Utolsó percben készült ajándék...


Maradék anyagból falikép

Minden rendes családban előfordul olyan ünnep, amikor valakinek az utolsó percben kell ajándékot készíteni, mert hirtelen eszünkbe jut, hogy őt is meglátogatjuk, vagy ő is jön hozzánk egy kis süteményt enni, beszélgetni. Jó, ha van a tarsolyunkban egy-két gyors ötlet, ami menti ezt a helyzetet.

A legjobb klasszikus a mécsestartó, vagy gyertyatartó. Ezt születésnapra is adhatjuk, csak akkor annak a dátumnak, és hangulatnak megfelelően kell feldíszíteni.

Ha van otthon gipszünk, beleöntjük formásabb tejfölös- joghurtos pohárba, majd beleállítunk olyan széles másik gyertyát, vagy hengeres tárgyat, amilyen széles gyertyát szeretnénk beletenni. megkötés után a külsőt eltávolítjuk, kivesszük a segédtárgyat és tetszés szerint díszítjük. Karácsonyra egy arany felület, rá némi szalagdísz- tökéletessé teszi. Sokféle gyertyát kaphatunk utolsó percben is, ezt beletéve, pár darabot mellé csomagolva egyszerű és nemtől, kortól független ajándék lehet. Bármilyen befőttesüveg egyedivé varázsolható néhány színes papírral és kis kiegészítő dísszel. Ha nincs otthon mécsesünk, ez még anélkül is megteszi.

Így készül a gyrtyatartó

Szép ajándék egy kis notesz is, praktikus olyan korosztálynak, aki még a hagyományos - Várj! Feljegyzem! - emlékeztetőket használja. Fiatalabbnak érdekes lehet, egy kis rajzolgatásra, ha kreatív típus. Megvásárolhatjuk az alapnoteszt, vagy megalkothatjuk mi magunk, összevarrva néhány fehér- vagy színes papírt megfelelő méretre hajtva. Feltétlenül legyen benne elég lap, és az elsőre mindjárt szép idézettel vagy kis rajzzal az alkalomhoz illő szöveget írhatjuk. Gondos dolog hozzácsomagolni egy szép tollat, melyet a notesz stílusában díszítettünk fel. Ha varrunk tokot a noteszre, akkor abba tolltartó fület is tervezzünk, így odatehető. Rusztikusabban akár spárgával is felköthetjük, mint egy lógó tartozékot- ebben az esetben persze a notesz külseje is ilyen legyen!

De adható Nagyinak konyhai emlékeztető is, ebben az esetben csipesszel cserélhető lapokat tegyünk egy felületbe és ez falra akasztható legyen, ez lehet akár doboz egyik oldalából is, ha kellően díszítjük.

Ha a hirtelen ajándékozott nő vagy lány, akkor jöhet egy apró ékszer, korosztályának megfelelő stílusban. Lehet kislányoknak gombos fejpánt, apró filcmaradékból összefogott kis virág, melyet rávarrtunk, egy szélesebb gumipántra. Készíthető kitűző, ruhára, sálra, hajgumi, ugyanezzel a technikával. Ha nincs otthon valódi hajgumink, megteszi egy összekötött kalapgumi darabja is, a díszt tegyük a kötés fölé és az majd eltakarja. Ha ezekből készletet alkotunk, vagy többféle díszítésű hajgumit készítünk, akkor már egész komoly kis kollekció kínálja magát. Színes papírból hajtsunk össze egy dobozt, vagy díszítsünk fel egy már meglevőt és mutatós lesz az átadáskor apróságunk.

Horgolt ékszer

Végül a legkönnyebb olyasmit alkotni, amiben tartani lehet valamit. Hiszen mindig kell tárolóhely kisebb holminknak is. Tollat, gémkapcsot keresni az asztalon, fülbevalóinkat kutatni, mert eltűntek, kedves emlékeinket eltenni valahová- mindig alkalmat adhat arra, hogy alkossunk hozzájuk szükséges dobozt, tárolót.

Nagyinak gombostűtartó, papának ceruza- vagy szemüvegtok, telefontok, fülhallgató tokocska, stb. Ha nem varrunk, bármilyen meglévő dobozt díszíthetünk külsőleg is- erre már írtam példát előző cikkeimben. Kialakíthatunk fali elemeket is, használhatunk akár régi tárgyakat erre a célra, újrafestve, átszínezve. Varrni pedig a legkisebb darabból is lehet ilyesmiket.

Most pedig bemutatom, hogy a legkevésbé fontosnak ítélt holmikból is lehet ajándék. Apró ruhamaradékokból faliképet varrhatunk, pár öltéssel, Apának kiváló kitüntetést alkothatunk maradék gombból, vagy pénzérméből, bátyusnak könyvjelzőt, ha még papír alapon olvas… Nincs lehetetlen.

Nézz bele a Pinterest oldalamon található Csináld magad mappába, itt további ötleteket találhatsz!

Egyet azonban szeretnék leszögezni: a legdrágább ajándék sem ér semmit, ha nem szeretettel adják, ha csak a megszokásból fakad. De a legkisebb csekélység is felértékelődik, ha azt a kedves gondolatok és szívből jövő barátság, érzések közben adják át. Lehet, hogy többet ér egy együtt töltött délután, egy jó beszélgetés vidám emlékekről, egy kedves mosoly - nem is kell annyira az a tárgyi kísérő...

Németh Csilla

#kreatív #újrahasználat

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!