Útra való útravalók

Gyerekkel utazni nem a legkönnyebb dolog. Még akkor sem, ha csak a Nagyihoz megyünk vidékre.

Bár lassan vége a nyári vakációs családi utazásoknak, ezeket a kis ötletek az év során bármikor felhasználhatók, ha egy váróteremben kell lefoglalni a gyereket, vagy hosszasabb ügyintézés közben szeretnénk foglakoztatni.

Gyerekkel utazni nem könnyű

Senki sem szeret unatkozni és egykedvűen maga elé nézve várakozni, akár hosszú perceken át! Nem szeretünk sokáig egy helyben ülve utazni, ezekre az időkre elfoglaltságot keresünk magunknak. Ha mást nem, elolvasunk egy cikket, meghallgatunk egy zeneszámot, vagy elolvassuk levelezésünket az okostelefonon. De mit tegyünk a gyerekkel, ha ezeket még nem tudja, vagy nem akarjuk technikai kütyükkel elfoglalni?!

Nem csak kicsikre vonatkozik ez a kérdés, hiszen egy nyaralásra utazás során az autópályán száguldva, még egy kamasz is elunja a „látványt”. Ilyenkor jó, ha előre felkészülünk arra, hogy valami apró, nem balesetveszélyes kézi matatásra alkalmas dolgot is végezhessen. Nyilván nem most fogja megalkotni a legnagyobb repülőgép modelljét, vagy nem most fog kirakni egy 5000 darabos puzzle-t!

A kisebbeknek mindig fontos, hogy kézügyességet fejlesszünk. Ilyenkor jön jól egy filcanyagból összeállított gombolgatós, ami puhasága miatt nem fogja megsérteni őt, akkor sem, ha elalszik felette a gyerekülésben.

Jópofa dolog fűzögetni a lyukas formába a színes cipőfűzőket, de még egész piciknél is jól jöhet egy kis szalagokból álló, kíváncsiság felkeltő titkos párnácska.

Amikor már építget és rakosgat, a legókat sajnos nem vihetjük magunkkal az amúgy is zsúfolt autóban. De egy nagyobb fém dobozba beragasztható az oda illő méretű alaplap és a doboz méretétől függően megtölthető kisebb elemekkel. Ez aztán néhány figura, helyszín kirakására elég és talán segít lefoglalni az ovist, kisiskolást. Főleg, ha még történeteket is mesélhet hozzá és beszélgetni is tud valakivel erről!

Útravaló varázsdoboz

Ha iskolás már, lefoglalhatjuk egy hangos könyvvel, ezt elunva jöhet a firkálgatós játék, amit még édesanyámtól tanultam, nagyon jó fantáziafejlesztő. A lapot maga a gyerek firkálhatja össze, nagy körözéseket és ferde vonalhálót is firkálva, ne legyen túl sűrű. Majd egy másik filctollal, a papírt akár elforgatva- felfedez benne figurát, arcot, tárgyat. Leonardo da Vinci írta, hogy a fantázia fejlesztésére az ember nézegessen málló házfalakat, lángokat, stb. és próbáljon belelátni figurákat, formákat! Ezt a tanácsot a XV. századból ma is megfogadhatjuk. Kiskamaszokat le lehet foglalni még azzal is, hogy előre kivágott puzzle lapokra rajzolhatja élményeit, melyeket az út során gyűjtött, majd ezeket otthon emlékfallá lehet összeállítani.

Emlékpuzzle

Jó fantáziával megáldott kamaszoknak akár előre is készíthetünk egy- egy megnézendő látványosságról hiányos képet.Ha megnéztük már, megrajzolhatja a kihagyott részt.

Összességében elmondható, hogy az olyan csemeténél, akinek az olvasás nem a kedvence, inkább kezet foglalkoztató, apró ügyeskedéseket kell beengednünk a kocsiba, részben az orvosi rendelőbe, vagy a rokonlátogatásra.

Kívánom, hogy minél többen foglaljátok le gyermeketeket és szerezzetek ezzel együtt kényelmes és kellemes élményeket az egész családnak!

Képek forrása, még több ötlet ITT.

Németh Csilla


Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!