SZÍN-telen VILÁG

Télen, mintha az ember is elszíntelenedne, mindenki feketében, szürkében rohan az utcákon. Mi történt a színekkel? Hova lett a jó színérzékünk? Következő pár soromban erre kívánok reagálni.

Színek ünneplése - hindu fesztivál, forrás:  Poras Chaudhary

Sok éve vagyok rajztanár és az ötödikesekkel téma a színek rendszerezése és értelmezése. Valamikor ezen az órán egész színsort össze tudtunk állítani a gyerekekből, mert csak szépen egymás mellé állítottuk őket, és a ruhák színe kiadta a teljes színkört. Ez az utóbbi 10 -15 évben elveszett. Nem tudom, milyen divat, társadalmi, esetleg logikus okok vezettek erre, de ma nagyon kevés gyereken van tényleges szín, színes ruha formájában. A kicsiket még öltözteti a szülő, ahogyan az ő szíve vágya, ott még aranyos, színes, mintás ruhákat adnak rájuk. A kisiskolás korban kezdődik a fiúknál sok kék, szürke és fekete, lányoknál, pink és szürke, fekete színű ruhadarabok viselete. Lehet, hogy ezt az motiválja, hogy az iskolában sok koszolódás várható és ezeken nem látszik annyira. Lányoknál a brillant rose (világító rózsaszín, más néven Barbie-rózsaszín), valószínűleg rajzfilmkészítők és a játékgyártók hibája is. Ha az ember bemegy egy játékboltba, akkor a fiúk során sok feketét, a lányok során eszeveszett mennyiségű pinket lát. Ez nem a szelíd rózsaszín világa, ez egy vad és erőszakosan nyomuló szín.

Ha emlékszünk a színekről tanultakra, tudhatjuk, hogy van festékszín (kivonó színkeverés), és fényszín (összeadó, színkeverés). Mi most végig a kivonó színkeverésről fogunk elmélkedni. Van három olyan színünk, melyből a világ

majdnem minden színe kikeverhető. Ezek a sárga, a vörös és a kék. Ha ezeket a színeket egymással párosával összekeverjük, akkor megkapjuk a három másodlagos, vagy kiegészítő színt a zöldet, narancsot és lilát. Ez a hat szín alkotja a legegyszerűbb színkört és a legszebb példája ennek a szivárvány. (Elárulom, hogy többször lehet szivárványt látni, ha a nyári zápor közben hátat fordítunk a Napnak. Ilyenkor törik meg a fény a vízcseppeken és jelentkezik ez az égi tünemény.) A hatos színkör a tiszta, telt színek világát adja. Ha ezeket fehérrel keverjük, derített színeket alkotunk, hétköznapi nevük pasztell színek. Ha a feketével vegyítjük a telt színeket, akkor tompítjuk hatásukat, elvesztik a ragyogást, a és egyre komorabban lesznek. A gyerekek esetében még külön kérdés a barna szín is, ezt több szín összekeverésével nyerjük, melyben a narancs és a vörös dominál. Jó játék, színes vizet pohárban öntögetve ezeket kipróbálni a kisgyerekkel is!

Ezt a minimalizált színtani összeállítást azért vezettem fel, mert szeretném, ha az olvasó elgondolkodna arról, milyen sok árnyalat létezik a világban. Természetesen, akiknek több köze van munkája folytán a színekhez, ők tudják, hogy itt még rengeteg információ lapul. Ha a színpreferenciákra célzunk, amelyeket az ember a kultúrákkal szív magába, ha a színek érzelmi hatásairól van szó, vagy ha színszimbolikáról, melyet a középkorban kezdtek el használni tudatosan, akkor látjuk, hogy ezt a sokrétű témát még csak épp megkapirgáltuk a felszínén.

Gyerekjátékok alapvetően a tiszta, telt színekben pompáznak, nagyjából a csecsemőkor idején-mert a gyerekek ekkor ezt a színvilágot szeretik. Ha kisgyereknek készítünk ajándékot, nyugodtan fordulhatunk ezekhez a sémákhoz. Egy gyereknek nem mindig teszik a natúr színek világa, ezeket viszont minden olyan felnőtt nagyon kedveli, aki szereti a természetet és a természetességet.

Fontos megemlítenünk, hogy öltözködéskor érdemes a hármas és a négyes harmóniákhoz is fordulni. Főszabályként azt tanultam, hogy háromnál több szín nem lehet az emberen, és ebben a cipő és a táska is benne van. De nyilván gyereknél ez lazulhat. Ha a színkör középpontjához illesztjük egy fehér papírnégyzet középpontját, kezdjük forgatni, a négyzet csúcsainál megjelenő színeket négyes harmóniákká rendezhetjük. Ha ezt egy egyenlő oldalú háromszöggel tesszük, akkor hármas harmóniát kapunk. Látható, hogy így szépen variálható színek állhatnak rendelkezésre, ha ezek alapján keresünk. Jól lehet öltöztetni a kontrasztokkal is. Mennyiségi kontrasztot a felnőttek is szívesen használnak, pl. egy fekete koktélruhához felvett tűzpiros cipő esetében. A színkör átlóinak végén mindig olyan két szín áll, melyek egymással erősen ellentétesek, de mégis jó összhangot mutatnak, ha ezzel dolgozunk pl. ruhaanyagnál, a lakás kiegészítőknél. Komplementernek azért nevezik őket, mert ha egy pörgettyűre felfestjük őket váltakozva, akkor a forgatáskor szürke színt fogunk látni, egymás hullámhosszát kioltják. Lehet a gyerekre is úgy ruhát adni, hogy azok mindegyike egy szín árnyalatait mutatja, majd egyetlen komplementer színben játszó cipőt, vagy sálat kap.

Más a helyzet, ha a szoba berendezése, vagy falainak színe a kérdés. A finom pasztellek a gyerekszoba színei, és később fordulhatunk a tiszta telt színekhez, de mindig mértékkel. Nagyon feszültté teszi a szoba lakóját az, ha egyik fala tűzpiros, a másik ultramarin kék, a maradékok meg zöld és sárga színben pompáznak. A berendezési tárgyak színeit is számítani kell.

Állandóan erős színek között élni, hatással van a vérnyomásra, a hangulatra, így befolyásolja az adott személy egész napját. Nagyon fontos azt is megértenünk, hogy ezek a jelenleg divatos fluoreszkáló, erős színkontrasztok is nagyon feszültté teszik a hangulatot. Mivel zömmel feketével és szürkével kombinálják őket, így eleve erős a színhatás.

Sok éve továbbképzésen tanultam egy színekről szóló játékot. Alapjaiban arról szól, hogy egy négyzet felosztott részeit kell a gyereknek kifesteni öt kedvenc színével. Ez azután név nélkül átkerült a másik osztályba és játszottunk egymás munkájával. Melyiket festette a fiú, melyiket a lány? Ki mennyire energikus, erőszakos, izgága, precíz, visszahúzódó, pontos és így tovább. A névtelenül végzett elemzést utána visszaadtam eredeti tulajdonosának, és meglepő, legalább 60-80 %-os találati arányról beszélhettünk. Nyilván a festés módja, a kidolgozás s belejátszott abba, hogy a színek segítségével még belső tulajdonságokra is következtethettünk. Még olyan érdekességre is felfigyelhettem, hogy két külön ültetett ikertestvér ugyanazokat a színeket használta a kis négyzetekben. Nos, ezt a játékot az utóbbi években kivettem a sorból, mert nemcsak a kedvencek, hanem a színek elfogytak! Rámaszatolták azt, amit maguk előtt láttak, nem érdekelte őket az, hogy ezeket egymással is lehet keverni, a kidolgozás módja is egyre felszínesebb lett.

Ugyanez történik azzal a játékkal is, amikor egy szín árnyalatainak megnevezéseit szedjük össze.

Ki tudja milyen az ébenfekete, a rozsdabarna, a türkizkék, cinóberpiros és az okkersárga? Te tudsz ezekre válaszolni, kedves olvasó? Akkor add tovább, mutasd meg, hívd fel a figyelmét a következő generációnak is!

Németh Csilla

Képek forrása:

https://hu.pinterest.com/pin/5699937006180179/

https://hu.pinterest.com/pin/5699937005591012/ https://hu.pinterest.com/pin/102175485273728094/

https://hu.pinterest.com/pin/5699937006180051/

https://hu.pinterest.com/pin/525373112753500257/

https://hu.pinterest.com/pin/5699937006180130/

#szín #harmónia #játék #megfigyelés

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!