Tehetséggondozás LOGICO-val


A Városban - Logico Primo kártya

A LOGICO PRIMO A városban kártyák segítségünkre lehetnek a tehetséggondozásban. A készítők négy éves kortól ajánlják, de kisebb korban is meg lehet vele próbálkozni, sőt később egy öt, hat éves is nagyon tudja élvezni.

Egyfelől nagyon sok ismeretet ad át az egyik legfontosabb témáról- a közlekedésről. A gyermekeket játékosan, élvezetesen lehet megtanítani a legalapvetőbb közlekedési táblákra, szabályokra. Ha a gyerekkel történő közös játékunk nem merül ki a feladatok megoldásában, hanem közben beszélgetünk is, akkor a játék alapján sokkal több információt adhatunk át a gyerekünknek, mint azt az első pillanatban gondoltuk.

Nem elhanyagolható, hogy ez a tudás teljes mértékben hasznos tudás, kimenvén az utcára, könnyedén gyakorolhatjuk a való életben a már otthon elsajátítottakat. Ez kifejezetten örömmel tölti el a gyerekeket, felismerik a közlekedési táblákat, egy-egy helyzetet könnyen megoldanak, ismerik a szabályokat. A szabálykövetés a kiemelt tehetségeknél különösen nehezen megy, ezzel a játékkal remekül rá lehet világítani ennek fontosságára.

A szabályok ismerete és azok gyakorlati alkalmazása általában nehezen megy a gyerekeknek. Ezzel a játékkal ezt a képességet is remekül fejleszthetjük. Egy-egy közlekedési helyzetben emlékeztethetjük a gyereket az otthon megbeszéltekre, így könnyedébben tud párhuzamot húzni az elmélet és a gyakorlat között. Ez a fajta absztraháló, globális látásmódot lehetővé tevő, elméletet a gyakorlatban alkalmazni tudó képesség nemcsak az iskolában, hanem a munkaerőpiacon is nagyon értékes.

Természetesen a játék nem egy oldalról közelíti meg a várost, mint témát, nem csak a közlekedési alapszabályokat sajátíttathatjuk el a csemeténkkel, hanem a színek, irányok begyakorlására is lehetőségünk nyílik. A LOGICo játék ezen része több olyan feladatot is tartalmaz, ami a térlátást segíti elő, illetve javítja a térbeli viszonyok megértését. Ez kisgyerek korban kiemelten fontos, hiszen később erre épül a térgeometria - többek között. De a térgeometria megtanulása előtt az írás elsajátításához is nélkülözhetetlen a térben való megfelelő tájékozódás. Szintén a térlátást segítik olyan feladatok, ahol a táblákat, járműveket az árnyékukkal kell összekötni.

A játék a tehetség felismerését is segíti. A kiemelkedő téri tájékozódás lehet egy előjele annak, hogy a gyermekünk tehetséges. Ha úgy látjuk, hogy könnyebben, gyorsabban, gördülékenyebben megoldja a feladatokat már az első alkalommal is, nincs szüksége sok gyakorlásra, akkor érdemes figyelmet szentelnünk a többi részképességére is, nem kizárt, hogy különös tehetséggel állunk szemben.

A fiúcskák kifejezetten élvezik ezt a játékot, mert több lapon is vannak mentőautók, tűzoltók, és hasonló kedvenc járművek, amiknek a puszta látványa képes teljesen lázba hozni őket.

Molnárné dr. László Andrea

#elméletésgyakorlat #térgeometria #térlátás #Írástanulás #Kipróbáltuk

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!