Hóember...jó ember...


Várjuk a havat, hol több van belőle, hol kevesebb. Az biztos, hogy a gyerekek kedvence a hóember. Vagy hóasszony? Amíg a valóságban is esik elég hó gyúrjatok a valódi hóemberre.

Néhány hónapja találtam egy képgyűjteményt rengeteg hóemberről.

Vannak köztük örökké vidámak, jópofa kis kövérek és hórihorgas soványak. Vannak szomorúan piszkosak és ragyogóan csillogók. Ezt a gyűjteményt azóta is táplálom és növelem, így most – kedves látogató - megnézheted a Pinterest oldalamon.

Ha végigböngészed kiderül, hogy ennek az örök gyerek témának igencsak szép felnőtt megfelelői is vannak! Egész családra valót alkothatsz. Mindenki elkészítheti az egyéniségéhez illőt. Egy hideg, esős téli délután jókedvű közös tevékenysége is lehet, hogy a családtagok hóembereket készítenek…

Aztán ott van a sokféle technikai kihívás. Hóembert bármiből alkothatsz, ha vicces kedved van- lapát, üres konzervdoboz, kanál, napszemüveg is átalakulhat ezzé a kedves figurává- és akár az újrahasznosításnak is tere lehet.

További ötletet jelent, ha csak papíron, síkban akarsz tevékenykedni. Milyen kedves ötlet egy nem szokványos képeslap barátaidnak. Küldd el „csak úgy”, a téli jó hangulat fokozásáért vagy mert épp szomorú az idő- írj bele vidám gondolatokat, szerkesszetek verset a gyerekkel Nagymamának a télről, és add fel rendesen postán! Ennek a kézzel készült lapnak nem jó a szkennelt változatát küldözgetni a neten - akkor elveszti a szépségét. Csak megér pár forintot évente egy-két képeslapküldés - sokkal több szeretet van benne így!

Ha végképp elmarad a hó, a tél fehérsége, akkor alkoss egy kis életképet magadnak, vagy a gyerekek szobájába befőttes üvegben, műhóval, némi gally és apró figura segítségével - ahányszor csak ránézel, megmosolyogtat.

És mi van akkor, ha a hóember nem csak „ember”, hanem hóasszony, netán hónyúl? Jó játék valódi „hó”-val kapcsolatos állatokat, tárgyakat összegyűjteni, ebből lehet rejtvényt alkotni, fejtörőt, képes szórejtvényt rajzolni. A hóember életéből vett jelenetekből össze lehet állítani képregényt, ha mindenki egy- egy jelenetet rajzol, akkor érdekes lehet és gyorsan is halad. Készülhet azonos képekből memória játék, ezt egyetlen nyomtatóval percek alatt sokszorosíthatod is, nem kell kétszer lerajzolni ugyanazt. Ha gyerekek jönnek át játszani ez is közös tevékenységként vidámmá tesz egy délutánt, s a hangulat fokozható finom meleg kakaóval.

Ki mondta, hogy a hó nélküli hideg tél nem tartogat örömöket? Itt a közös nagy hóember alkotási láz ideje! Jó munkát kívánok!

Németh Csilla

#kreatív #újrahasználat

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!