Mindennapi erőszak

Sokan, sokféleképpen beszélhetnénk a gyerekeinket érő erőszakról. A szülők napi kudarcai, stresszállapotai, a társadalom általános állapota bizony nyomot hagy a családokban is. Meglepődnénk, ha az iskolában elszenvedett, gyerekünket ért erőszak a családban is gyökeredzhet?

„Na mi van, ki köszön? ” – hangzik a dörgedelem, gyakran a tanuló háta mögül,s forog a szerencsétlen, már megint mit vétett, mit mulasztott.

„Kérvényt nyújtsak be? Megmozdulsz már végre? Méltóztatnál végre valahára egyszer legalább ebben az életben nem babán bámulni, ha könyörögve megkérlek? ”

Ezek durva sértések, provokálják a pimasz viszontválaszt, erre hatalmi megtorlás – gyakori ez a játszma a családban is.

Aligha derűs az iskolában az a tanuló, aki otthon ezt hallja: „Belőled legföljebb WC-pucoló lesz, ha így folytatod. Nem baj, nem kell jól tanulni, miért is kéne, a szüleid kidolgozzák érted a belüket, de te semmit nem veszel komolyan, lusta és hálátlan vagy.”

A bántalmazás nem mindig ugyanazt a cselekedetet viszi tovább másokra: nem feltétlenül verik azt, aki verekszik. A bántalmazó a maga számára elviselhetetlen mennyiségű feszültséget néha egészen körmönfont módon hárítja át. Gyakori, hogy az agresszor teljesen elszigetelődik, bezáródik, beszűkül – szinte életfenntartó-funkciót tölt be nála az agresszió.

A kamaszok olykor hajmeresztő provokációi gyakran váltanak ki agressziót a környezetükből, főként a felnőtteknél ez is vezethet fékevesztett tini – bezáródáshoz, agresszióhoz. A kamaszok agressziója sokszor önmaguk ellen támad, vad indulattal ártanak maguknak igen leleményesen.

A fizikai, lelki és szóbeli mellett egyre elterjedtebb a virtuális erőszak is. Ritkán jelentkezik „tiszta formában” az erőszak: aki ordibál, az becsmérli is a másikat, és üt is. Van, aki édesen mosolyogva csipked, rugdal, intrikál, rongál orvul. Más egyszerűen elveszi, ami kell neki, akár kényszerítve, megalázva az áldozatát, puszta szórakozásból. Gyakori a lopás, zsarolás, az irigység okozta erőszak. A neten általában kiskamaszok cikizik, alázzák egymást, ármánykodnak – néha elképesztően durva módszerekkel gyötrik egymást, amiből sajnos több öngyilkosság is következett már.

A Moderniskola cikke alaposan körbejárja az iskolában jelentkező erőszak formáit, alternatív megoldásokat kínál és nem utolsósorban beszélgetésre ösztönöz. A cikk a családi konfliktusokhoz is segítséget nyújthat. Érdemes követni a fejleményeket.

A Moderniskola cikke ITT elérhető.

#virtuáliserőszak

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!