Láss, miközben nézelődsz! 2.

A nyiladozó apróságoknak örömmel magyarázzuk a körülöttünk lévő világot. Később se lankadjon a figyelmünk, mert bizony a nagyobbak szemét is nyitogatnunk kell. Résen kell lennünk, hogy a kütyükről nézzenek fel, miközben járjuk a tájat. Vegyük észre a szépet körülöttünk és mutassuk ezt meg gyerekeinknek is!

Nézzünk a felszín alá!

Mi a helyzet a föld alkotó anyagaival? Ha nem a tájat nézzük, hanem annak részleteit, ha a „fű alá is bekukkantunk”, akkor újabb felfedezések várnak. Az ásványok és kőzetek világa egy kisiskolást már elvarázsol, ezt is tapasztaltam. Egy - egy kirándulásról képesek voltunk több kiló szép kőzetet, kavicsot hazavinni. Otthon összerendeztük, egy tálban és évekig beszélgettünk róluk. Doveri lyukas kavicsaimat ma is őrzöm, holott felnőtt fejjel szedtem össze őket.

A formák anyagszerkezetre utalnak, fizikai és kémiai tudásra lehet szert tenni kisebb korban is. Megfogni egy kőzetet, uram bocsá’ megnyalni! Fontos a tapintásnak, a szaglásnak is helyet adni. Tudom, hogy nem minden szülő ért hozzá, de legalább kicsit felhívja a figyelmet az anyagszerűségre. Milyen hasznos lesz ez később a gyakorlati életben! Már felsős iskolásoknál is tapasztaltam, hogy nincsenek tisztában az anyagok fizikai teherbírásával, ragaszthatóság, súly, összeillesztéskor gondot okoz, mindent nyakatekert és bonyolult módon kívánnak megoldani. (Kisméretű szobor alkotásáról van szó). Ha emlékeznének egy - egy ilyen tapasztalatra, akkor talán kevesebb gond lenne ezzel!

Kitekintés a szárazföldről

A víz, a levegő megfigyeltetése is érdekes téma. A legfontosabb elemek ezek, tapasztalatra akkor is szükség lehet, ha táborozik a csemete vízparton nélkülünk. Ha tudjuk, hogy a Balaton túlsó partja akkor látszik tisztán, ha mindjárt itt a vihar, talán kevesebb embert kell kimentenie a vízirendőröknek.

Meteor hullás, Pikes Peak, Colorado

Nem csak a szörfösöknek kell a hullámokat ismerni, fizikai és mechanikai ismeretek is rejlenek benne, sőt, az örvényről egy vízitúra esetében jó is, ha komolyan elgondolkodunk! Ebben az esetben megtudhatjuk, miért forog a fürdőkád lefolyójánál ellenkező irányba a víz, ha Ausztráliában nyaralunk.

És természetesen a legszebb, leggazdagabb téma az élőlények világa, benne az emberrel.

Tisztelni a Föld faunáját és flóráját csak akkor tanulja meg a gyerek, ha a szülő erről tisztelettel beszél. Ha nem azt látja, hogy retteg a bogártól, hogy eltaposni, kiirtani akar minden rágcsálót, akkor talán megérti, hogy összefüggésekben gondolkodjon. Ki lehet üldözni a vakondokot a kertünkből egyszerűbb módszerekkel is, nem kell feltétlenül megölni. Miközben érdemes megfigyelni selymes bundáját és lapáttá alakult lábait. És ha tudja, hogy a körülöttünk élő élőlények velünk vannak összefüggésben, akkor remélhetőleg nem hoz olyan döntést, ami veszélyezteti az élővilágot. Ide vonatkozó érdekesség, hogy Kínában, Maocetung idején hoztak olyan döntést, miszerint ki kell irtani a verebeket az országban. Aztán csodálkoztak, hogy a következő évben a kártevők megették a termést.

Megismerni egy másik ország kultúráját, és lakosait, lehetőség a békés egymás mellett élésre. Ha láttad már a másikat, és becsülöd kultúráját, nehezebben hozol ellenséges döntést és kevésbé vagy befolyásolható populista szövegekkel. Akinek vannak más országban barátai, ismerősei, akikkel bármilyen gyenge kapcsolatot is tart, nem annyira szűken értelmezi a világot. Lehet szörnyülködni egy bikaviadal szokásán, de meg lehet ismerni általa egy nép ősi gondolkodását. Nálunk is van mit tanulni, a népi kultúra nem csak a karikás ostorból és a csuporból áll. Sok szép és sok nehezen érthető emberi szokás van a mi kultúránk ősi rétegeiben. De nem térül el az, aki az embert látja a díszmagyar ruházat helyett.

Talán furcsának tűnt, hogy erről a témáról írtam e sorokat. Hogy megértsd kedves olvasó- rajztanárként dolgozom már több mint harminc éve. Ennyi idő alatt megtapasztaltam, hogyan veszik ki generációról generációra a finom látásmód, a figyelmes megtekintés, a tapasztaláson alapuló emlékek sora. Ez ellen egyedül csak keveset tehetek, de ha egyre több szülő mutatja meg gyermekének a világot, akkor sok megfontolt és okos felnőtt lesz a következő nemzedékben!

Németh Csilla

Olvasd el a cikk első részét is!

Képek forrása ITT.

#forma

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!