Anya, majd én! Önállóan egyedül, vagy együtt? 2.

Még most is előttem van a kép, amikor nagyobbik magzatom önállóan próbálta megenni az ételt úgy, az 1 éves szülinapja után… Úszott a konyha, a függönyt hetente mostam. De hát, a hibáiból tanul az ember… nem igaz? Ha egyszer belekeni a szemébe a paradicsomlevest, és az veszettül csípi, legközelebb úgy irányítja a kanalat, hogy ne kenje a szemébe…

Étkezés

 • Egy 3 éves gyermeknek már önállóan kell tudnia étkezni. Már egy 2 évesnek is. Ez nagyon fontos, alapvető dolog! A gyermek ennyi idősen igen is használja a rágó izmait, rágjon, nyeljen, igyon pohárból. Ez nagyon lényeges a beszédizmok, mimikai és artikulációs izmok tekintetében. Ezzel is megelőzhető a beszédhiba kialakulása.

 • Ha már a fejlesztésnél tartunk, szem-kéz koordináció fejlesztéséhez egy nagyon jó lehetőség a kanálhasználat. Nincs is annál jobb, amikor a levesből kipecázhatjuk a grízgaluskát… Vagy a répát kipakolászhatjuk esetleg…

 • És ha már itt tartunk, mint ahogyan mi is törekszünk felnőttként a „tiszta” étkezésre (több-kevesebb sikerrel), így fontos megtanítanunk gyermekinknek, hogy tisztán étkezzenek. Azért mert ekkor van itt az ideje! Nem kell villát, kést használni, de ha érzem, hogy folyik a számon a leves, megtörlöm egy szalvétával. Ha leettem magam, kimegyek átöltözni. Ha elhasználtam a szalvétámat, kérek még tisztát. Ezek alapvető dolgok. Engedjük, hogy gyermekünk önállóan megtapasztalja ezeket az érzéseket, és kérjen! Ne tukmáljuk azonnal. De ha elmulasztja a szájtörlést, figyelmeztessük rá. Mutassuk meg neki a tükörben, hogy maszatos.

 • Adjunk számára testméretének megfelelő poharat, evőeszközt.

 • Törekedjünk a cumisüveg elhagyására

Szobatisztaság:

 • A szobatisztaság kialakulásához szükséges egy idegrendszeri érettség, amelyet siettetni nem tudunk. Ezt minden szülőnek, pedagógusnak tudomásul kell vennie. De próbálkozni azért lehet, és kell is.

 • Kihasználva a nyári meleg időt, vegyük le a még pelusos lurkókról a meleg pelenkát. Nem baj, ha bepisil, legalább megérzi annak „kellemetlenségét”. Ne szidjuk meg érte, de ajánljuk fel, a wc-bili használatot.

 • Kérdezzük meg többször nincs-e vizelési-kakilási ingere.

 • Igenis hasznosak a pisi-kaki témát feldolgozó mesekönyvek. Érdemes használni ezeket!

 • Ne játsszunk a wc-bili-n!

 • Ne ültessük a wc-bilin órákat a gyereket! Akkor üljön rá, ha pisilni avagy kakilni kell. Játszani a játszótéren, és szobában szoktunk.

Sose feledjük, gyermekünknek az önállósodás terén mindig szüksége van ránk, türelmes, irányt adó ottlétünkre! Még akkor is, ha látszólag nem… Az óvodakezdés nehéz minden szülőnek, gyermeknek egyaránt, hiszen egy nagyon szép korszak zárul le ekkor. Viszont egy nagyon szép, és új szakasz kezdődik mindannyiunk életében! Szeretettel ajánlom minden kedves szülőnek a facebook csoportunkat, ahol további sok-sok hasznos ötletet talál a témában.

Ha kérdése van, keressen bátran!

Kerekesné György Zsófia

#szobatisztaság #önállóság #óvoda

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!