Válts szemléletmódot, ha sikeres gyereket szeretnél!

A gyerek születésétől kezdve tanul. Folyamatosan próbálkozik. Beveszi a szájába a kezét, mindent megkóstol. Utánozza a szüleit. Úgy tartja a kanalat mint az apja! Sokszor mondják róla kire hasonlít, abban amit és ahogyan teszi, sokszor tükröt tartva elénk.

A folyamatos próbálkozás, a kudarcok hozzátartoznak az élethez. Hányszor esik el egy gyerkőc, amíg megtanul járni? Megfigyelted már? Azonban ha nem féltjük túl a gyereket nem viselik meg a kudarcok! Százegyedszer is felkapaszkodik, észre se vesszük és megtanul járni!

Hogy is van ez a kudarckezelés később? Vajon mi felnőttek hogyan kezeljük a kudarcot? A siker egyik lépcsőjének fogjuk fel, vagy visszavet bennünket a próbálkozásban? Szégyenkezünk miatta, aztán újrakezdjük?

Carol Dweck személyiségpszichológus egyik vizsgálatában osztálytermekben azt tanulmányozta, hogyan reagálnak a gyerekek a különösen nehéz feladatokra, milyen stratégiát alkalmaznak. Az egyik tíz éves fiú például lelkesen felkiáltott: „imádom a kihívásokat!”. A másik pedig azt mondta: „reméltem, hogy tanulhatok valamit a feladatokból!” A hozzáállásunktól és a gondolkodásmódunktól függ, hogyan kezeljük a kudarcot! Az egészen kicsi kortól kezdődő neveléssel, a gyerekek megfelelő dicsérésével kialakítható a kudarchoz való hozzáállás. Ne a gyerek eszét dicsérjük, ha eredményt ér el, hanem az erőfeszítését, a szorgalmát, a kitartást! Hajlamosak vagyunk a sikert az erőfeszítéstől függetlenül nézni. Pedig a sikerhez 90% kemény munka és 10% tehetség kell (Jonathan White)!

Carol Dweck előadása a szemléletváltásról (A fejlődésbe vetett hit ereje) Katt a képre a video megnézéséhez!

Minden gyerek képes fejlődni. A tehetséges emberek tisztában vannak erősségeikkel és gyengeségeikkel, a helyes önismeretben kell segíteni őket.

A Fejlesztemagyerekem.hu kezdeményezése a Kukucskáló Műhely óvodás gyerekek számára kínál fejlődési lehetőséget, hogy mire iskolába kerülnek tisztában legyenek képességeikkel. Minden gyermek tehetséges valamiben, ezt a területet erősíteni és tudatosítani kell benne, ettől lesz önbizalma.

A Kukucskáló Műhelyben Kukucskáló királyfi és királylány kalandjain keresztül az ovisok megismerkednek az őket körülvevő világgal: előbb a palotával, a vár udvarára érkező vásárosokkal, aztán erdővel, mezővel, állatokkal, növényekkel, illetve a birodalomban élő emberekkel. Végül önmagunk sem maradhat ki a sorból, a legnagyobb kaland önmagunk megismerése!

Kukucskáló királyfi Pöttömkertben

A munkát négy szakember, két gyógypedagógus, egy népi énektanár és egy kreatív kézműves segíti.

Az őszi Foglalkozásokra ITT tudsz jelentkezni.

A kezdetektől „fejlődési szemlélettel” nevelt gyermek az iskolában is jól fog teljesíteni! Kezdjük minél hamarabb ezt az új hozzáállást, már az anyaméhben!

Kovács Márta

#tehetség #KukucskálóMűhely #fejlesztés #komplexfejlesztés

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!