Libabuli


Szent Márton eredetileg katona volt, majd egy jócselekedet révén áttért a vallásos életre. Szerényen, sok jót tett az emberekkel, ezért azok püspökké kívánták avatni, ami elől egy ludakkal teli ólba bújt. A libák gágogásukkal elárulták rejtekhelyét és így rátaláltak. Hogy ennek mi köze szegény libák sültté válásához- egyes elemzők inkább a népi hagyományokban keresik. Mivel nagyjából itt ér véget a mezei munkák sora, és kezdődik a téli feladatoké, ennek megünneplése, az éves cselédjuttatások során megkapott aprójószág lehet inkább az oka. De most nem ezt firtatjuk, hanem, ha már szegény libuskákat elfogyasztottuk, akkor készítsünk egy olyat is, amit nem lehet megenni, csak emlékeztet a nap szokásaira!

Néhány ovális, tojás alakú hungarocellformára, kevés drótra, fehér tollakra van szükségünk, egy is sárga zseníliával, fehér posztóval együtt. A libuska pár perc alatt készen van.

Szabjunk le egy darab drótot, ami a liba nyakának alapja lesz. Ennek hosszát ahhoz a két formához kell igazítanunk, amelyek rendelkezésünkre állnak. Kicsit hagyjuk hosszabbra, hogy majd a formákba beleszúrhassuk. Maradék fehér filcanyagból, vagy most itt a képen dekorgumiból levágunk egy kis téglalapot, ami alaposan körbeveszi a drótot és ragasztópisztollyal ráerősítjük. Nyomkodjuk szorosan körbe, mert a libának vékony nyaka van.

A testbe és a fejbe is a vastagabb oldalnál szúrjuk bele, így jobban madárforma marad. A szárnyakat és a faroktollat vékony drót segítségével is a helyére szúrhatjuk, de ha elég erős a toll főága, akkor magától is betolható. Apró ragasztópöttyel rögzítsük.

A szemeket filctollal is megrajzolhatjuk, de kapható sokféle méretben a kis műanyag szem. Lábakat sárga zseníliából röpke perc alatt formázhatunk, és azt is a drótalap segítségével ripsz-ropsz rögzíthetjük.

Libuskánkat hurkapálcára szúrva betehetjük a szobai virágcserépbe, vagy felakaszthatjuk a lámpa alá libegni. Ha többet készítünk, különböző méretben, akkor egész csapat libasereg szállhat felettünk!

Jó szárnyalást!

Németh Csilla

#népszokás

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!