Elegendő­-e ötféle szakkör a gyerekemnek?


TanuLás(s)

Kezdődik a suli. Bármerre nézünk, megyünk, mindenütt jobbnál jobb tanórán kívüli lehetőségek szórólapjaival találkozunk. Elmegyünk az első szülői értekezletre, ott is legalább tíz, vidám hölgy jelenik meg különböző szakköröket ajánlgatva. És valóban! Az egyik a mozgáskoordinációt fejleszti, a másik a kommunikációt, a harmadik a logikát, a negyedik a koncentrációt, az ötödik a csapatmunkát, a hatodik, hetedik és tízedik is keres magának valami hangzatos szakszót, amivel csábítja a szülőket. Kell-e ebből mind? Jót teszünk-e a gyereknek, ha mindegyikre járatjuk? Erre keressük a választ!

A válasz viszont majdnem, hogy rövidebb, mint a bevezető: a gyerektől függ! Nyilván ötféle szakkör, vagy bármilyen elfoglaltság kimondhatatlanul sok, megkockáztatom felesleges, esetleg még árthat is! A tökéletes szakkörmennyiség, azonban meghatározhatatlan. Vannak olyan gyerekek, akik 1 óra alatt is képesek megtanulni a leckéjüket, és szinte szabad az egész délutánjuk, estéjük. Ha értelmes programot nem kínálunk nekik, akkor találnak ők maguknak valamit, ami hosszú távon nem biztos, hogy építő, gyümölcsöző. Képesek a számítógép előtt órákon át teljesen értelmetlen játékokkal (ez a jobbik eset) múlatni az idejüket. A napi munkám során százával találkozok értelmes gyerekekkel, akiknek nincs véleményünk, ötletük, kreativitásuk, később kamaszkorban teljesen tájékozatlanok, mindezt köszönhetően az éveken át tartó semmitmondó időtöltésnek.

Vannak viszont olyan gyerekek, akiknek több időbe telik az iskolai feladatok elvégzése, maga az iskola is elfárasztja őket. Hulla fáradtan hazaérnek, amikor is a szülő előáll azzal, hogy „menj WC-re, öltözz át, de csipkedd magad, mert késésben vagyunk, megyünk X foglalkozásra!” Ezek a típusú gyerekek szinte biztos, hogy X foglalkozáson semmit nem fejlődnek! Fáradtak, nyűgösek, elcsigázottak, a túlélésre hajtanak, akármennyire szeretné őket motiválni a foglalkozást vezető pedagógus, nem sok esélye van! Ez a fajta tevékenység egész biztos, hogy csak pénzkidobás, és leginkább a lelkiismeret megnyugtatását szolgálja. A gyereknek szinte nem használ.

Van olyan eset, hogy a gyerek X foglalkozás nevét meghallva felvillanyozódik, erőre kap, látszik rajta, hogy szinte szárnyal az örömtől! Lehetett azelőtt bármilyen fáradt X foglalkozásnak még a gondolata is boldogsággal tölti el! Biztosra veszem, hogy ezt a gyereket ettől a foglalkozástól akkor sem szabad megfosztani, ha az iskolai teljesítménye nem olyan kimagasló. Lehet, hogy pont ez a foglalkozás, az itt elért sikerek, örömök, az itt megismert gyerekek segítenek neki átvészelni az iskolai kudarcokat! Az sem kizárt, hogy a foglalkozás témája lesz az, ahol megtalálja önmagát, pályát választ és elboldogul az életben.

Eddig átlagos gyerekekről beszéltem.

Tehetséges gyereknél azt fogjuk tapasztalni, hogy valóban vágyik a szabadidős tevékenységekre, sikere is van bennük, szereti is őket. legyen az zene, természettudomány, vagy nyelv, színészet, mindenben jeleskedik. Szülők szokták kérdezni, hogy mit csináljanak. A gyerek egyszerre szeret énekelni, színészkedni és elmélyedni a csillagászatban, matematikában, stb. Tapasztalatom azt mutatja, hogy az visz sikerre, ha választunk egy utat. Hobbi szinten lehet bárki énekes, de hobbi matematikus nem létezik. Szinte magától értetődik, hogy, akik kiemelkedő nyelvekből, annak jó a kommunikációs készsége, így jó előadó, esetleg jó énekes. HA valóban tehetséges a gyermekünk, akkor járunk el a legjobban, ha egyféle utat erősítünk. Járjon sakkra, csillagász szakkörre, és matematikára- ha még belefér az életébe. De, ha túl sok területet akarunk fejleszteni egyszerre, akkor egyikben sem mélyül el igazán, egyikben sem lesz a képességeinek megfelelő szinten kimagasló.

És még egy fontos a szakkörválasztásnál! Bármilyen szakkört is választunk a gyerekünknek tudnia kell, hogy minimum egy évig járnia kell! Akármennyire is sikertelen egy szakkörválasztás a kitartást, a monotonitástűrést, a konfliktuskezelést biztos elősegíti. A gyereknek meg kell tanulnia azt is, hogy nem adhat fel valamit az első percben, csak azért, mert nem tetszik!

#tehetség #szakkör

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!