Kipróbáltuk! Mán-Várhegyi Réka: Kókusz Franci, a fodrász titkosügynök


A nap találós kérdése: Mi lehet az a Musz-musz? Nem, nem az indiai köret, az a kusz-kusz. Még csak nem is a legújabb kínából exportált gagyi villogó-mozgó-éneklő plasztikmadár. Ennél sokkal egyszerűbb a megoldás. A Musz-musz egy különleges francia édesség, aminek a receptje éppen eltűnt. És ha eltűnt, akkor meg kell keresni. És ki lehet legalkalmasabb erre a feladatra, ha nem egy kitűnő szaglószervvel rendelkező agár, aki mellesleg egy fodrász inkongnitójába bújt titkosügynök. A neve Kókusz Franci. Persze nem egyedül dolgozik. Alkalmi segítőtársa is akad egy becses ló személyében. A francia felmenőkkel rendelkező Praliné Zsorzs igazi segítség a nyomozásban.

A már gyakorlottabb olvasóknak szánt izgalmas detektívregény azt hiszem mindent visz a 7-8 éves korosztályban. Van benne minden, ami a gyerekek fantáziavilágát megmozgatja. Törvényszegés, nyomozás, megfigyelés, agyafúrt terv, majd a történet végén az elmaradhatatlan izgalmas akció, beismeréssel és bűnbánással megfűszerezve.

A modern kütyük sem hiányozhatnak egy ilyen modern történetből. A mindennapi élet köszön vissza, amikor a főhős e-mailen keresztül kapja a titkos megbízási üzeneteket. A titkos dolgok pedig végig átszövik a történetet. Titkos recept, titkos szoba, titkos kód. Egy agyafúrt terv, egy szuperszónikus gőztisztítóból fabrikált repülni képes találmány és a tettes hamar lelepleződik.

Egyszerű, érthető történet, jól felépített történet-szövéssel, szerethető hősökkel. A leleplezett tolvaj sem igazán gonosz, inkább csak önző, kapzsi, sajnálandó figura, akinek a hatalom elvette a józan eszét. A végén azonban belátja bűneit és megbánja azokat. Talán ez is egy üzenete a regénynek hát, hogy előfordul, hogy hibázunk, de ha rájövünk erre, megpróbálhatjuk kijavítani azokat és újra, tiszta lappal kezdhetünk mindent.

A könyv a Szeretek olvasni! sorozatban jelent meg.

Miskei Orsolya

Vendégszerzőnkről itt olvashatsz >>>

#Kipróbáltuk #Szeretekolvasni

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!