Mondák hosszú téli estékre


Benedek Elek mesék

A gyerekek gyakran jobban örülnek a velük kapcsolatos meséknek, mint a mesekönyvek kitalált hőseiről szólóknak. Szinte észrevétlenül jutnak el a családi történetek, saját életük felől a népük, nemzetük, majd más népek történelmi fordulópontjai felé.

A mondák így egyfajta hidat képeznek a meséktől a történelemig. És tudjuk, az életút sokszor hihetetlenebb fordulatokat vesz, mint a fantáziabeli történet.

Rengeteg mondákat tartalmazó könyv van forgalomban, példaként csak Benedek Elek vagy Lengyel Dénes műveit említjük meg. Az olvasó- és irodalomkönyvek szinte mindegyike beemel néhány történelmi olvasmányt a tananyagba.

Talán a magyar nép nagy alakjaival érdemes kezdenünk az ismerkedést, éppen azokkal, akikről az iskolák, utcák és terek vannak elnevezve, esetleg a környékbeli szobrok szereplőivel. Ha lehetőségünk engedi, keressük fel a Hősök terén a Millenniumi emlékművet, s olvassuk el a hét vezér nevét, a kiemelt királyok és szabadságharcosok cselekedeteit.

Szent István, Szent László, Toldi Miklós, Hunyadi János, Kinizsi Pál és Mátyás király élete legalább annyira izgalmas, mint az akcióhősöké. Olvassunk, meséljünk László király harcairól, pénzéről, a Tordai-hasadékról, a király „utóéletéről”, keressük meg Győrben a Szent László-hermát.

A templomok üvegablakai kapcsán beszélgessünk Szent Margitról és Szent Erzsébetről. Az Egri csillagok olvasása után nézzük meg az egri várat és a Gárdonyi-kiállítást, vagy kiránduljunk a Pilis déli részére, a Csobánkáról és Pilisborosjenőről jól megközelíthető „egri vár” romjaihoz, ahol gyermekkorunk kedves filmjét forgatták. Aztán adjuk a török korban elmélyedt és a kötelező olvasmányt végre örömmel olvasó gyermekünk kezébe Az Isten rabjait, s keressük fel a margitszigeti romokat. A felsősök színházlátogatásai sorában maradandó élményt nyújtanak a most látható Toldi-feldolgozások.

Jankovich Marcell: Fehérlófia

Csodálatos rajzfilmsorozat Jankovics Marcellé a magyar mondákról, s számos (társszerzős) könyve jelent meg a különféle jelképekről, amelyek a nagyobbak, akár a felnőttek számára is hasznos olvasmányt képeznek.

Múltunk jeles alakjainak tárgyalása után keressünk eredetmondákat, akár az indiánokét vagy az afrikai népekét, a vikingekét, a hunokét és a magyarokét. Meséljük el Romulus és Remus történetét, a Csodaszarvas vagy a turul jelentőségét a magyarok történetében. Keressünk és rajzoljunk totem- és címerállatokat.

Ha kedvet kapnak gyermekeink, a görögöktől a lengyelekig számos mese- és mondasorozatot találunk a könyvtárakban és a könyvesboltokban, amelyek aztán nemcsak fordulatos történeteik, hanem a klasszikus műveltség megalapozása révén is hatást gyakorolnak majd rájuk. S egyáltalán nem baj, ha ebbe az irányba a Mamma mia vezeti el a lányokat.

Számtalan tanulságos történet, amely örömet lophat a hosszú, téli estékbe.

dr. Szász Erzsébet

#monda #legenda #eredet #címerállat

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!