Kipróbáltuk! Változnak az évszakok...Logicoval


Logicozunk

Az óvodai élet elengedhetetlen alkotórésze a négy évszak megfigyelése. Hiszen a természet ritmikus változása szorosan kötődik indennapjainkhoz, így a világ megfigyelésének egyik fontos eszköze ennél a kíváncsi korosztálynál.

Gondoljunk csak bele: táplálkozásunk függ az évszak adta földi javaktól, ruházatunkat az évszak adta időjáráshoz igazítjuk, illetve nagyon sok népi, vallási ünnep is az évszakokhoz köthető. Igazán remek kártyacsomagot találtam a Logico feladatkártyák között - Logico - Tavasz, nyár, ősz, tél -, melyek ezekre a fent említett törvényszerűségekre hívják fel gyermekeink figyelmét a maguk rendkívül játékos módján.

Nálunk az oviban nagy kedvenc volt a tavaszi virágkeresés. Apró kártyákat készítettem, melyek a tavaszi virágokat ábrázolták. Majd örömmel tapasztaltam, hogy a gyerekek a Logico kártyáin mérték le tudásukat. És ez bizony így esett a többi évszakkal is. Minden esetben találtunk olyan kártyákat melyek szorosan kapcsolódtak az általunk tapasztaltakhoz.

A kártyák felosztásán különösen tetszik, hogy minden évszakhoz tartozik egy általános tulajdonságokat idéző kártya (amit minden lurkó tud), s utána a hónapokhoz passzoló feladatkártyákon keresztül juthatunk hozzá az érdekesebbnél érdekesebb ismeretekhez.

Fejlesztő szakemberként nagyon öröm számomra, ha olyan eszköz kerül a kezeim közé mely segítségével, a hozzám járó fiatalokat minél komplexebb módon tudom fejleszteni, egyszerűen szólva több legyet üthetek egy csapásra. Például ezzel a kártyacsomaggal is ezt az élményt éltem át.

Miért is? Mert egyszerre figyelhetjük meg az időjárás hatását s ezzel együtt az idő múlását, amikor például a hóembert kell építenünk, ami végül elolvadt. Vagy lehetőségünk van megtanulni a mézeskalácssütés folyamatát. Így a csemeték felfedezik az ok-okozati összefüggéseket, analógiát.

Az egyik kedvenc kártya trilógiám a téli. Igazán remek, amikor megtornáztatjuk a szemünket, és lábnyomokat kereshetünk a hóban. Vagy készülhetünk a Karácsonyra a mézeskalács készítéssel (hiszen nem is olyan könnyű végig gondolni, milyen a sütés folyamata), avagy csapjunk egy nagy farsangi mulatságot, és keressünk minden jelmezesnek egy hozzáillő partnert, hogy senki ne maradjon egyedül!

Használjuk bátran a Tavasz, nyár, ősz, tél kártyacsomagot, mert a lurkók biztosan élvezni fogják!

Kerekesé György Zsófia

#komplexfejlesztés #okokozatiösszefüggés #Kipróbáltuk

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!