Kipróbáltuk! A játék szerepe a tehetséggondozó munkában LOGICO Primo - Élet a farmon


Játék közben

Ebben a játékban nagy örömmel fedeztem fel az egyik kedvenc játékomat a kakukktojást. Ez a játék rengeteg tehetséggondozáshoz szükséges kompetenciát fejleszt, mert ne higgyük, hogy olyan egyszerű megtalálni az oda nem illő tárgyat, ábrát. De a megtalálás még csak nem is a legnehezebb feladat. Sokkal komolyabb kihívás az indoklás! Jómagam mindig rákérdezek a miértre: „Miért gondolod, hogy az adott képek közül az a kakukktojás, amire te gondoltál?” Ezzel fejlődik a kommunikációs készség, az érvelő készség, a saját álláspont megvédésének készsége, a logika, stb. Soha nem hagyom ki, hogy visszakérdezzek: „más nem lehet kakukktojás?” Szeretem, ha a gyerekek maguktól jönnek rá, hogy egy sorban bármi lehet kakukktojás, csak megfelelő módon kell érvelni mellette.

Az alma-sárgarépa-cseresznye-körte sorból lehet kakukktojás a répa, mert az zöldség, a körte, mert az sárga, a cseresznye, mert az nőhet párosával, illetve az alma is, mert az lehet a legtöbb színű (piros, sárga, zöld). Ez a felismerés általában megdöbbenti a gyerekeket, de megtanulják, hogy a világ nem fehér-fekete, növeli nemcsak a készségeiket, hanem egyéb személyiségjegyeiket is, pl. a toleranciát, elfogadást, mert el kell fogadniuk társaik álláspontját is. Másfelől ráébrednek arra, hogy egy kérdésre több helyes válasz is adható, egy cél több útról is megközelíthető.

A tematizálás, a tematikus feladatok megoldása is a sikeres felnőttkor egyik alapköve. Sok esetben tapasztalom, hogy a témánál maradás, a témára szorítkozás sokaknak gondot okoz. Egy írás, egy előadás vagy bármilyen munka elkészítésénél nagyon nagy gondot kell fordítani arra, hogy ne térjünk el a tárgytól, ne asszociáljunk, hanem konkrétumokról, tényekről beszéljünk, lehetőleg logikusan. Ennek a készségnek az első lépése, amikor olyan feladatokat oldunk meg, ami egy adott témához rendel egységeket, pl. a paradicsomokat tartalmazó kiskertbe paradicsomot kell termeszteni.

Ez a játék nagyban segíti a számfogalom kialakítását is, minden lapon sok –sok növényt, zöldséget, állatot találunk, ami lehetőséget kínál arra, hogy megszámoljuk, összehasonlítsuk őket. Az ügyesebbeknek megtaníthatjuk kettesével megszámolni a növényeket, az ábrázolás ebben kifejezetten segít.

Molnárné dr. László Andrea

#tematizálás #számfogalom #Kipróbáltuk

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!