Apró fények a sötétség hónapjaiban

Mindenki szereti a napos és vidám évszakokat, de szomorúbbak leszünk, ha beköszöntenek a téli, fényszegény napok. Bár a tavasz már közeleg, egyre jobban jólesik a fény. Este a munkával töltött nap után hangulatos lesz a magunk alkotta fényvarázs.

Fényvarázs

Apró fények pislákolnak szerte a lakásban - ez a meghitt esték egyik eszköze. Még jobb, ha ehhez kellemes illat is társul. Mécseseket százszámra kapni, illatosakat is, pár órán át égnek, így nem nagy befektetés beszerezni őket. Egy biztos, mindenki teljesen egyéni módon állíthatja össze azt, ahogyan kiteszi őket a lakásában. Romantikus, vagy rusztikus,újrahasznosított, vagy csillogóan új, férfiaknak, vagy nőknek szóló, számtalan variáció lehetséges. Most arra vállalkozom, hogy egy picit felvillantsak néhány ötletet, melyeket egyéniségedre szabhatsz.

A legegyszerűbb, a kis dobozok, üvegek felhasználása. Rákötött díszekkel, matricás megoldásokkal, árnykép szerű kivágott formákkal vehetők körbe, festhetők üvegfestékkel, csillámporral- mindent szigorúan a lángtól távol, az üveg külső felületén elhelyezve.

Ha a rusztikusabb, természetesebb anyagok híve vagy, gyűjts össze faágakat, akár fém alkatrészeket is, és ezek talapzatra állításával, összefogásával egész csoportos helyet képezhetsz a kis lángoknak.

Jól felhasználhatók a régiségek, hiányos kávéscsésze, megfordított talpas pohár, mert a készlet már eltört, régi fémdobozka, tetejét már elhagytuk valahol- mind egyedi fénytartó lehet.

Könnyű elkészíteni az úszó gyertyákat, ezek inkább sztearinból álljanak, de a lényeg, vékonyka viaszrétegük miatt mindenképpen maradnak a víz felszínén, és itt a gyulladásveszély is elenyésző.

A mécsesek mellett talán merészebbek a gyertyák, ezekre jobban is kell figyelnünk, a tűzveszély kicsit nagyobb lehet. Egyedivé varázsolni egy üzleti tömbgyertyát, nem akkora nehézség, mint gondolnád! Az alsó részre melegítéssel felvihetünk kávészemeket, más rusztikus anyagot, csak hajszárítóval fel kell melegíteni és beleforgatni, kézzel enyhén rányomkodni a kívánt anyagot. Szalagok, termések, akár gallyak is keretezhetik alulról, de amikor a láng elérte a gyúlékony részeket, már ne használjuk.

Gyertyát, mécsest önteni, mártogatni nagyon jó szórakozás, de csak kamaszoknak és felnőtt felügyelettel ajánlom. A túlzott kapkodás égési sérüléseket okoz, így jobb, ha van egy nyugodt vezető. A viaszt maradék gyertyákból szerezhetjük be, ha nem akarunk drága pénzért alapanyagot venni, de a kreatív boltokban kapható. Ha több a sztearin tartalma, akkor csak elpárolog, ha a paraffin a nagyobb mennyiség benne, akkor szépen lefolyik. Ezt főleg régi gyertyáknál tapasztalhatjuk. Kanócnak a legközönségesebb kenderspárga is megteszi, jó a felvető fonal, de mindenképpen len, vagy más természetes anyag legyen, a kevert, szintetikus elemű szál nem alkalmas.

A kanócokat le kell súlyozni, főleg a mártogatáshoz, hogy szépen végigérjenek. Kisebb csavart, anyát kössünk rájuk. Ez később le lesz vágva. Kapható eleve kis fémtalpas kanóc is.

A vízfürdőben melegített viasznál az a jó, hogy nem fog odaégni, és egyenletesebben, lassabban hűl. A mártogatáskor egyszerre mindkét szálvéget beleengedhetjük az anyagba, de laposabb edénynél csak rövidebb gyertyát alkothatunk. Igazi gyertyamártót inkább fazékformájú edényekből lehet készíteni, ahol hosszabban beleengedhető a kanóc. Ha újramelegítjük az anyagunkat, vigyázzunk, gyakran leolvasztja a már megszilárdult rétegeket is. Készíthetünk lépcsőzetesen más-más színű felületet, aszerint, hogy milyen színbe mártjuk. Többszínű viaszt zsírkréták felolvasztásával nyerhetünk, vagy vásárolhatunk színező darabkákat is. Az illatanyagot ugyancsak beletehetjük, de csak pár cseppet szabad, mert különben nagyon fojtó és erőszakos szagú lesz.

Ha kisgyerekkel élünk együtt és félünk, hogy galibát okoz a láng, akkor vannak trükkös lehetőségek.

Manapság rengeteg led és más fényfüzért lehet kapni, ezeket nem csak az ünnepen használhatjuk! A szobába kis mesterséges farakás alá rejtve kiváló tábortűz hangulat, még indiánost is játszhatunk körülötte, csak a kivezető zsinórt rejtsük el a szőnyeg alá.

A mennyezet alatt, vagy csúnya csövekre tekerve, szintén kedvesebbé hangolja a látványt, főleg, ha girlanddal együtt tesszük fel. Hangulatos, ha vékony függöny mögé rejtjük, ez igazán sejtelmes lesz.

Így lesz a fényszegény hónapokban is segítségünkre a saját magunk alkotta fényforrás!

Kedves Olvasó, ha több ötletre vágysz, akkor keresd fel táblámat a Pinteresten, amelybe ezeket a képeket gyűjtögettem össze ITT.

Már csak egy finom, forró tea kell és egy jó kis olvasnivaló a meleg kuckódban!

Németh Csilla

#kreatív

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!