Kipróbáltuk! Sylvie de Mathuisieulx – Prisca Le Tandé: Barbarella morcos


Mi a titka a gyerekeknél az olvasás megkedvelésének? Nehéz kérdés. Míg egyik gyerek falja a könyveket, addig a másik ódzkodik mindenféle betűrengetegtől. Nagy szerepe van persze a szülői mintának, de kulcsfontosságú lehet a gyermek első találkozása a betűk világával.

Hogyan, milyen módon, milyen tempóban tanítják őket olvasni. Elsietni sosem szabad a dolgokat. Semmiben. Főleg nem az olvasás elsajátításában. Az első gyerekkézbe adott könyveknek is meghatározó szerepük lehet az olvasás megszerettetésében.

A piacon sok, első olvasásra szánt könyvet találhatunk. Vannak jók-rosszabbak. A legtöbb ilyen könyv hátulütője, hogy többnyire hosszabbak, mint amit egy friss, kezdő olvasó befogadni tudna.

A Szeretek olvasni! sorozat ebben is újat mutat. Amellett, hogy érdekes és izgalmas történeteket mesél el, rendelkezik minden olyan ismérvvel, amit én személy szerint fontosnak tartok az első elolvasni szánt könyvek esetében. Rövid történetek, nagybetűvel írva, sok vidám képpel illusztrálva. Vicces, tanulságos, kalandos mesék – többnyire állat szereplőkkel. Mi, ha nem ez kell az olvasni épp tanuló gyerekeknek? Ráadásként, - ami a piacon fellelhető olvasnivalókhoz képest is újdonság – a történetek végén érdekes és izgalmas feladatok is várják az ifjú olvasókat. Játékosan, könnyeden tesztelve az első olvasási élményeket.

Olvasni tanuló lányom meglátva a kis, színes vidám köteteket lelkesen vetette bele magát az olvasásba. Pedig még csak a nyári szünet második hetét írtuk. Nagyon úgy tűnt, hogy nem tud ellenállni Barbarellának, a morcos cicának. A cica egyébként is az egyik kedvenc állata, és hogy ők is tudnak morcoskodni – mint ő maga hétfő reggelenként iskolába menés előtt – eleve izgalmasnak ígérkezett lányom számára. A 27 oldalas könyvet végül együltő helyében sikerült elolvasnia. Igazi sikerélmény volt számára. Az olvasónapló közös feldolgozása után az is kiderült, hogy meg is értette pontosan miről szólt a történet. A morcosságra kikevert varázsital receptjét azóta is szívesen megszerezné. Mint mondta neki és néha a család többi tagjának sem ártana néha Kamupurin apó titkos receptje…...

Miskei Orsolya

Vendégszerzőnkről:

művelődésszervező, PR munkatárs, kiadványszerkesztő, blogger, de legfőképp gyakorló édesanya

Magyar tanári és művelődésszervezői végzettségem közül ez utóbbiban dolgozom immár 15 éve. A szakma szinte minden területét kipróbáltam már. Információs munkatársként kezdtem, PR-marketinggel folytattam, közben gyerek rendezvényeket- és programokat szerveztem, majd jött pár év babázás. A gyes alatt is folyamatosan tevékenykedtem. Egy gyerekprogramokat szervező cégnek vittem Pr- és martetingtevékenységet, sőt néhány gyerekprogramot is kidolgoztam és megtartottam nekik. A munkába visszatérve először kiadványszerkesztőként dolgoztam, később a felnőttképzés területén is tapasztalatot szereztem. 2012 óta újabb babás projektben vagyok. Mellette most egy blogot vezetek.A munka melletti fő tevékenységem mégis az anyaság. Három gyereket nevelek. És fejlesztek, immár 11 éve. Nagyfiam (11 év) figyelemzavaros, lányom (8 év) túlhallásos volt, ezért komoly beszédészlelési zavarokkal küzdött, ráadásul kétkezes is. A kéz dominanciája nem alakult ki. Mindkettő kezét egyformán használja. Mindkettőjüket évekig hordtam fejlesztésekre (alapozó torna, hangterápia, hallásterápia, homloklebeny torna, neurofeedback terápia) A kicsi még csak 2,5 éves. Úgy néz ki neki is túlhallása van és a kéz dominanciával is problémái lesznek, mint a nővérének. Egyébként minden más oké nála. Bár 3 hónapos kora óta hordom fejlesztő tornára, amit imád. Ennek köszönhetően a korosztályához képest fejlettebb és ügyesebb a mozgása.Nem hiszek a gyógyszeres kezelésekben. Az első gyereknél – tapasztalat híján később vettük észre a problémákat. Lassan, nehézkesen jutottunk el a megfelelő helyekre. Lányom esetén már ügyesebbek voltunk, de a túlhallást nála is nagyon későn, csak 7 évesen diagnosztizálták. A diagnózis kimondása után nagyon gyors és hatékony terápiát kapott, 100 %-os gyógyulással. A kicsinél már zsigerből tudom, hogy melyik jel mit jelent és mit kell tennem. De hát a tapasztalat nagy úr. Igazam van?

#Kipróbáltuk #Szeretekolvasni

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!