Hogyan segíthetjük a gyermeki kreativitást?

A napi helyzetek kezelésében, a problémamegoldásban is használható tulajdonság, a kreativitás otthon is fejleszthető. A játék az alapja a felfedezésnek, az újításnak és kreativitásnak. A játékosággal kerülünk közelebb olyan, a célok eléréséhez szükséges tulajdonságokhoz is, mint erőfeszítés, kitartás, rugalmasság.

Ehhez nyújt értékes szempontokat a Moderniskola cikke.

Toll vagy ecset. Szép szavak vagy gúnyos megjegyzések. Mi segíti a alkotást az íróknál, a művészeknél? Hogyan tudják a szülők és a tanárok fejleszteni a gyerekeik kreativitását? Egy őszinte beszélgetés egy író (Joanne Foster) és egy művész(Rina Gottesman) között.

Az író az üres papírt vagy a billentyűzetet lát, a művész az üres vásznat vagy talán egy darab márvány darabot. Az eszközök, amit kommunikációra használnak,különböznek, de ami mindkettőben közös, hogy kifejeznek egy ötletet, érzést vagy egy tapasztalatot.

Egy barátom, Rina Gottesman egy elismert díjnyertes művész. Ő gyönyörű színes és absztrakt festményeket készít. Az alábbi kérdéseket tettem fel neki:

Mi a legjobb módja annak, hogy ösztönözzük a gyermekek kreativitását?

Rina: Minden gyereknek megvan az a képessége, hogy alkosson valami kreatívat, valami egyedit, például összeállítsa ruháit, kiválassza a hozzávalókat egy salátához, vagy akár, hogy milyen színű krétákat válasszon, hogy összekösse a pontokat a papíron. Gyakorlással és támogatással még a kreativitás legkisebb szikráját is lángra tudjuk lobbantani.

Joanne: Egyetértek, nagyon fontos, hogy higgyünk egy gyerek képességeiben, hogy adjunk neki lehetőséget és támogassuk benne. A legjobb, ha ezt minél hamarabb kezdjük. Emlékszel az első kreatív élményedre?

Rina: Nyolc éves koromban nyáron egy rokont látogattunk meg, akitől kaptam egy doboz vízfestéket és egy köteg papírt. Emlékszem, ahogy a tornácon hasaltam és felfedeztem annak a varázslatát, ahogy a nedves ecset találkozott a festékes palettával majd a papírral.

Joanne: A felfedezés varázsát említed. EP Torrence is ezt mondja: „Az egyik legerősebb forrása a kreatív energiának a kiemelkedő teljesítmény és az önmegvalósítás, mely egybevág az álmaiddal és a jövőképeddel.” Téged magával ragadtak a színek és minden lehetőséggel szenvedélyesen éltél. Nem voltak szabályok se korlátok. Örömteli és izgalmas volt az alkotás.

A cikk tovább olvasható a Moderniskola oldalán >>>

#kreativitás #játék

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!