Láss, miközben nézelődsz! 1.

Ezt az írást Édesanyám emlékének ajánlom. Ő volt az, aki minden kiránduláskor, séta közben felhívta a figyelmemet egy szép felhőre, vagy hogy milyen érdekesen esik az eső. Megmutatott egy furcsa gombát, vagy felvett egy szép kavicsot. Én ösztönösen követtem példáját a fiam esetében és nagyon megörültem, amikor egyszer csak felhőket kezdett fotózni, majd a gyűjteményét kitettük a falra az ő kérésére, vagy amikor egyre többször mutatott ő is nekem valami szépet a tájon.

Ennek nyomán született meg bennem az ötlet, hogy felhívom minden gyermekes szülő figyelmét erre a szép és nemes hagyományra! Csodáljuk meg a világot körülöttünk! Ne csak az átszínezett internetről letölthető képeken keresztül, hanem a valós és látható, tapintható érzékelésen át! Nem kell hozzá feltétlenül távoli egzotikus helyre utaznunk, hiszen a szépség egy fűszálban is megfigyelhető. Nem mennék bele ennek filozófiai vonatkozásaiba, -„Szép az, ami érdek nélkül tetszik”- mondta Kant. De fontosnak érzem, mivel tanítom a fiatal generációt és emiatt napi szinten érzékelem, mennyire hiányzik a lelkület és élményháttér sok csemeténél.

Nem teszek különbséget a gyerek életkora szerint. Ennek itt nincs jelentősége. Minden korban lehet valami szép és megfigyelésre érdemes. Sőt, annál több minden az, minél kisebb még a gyerek, hiszen ekkor fedezi fel a világot!

Mit lehet megfigyeltetni út közben?

A táj felszíni formáit fontos megnevezni, és ha gyalogolunk még fizikailag is érzékelhetők a különbségek. A növényfajták sok évig téma lesz később biológiai és természeti tanulmányoknál. A növények élete, a periodikus változás növekedés és elmúlás között szintén jó téma.

Nagyon kevéssé érzékelik a gyerekek a perspektívát, függetlenül attól, hogy manapság sok kiváló grafikai hátterű pc játék van forgalomban. Anyaként átéltem, hogy mennyire nem a háttérre, hanem a célpontra koncentrál az, aki játszik. Így évek óta egyre jobban küzdünk az arányok, a térhatás ábrázolásának megértésével. Bizonyos szakmákhoz is fontos a jó térérzékelés.

És ha már a nézőpontoknál tartunk: milyen különleges látványt nyújt egy magas toronyból lenézni, vagy annak tövéből felnézni! Nem kamasz korban kellene erre rácsodálkoznunk, pedig most sokszor ezzel találkozom egy órán. Az egyik ismerősöm behozta egyszer a kisfia néhány rajzát. Kérte, mondjam meg ha látom, mi a gondja a gyereknek: egyszerűen lenyűgöző volt, hogy az óvodás korú kisfiú mindent fentről, madártávlat szerű nézőpontból alkotott meg. Komoly rajz volt, mindenféle apró részlettel, de olyan elegánsan felülnézetből, hogy megriasztotta az óvónénit, mert ilyet ő még nem látott gyerektől.

Anger Falls, Venezuela

Nézzünk magasabbra!

Ha valóban hosszasan kirándulunk, akár esti, éjszakai égbolt megfigyelésével is foglalkozhatunk. Nyilván nem tudjuk megnevezni az összes csillagképet, de a Göncölszekér mindenkinek felismerhető és onnan már csak egy „ugrás” az égi központ az Esthajnalcsillag. Városban élőknek olyan komoly a fényszennyezés, hogy már maga a csillagok látványa is lenyűgöző lehet. Főleg ha távcsővel is rendelkezünk!

Fontos lehet egy viharban a felhők formája, az eső érdekes alakú lezúdulása a távoli égbolton. Ha megszámoljuk a villámlás és a dörgés közötti másodperceket, akkor ki tudjuk számolni milyen mesze van a vihar hozzánk képest. Ez már a fizika előszobája és egyúttal segít eloszlatni a félelmet a vihar e kísérő jelenségétől. A szivárvány színeinek sorrendbe rakása is téma lehet. Forró nyári napokon megcsodálhatjuk a délibábot. Ősszel a ködöt, télen a zúzmarát, vagy a dér jelenségét.

Köd világítótorönnyal

Mindezt tanulni fogja az iskolában, de sietve és nagy vonalakban. Megfesteni, rajzolni külön nehézség. Milyen fontos lenne egyszer - kétszer jól megnézni az alkonyatot! Ha tudnátok, mennyit magyarázom, fotókon mutogatom ezt a jelenséget a klisékbe ragadt gyermekagyaknak!

Alkonyatkor minden megváltozik, elvesznek a színek,még a hangok is élénkebben hallatszanak. Egy továbbképzésen a hajnali erdő hangjait még felnőttként is érdekes volt megfigyelnem. És kimondottan rácsodálkoznak a tanítványaim, mikor hajnali képet festünk és szép lesz nekik!

Folytatása következik.

Németh Csilla

Képek forrása ITT.

#megfigyelés #arány #térhatás #tériirányokmegismerése

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!