voltak a mi szüleink.


Nos, nehezen tudok laikusként gondolkodni ebben a témában. Édesanyám, nagynéném is szakgondozónők, unokatestvérem óvodapedagógus-óvodavezető, így nyilván másként látok rá dolgokra, és jómagam gyógypedagógusként ugyancsak nem állhatok laikusként a témához. Jelenleg is óvodában dolgozom bár többnyire sajátos nevelési igényű gyermekekkel foglalkozom, óvodai csoportot vezetek. Mindennap látom, milyen egy csoportban tevékenykedni, közösséget építeni, gyakorlati oldaláról vizsgálni egy óvodai gyermekközösség mindennapi életét.

Mit lenne jó, ha tudna a gyermek, mire óvodás lesz?

  • Jó lenne, ha önállóan tudna öltözni. (Legalább alsóneműt, nadrágot fel-le vegyen, pólóba be tudjon bújni. Kibújni még nehéz. )

  • Ismerje fel saját ruháit!

  • Húzza fel-le lábbelijét.

  • Étkezzen önállóan. Tisztán.

  • Használjon evőeszközt (kanalat).

  • Képes legyen pohárból inni.

  • Képes legyen segítséget kérni, ha szükséges.

  • Önállóan tudjon tisztálkodni.

  • Legyen nap közben szobatiszta. Nem baj, ha nem ágy tiszta.

  • Tudjon orrot fújni!

Nos, akkor elmondom, miért jó, ha ezeket tudja egy 3 éves. Legegyszerűbben megfogalmazva, azért mert képes rá! És rettentően büszke magára, ha valami újdonságot tanult meg, és önállóan el tudta végezni. Ez bizony önbizalommal tölti el gyermekeinket, és ez egy nagyon fontos érzés. A későbbiek folytán sok akadályon keresztül repíthet minket, ha tudjuk, hogy képesek vagyunk rá, van önbizalmunk, motivációnk. Pozitív képet hordozunk magunkban tulajdonképpen magunkról. Nagy felelősség van ilyenkor a szülők vállán, hogy hagyjuk gyermekeinket próbálkozni!


A cikkem folytatódik, praktikus tippekkel, öltetekkel, hogy hogyan segítsük gyermekeinket az önállósodás útján!


Kerekesné György Zsófia

#óvoda #óvodaérettség #önbizalom #énkép

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!