Kukucskáló Műhely a Kukucskáló Városban

A Kukucskáló Műhely óvodásoknak szervezett ismeretterjesztő sorozat. Minden alkalommal mese születik, amit aztán minden alkalommal tovább fűzünk.

Járom az új váramat, járom a sajátomat!

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy szépséges ország. A neve: Kukucskálób birodalom. Lakói, országuk nevéhez hűen mindenre és mindenkire kiváncsiak voltak. A mesebeli táj legeslegszebb hegyén állott Kukucskáló király palotája. Itt élte vidám gyerekkorát a kedves Kukucskáló Királylány és testvérbátyja, Kukucskáló Királyfi. Mondanunk sem kell, a két királyi gyermek kiváncsiságban túltett az ország valamennyi lakóján. Nem véletlen hát, hogy a királylánynak és a királyfinak ezernyi kalandja esett már meg. Jó ismerőseik voltak a hegyek és völgyek, a csillagok és a napsütés, az erdei javasasszony és a füvesember. De mindig szívesen látták a külhonból, messze Budapestről érkező kis vándorokat: kedves leánykákat és vitéz legénykéket is. Szívesen segítettek nekik, hogy ezt a számukra új, mesebeli világot felfedezzék!

Amikor a kedves leánykák és vitéz legénykék megérkeztek a királyi várba, bizony nagyon elámultak. Kürtszó, nagy sürgés-forgás fogadta őket. A vár kapujában zordon strázsák állottak. A gyerekek meg is illetődtek a marcona katonák láttán, de a királylány már szaladt is eléjük kedves bátyjával - épp most bújtak ki a mesetarisznyából:)

- Gyertek, gyertek, nagyon vártunk benneteket! Nézzetek körül, lássátok, hogyan él a vár népe!

A kedves fogadtatás feledtette a kis vándorok fáradságát, örömmel fedezték fel, milyen a várlakók élete: bekukkantottak a várfal oldalában meghúzódó műhelyekbe. Látták, mit csinál a kovács, a suszter, a varga és a pék. Itt még finom kóstolót is kaptak! Körbejártak a piacon: érezték az illatookat, látták a piaci mutatványokat és jót ebédeltek a lacikonyhán:). Kürtszó hangzott: nem egyszer, de sokszor! Mi lehet, ki lehet? Ó! De hisz ez Jankó a, a kürtös apró fia! Épp gyakorolja a kürtjeleket, hogy felnőve apja nyomdokába lépjen. Szívesen veszi a segítséget: a gyerekek, kezükből tölcsért formálva lelkesen - és igen pontosan! - ismételték vele együtt a jelzéseket.

A kürtszó hangjai közé más is beférkőzött! Kellemes, táncos dallamok! Hohó! Gyertek! - kiáltja a kis Királyfi! A piactérre muzsikusok érkeztek! Ebben a birodalomban mindig szívesen látott vendégek! Táncra is perdül a két királyi gyermek, s ki állhatna ellen a jó muzsikaszónak!?

KIfulladásig táncolt a vár népe, s velük együtt a gyerekek is. Jó volna már pihenni egyet, a nap is lemenőben….

A Királylány és a Királyfi kedvesen szállással kínálja vendégeit. Nem kell sokat várni, s a hálótermekben egyenletes, halk szuszogás hallik...

Következik: március 18. Illemtan a Kukucskáló városban

A Kukucskáló Műhely programja >>>

Cikkeink még:

Hogyan éltek a középkori várban?

Üdvözöllek dicső lovag!

#KukucskálóMűhely #Kukucskálómese

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!