Kipróbáltuk! Logico Piccolo Hangoló – Hangolló. Nyelvi képességfejlesztő nem csak szülőknek, szakemb


Az egyik legzseniálisabb hallási figyelem, beszéd hanghallást fejlesztő kártyacsomag. Nagy-nagy érdeklődéssel vártam, hogy kibonthassam a csomagot, és nem csalódtam benne. Igazán ez az a terület, ahol otthon érezzük magunkat, sokszor játszunk nyelvi játékokat a gyerekekkel.

A kártyák képi világa nagyon kedves, közel áll a gyermekekhez. Sokszor igen jól sikerült képeket találunk benne, amelyek tényleg hasonlítanak az életben is megtalálható párjukhoz. Ez segíti a gyermekeket a felismerésben. Nekem különösen a kedvencem az első feladatkártyán található ürge.

Külön öröm számomra, hogy több képességterületet kell használnunk a feladatok megoldásában. Egyszerre dolgoztatjuk a beszédünket (hangot adunk ki), a fülünket (hallgatjuk a szavakban lévő hangokat), a kezünket ügyesítjük (a kis színes gombok tologatásával), illetve a szemünket is edzzük.

​ Sokszínű feladatok:

  • Akár otthon is sokféleképpen használhatók a feladatok, de a fejlesztőmunkát is segítik. A gyermekeket beszédre, helyes artikulációra késztetik.

  • Muszáj figyelnünk, összpontosítanunk a saját hangunkra. Ez sokaknak nehéz, figyelemzavaros gyermekeknél kulcsfontosságú, de a szégyenlős, szorongó gyerekeknek is jó, ha hallathatják hangjukat, és szokhatják azt. Még akár a családias, otthoni közegben is.

  • Sokszor asszociálnunk kell, a különböző hasonló jelentéssel bíró szavak között kell keresgélnünk, hiszen nem mindig a „jó” megoldás a jó megoldás. Mondok egy példát: A harmadik kártyán a kutyára simán rávágták a gyerekek, hogy tacskó (tényleg olyan mint egy tacskó), de a jó megoldás a kutya. Ugyanez a kutya szerepel a 15. kártyán is. Itt már a szó hangjainak számát kell keresnünk. Itt már gyermekünk memóriájára is számíthatunk, hátha nem esik bele újra a tacskó-kutya csapdába.

  • Igazán bonyolultnak tűnő feladatok is vannak a kártyacsomagban. Például a keressük a terítőt, és színes dobozt feladatok, nagyon szuperek, igazán megmozgatják az agykerekeket.

  • Külön öröm számomra, hogy a hangzatos feladványok a gyermekeket arra sarkallják, hogy figyeljenek a szavak hangzására is. Hiszen a felgyorsult világunk nagyban vizuális ingerekre épül, egyre kevesebb a más érzékszerveket tornáztató inger. Nem jó, ha nagyon egysíkú lesz az észlelésünk. Agyunk elhanyagol így bizonyos funkciókat, a kreatív gondolkodás alapja a sokszínűség, a sokrétű kapcsolatok kiépülése az agyban.

Nem csak otthoni használatra!

Minden kollégát arra ösztönzök, hogy bátran nyúljon a Logico Piccolo Hangoló - Hangolló feladványihoz, mert nagyon sok lehetőség rejlik a kártyák közt. Használható fejlesztő eszközként, vizsgálati anyagként is, és motivációként egyaránt a fejlesztő foglalkozásokon. De otthoni kikapcsolódáshoz is jó lehetőséget nyújt, hosszú utak elengedhetetlen kelléke lehet!

Kerekesné György Zsófia

#figyelem #Kipróbáltuk

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!