SuliStart - tippek otthonra a sikeres iskolakezdésért 3. rész


Folytatjuk a sikeres iskolakezdés érdekében indított szülőknek szóló cikksorozatunkat.

Szókincsbővítés

Játszunk minél többet együtt gyermekünkkel,sarkalljuk önálló gondolkodásra, hagyjunk hosszabb időt a gondolkodásra, magyarázzuk el a feladatokat, figyeljünk arra,hogy gyermekünk nem "mini felnőtt".

A közös játék öröme feledhetetlen pillanatokat jelent mindenki számára.

Találós kérdések:

Rajzolja le a megfejtéseket,így még érdekesebb lesz a feladat,el tehetjük emlékbe. 1. Fehér pokróc egész földön, nem is szövik ,az égből jön. / Hó / 2. A nagy méhkas sűrűn rajzik, ha nap süti, mind elázik. / Havazás / 3.Ez a virág csak télen virágzik, mert a meleg napon ő bizony elázik. / Jégvirág / 4.Egy kis házban öt kis szoba sorakozik szépen, öt kis ember bújik oda melegedni télen. / Kesztyű/ 5.Néha suhog,néha zokog, a szemeddel mégsem látod. / Szél/ 6. Varrni még senki se látta, mégis csupa tű a háta. / Sündisznó/ 7.Tó vizében lépeget, békák veszedelme, békát fog és messze néz fél lábon merengve. / Gólya /

A számokkal már egy előző részben foglalkoztunk.

Számolási készség fejlesztése

Az iskolába készülő nagycsoportos gyermekek már rendelkeznek bizonyos összefüggések felismerésével, képesek következtetések levonására, a nagyobb testvértől elleshették a számok ismeretét. Képesek egyszerű problémák megoldására. A boltban együtt vásárolnak, látják a fizetést a pénztárnál. A praktikus dolgokkal észrevétlenül megismerkednek. pl. mikor kérjük: tegyél a kosárba egy kg cukrot, 1 l tejet, vagy hosszú a sor a pénztárnál sokat kell várni....stb.

A játékos feladatoknál fejlődik a szociális képessége: keressük a megoldási stratégiákat, türelme, akaratereje, gondolkodása, terhelhetősége, a szülő segítségével alakul. Melyik a több?

  1. A gyermek apró játékai közül legalább 20 db -ot vegyünk ki. (legó, kockák, gombok, golyók, pénzérme). Rakjuk két csoportba! Melyik a több? Számlálja meg!

  2. Kirakunk egy sort, tetszés szerinti számmal. Rakjon ki hosszabb- rövidebb sort. Számlálja is meg, hány elemből áll a sor?

  3. Dominó játékot és pénzérmét vegyünk elő. Dominóalakzatba rakja ki a pénzdarabokat.

  4. Két papírtányérra lesz szükségünk, apró magvakra, száraztésztára. Valamennyit tegyünk az egyik tányérra, többet-kevesebbet a másikra.

  5. Mosás után párosítsuk a zoknikat!

Ha úgy gondolod, hogy rá szeretnél segíteni az iskolakezdésre, vannak a gyermeknél fejlesztendő területek, ha játékosan szeretnéd, hogy gyakorolja az iskolai helyzeteket, iratkozz be a Kukucskáló Tanoda programunkra.

A cikksorozatot folytatjuk!

A gyakorlatokat összeállította:

Tóth Zsuzsanna, a Kukucskáló Tanoda vezetője


Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!