Az elárvult zoknik életre kelnek avagy a gyermeki szerepjáték és a bábok ereje

Nem tudom, mikor jöttem rá, hogy bábozni, bábokkal történeteket lemesélni, boldogság. Talán, amikor vicces kedvemben egy kivájt krumplit az ujjamra húzva, egyszer csak ott termett Krumplianyó, gyorsan kellett még mellém egy kivájt hagyma, Hagymaapó, mindez később a paprikás krumpliban landolt, de nagy kacsagások kíséretében, ettük meg a mesehőseinket.

Akkor is osztatlan volt a lelkesedés, amikor a Zoknimanó megint eltüntette zoknijaink nagy részét, vagy a Zoknimoly kirágta a kedvenc zoknink elejét. Mit tegyünk, hogy elárvult zoknijaink ne sírjanak-ríjanak a fiókok alján, keserves magányukban, mit tegyünk, ha hiába a stoppoló gomba, a tudás, hogy igenis megtanultunk anno zoknit stoppolni, de az a stoppolt rész nyomja a nagylábujjunkat?

Hát készüljön a zoknikból báb, eszköz, amely segítségével mindenki boldoggá tehető. Én, anyuka, az alkotó, ő, a gyermek, aki gyermeki fantáziájával meglátja a zokniban Süsüt, a varázsló, a kutyust, és bármilyen mesebeli formát, és a Zoknimanó is, hiszen, többet senki sem szidja áldásosnak nem mondható tevékenységéért. Ja, és a zokni gyárakat, akik gyárthatják csőstől az újfajta zoknifajtákat. Párosan, persze!

Ha közvetíteni szeretnél, szeretnék, ezt bármivel megteheted, ha a hétköznapi formát, vagyis azt, hogy szemembe nézel, és elmondod, szemedbe nézek és elmondom, nem megy, akkor kell a segítség, a közvetítő, az eszköz, a tárgy, amely életre kel, és beszél helyetted, belőled, érted, ez a báb, a figura, a marionett.

A kineziológusok, és a sérült gyermekekkel foglalkozó pedagógusok, de az óvónők is képzést kapnak, hogyan hasznosíthatják a bábokat a gyógyítás, a segítés, a bezárkózott, sérült, szomorú, félelmekkel teli gyermekek felszabadítására, és segítésére.

Mindamellett a bábokkal, babákkal, marionettel való gyógyítás, játék, és gyermekekkel való foglalkozás is egyénre szabott, de megvan a lehetőség arra, hogy kitapasztaljuk, mely bábok nyitják meg az egyik gyermeket, és mely bábok a másikat.

Hát még, ha önmaga készítheti el a saját bábját, figuráját! Ez egy másfajta örömforrás, úgy is mondhatnám, hab a tortán!

Amikor a gyermek ráébred, hogy mindenből lehet báb, és mindennel kifejezheti magát, ami körülötte van, legyen az egy elárvult borosüveg dugó, egy krumpli, sárgarépa, vagy egy alma, egy WC papírguriga, vagy az elárvult zokni.

Készítsünk, hát együtt, és kacagjunk együtt a felfedezésen, és a felismerésen mindezeket felimerve, és továbbgondolva!

Gyere velünk, alkoss velünk, hogy az elárvult zoknik életre keljenek!

Kézműves tábor. 2016. augusztus 1-6. Részletek ITT >>>

Rónai Katalin, a tábor foglalkozásvezetője

#mese

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!