LOGICO-val farsangoltunk!


Ebben a játékban számtalan párosító feladat van, olyanok, amelyekben a gyerekeknek meg kell találnia a bábok alját, tükörképét, hasonmását, stb. A párosító feladat sikeres megoldásához az kell, hogy a gyerek megtanulja összehasonlítani az látott képeket. Az összehasonlítás pedig az emberi gondolkodás egyik fundamentuma. Az a gyerek, aki sok párosítós feladatot végez gyermekkorában, annak sokkal könnyebb lesz pl. a matematika elsajátítása. A párosítás is egyfajta egyenletmegoldás. A dolgok ugyanolyanok, vagy különbözőek – ennek kitalálása az egyenletek megoldásához vezető út első lépése.

Nem beszélve arról, hogy a párosító feladatok meglehetősen összetetten fejlesztik a különböző kompetenciákat egyszerre. A megfigyelés, a problémamegoldás, a következtetések levonásának képessége, a memória, a kombinálhatóság felismerése mind direktben vagy indirekt módon, de köszönhető a párosítgatós feladatoknak. Ebben a játékban számos variációt találunk a párosításokra, ezzel élvezetesebbé, kreatívabbá, színesebbé téve az közös együttlétet.

Az IQ tesztek alapja a sorozatok. Mi után, mi következik? A párosításnál kicsit nehezebb feladatnak tűnnik a sorozatok megoldása, mert ott a logikát is használni kell, illetve magasabb fokon kell használni. A LOGICO erre is lehetőséget ad, a farsanggal kapcsolatban számos sorozatos feladatot találunk a játékban. A sorozatok – hasonlóan a párosítgatáshoz – segítenek a majdani matematika, tanulásában, megértésében, az előrehaladásban. De nem csak a matematikában jeleskedni kívánó gyerekeknek célszerű sorozatokat tartalmazó feladatokat megoldani. A globális látásmód, a lényegre törő gondolkodás, a lényeg kiemelése, a problémák átlátása minden területen jól használható készségek, ezt pedig könnyen elsajátíthatjuk, ha sorozatokat oldunk meg.

Végül,de nem utolsó sorban kiemelnék egy konkrét feladatot ebből a játékból, ez pedig a gesztusok felismerése és párosítása. A gesztusok, mimikák oly annyira részei az életünknek, hogy mondandók 80%-át általuk fejezzük ki. A virtuális élet egyre nagyobb térnyerésével egyre inkább lecsökken a szerepük, ami a megértésüket is homályba borítja. A virtuális életben valóban senkinek nincs szüksége arra, hogy könnyedén felismerje a gesztusokat, viszont életünk nagy részét – előre láthatóan még sokáig- a virtuális téren kívül, a való világban fogjuk élni. Itt viszont óriási szerepe van a gesztusoknak, mimikának. Nagyon hasznos tudást adunk át, ha a gyerekeink figyelmét felhívjuk erre, és megtanítjuk nekik a gesztusnyelvalapjait.

A LOGICO fejlesztőjátékokkal megismerkedhetsz február 26-án 18-19-ig tartandó szülők klubjában. Regisztráció >>>

Molnárné dr. László Andrea

#összehasonlítás #tehetség #Kipróbáltuk #matematika

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!