Készíts álomfogót!

Vannak tárgyak, melyek elvesztették ugyan kultikus és mágikus jellegüket, de lakásdíszként ma is hódítanak. Ilyen maradt az általunk csak Álomfogónak nevezett szobadísz is. A következőkben néhány lépésben megmutatom, hogyan készíts el egy egyszerűbb változatot.

Az alapot bármilyen formatartó anyagból meghajthatod. Általában jó egy kis peddignád, drót, vagy meggörbíthető faágak sora. Készülhet papírsodratból, ha az elég kemény, kivághatod kartonból két koncentrikus körrel megrajzolva, stb.

A bemutatóban peddignádat használtam. Ezt az interneten rendelheted, vagy

kreatív boltban szerezheted be. Mint a fotón is látszik én legalább ujjnyi vastagon készítettem el az alapot. A technikája egyszerű, mint a gúzsfonás a népművészetben. Először egy megfelelő átmérőjűre görbített szálat keresztezünk, mint egy csomót, majd ezt a rátekerést végig folytatjuk, amíg a szál el nem fogy. Újabb szálakkal folytatható a kellő vastagságig. Ha így nem tudod, akkor csak simán összefogod a szálakat.

Amikor a kör megvan, választunk egy színben tetsző fonalat. Hímzőfonal csak a kis körökhöz illik, minél nagyobb az álomfogónk átmérője, annál vastagabb kötőfonal kell. Az első odacsomózás után, ujjunkat alátéve hurkokat képezünk, melyeket körben az alapon végig megcsinálunk. Amikor elértük az első hurkot, onnantól csigavonalban folytatjuk befelé tovább úgy, hogy a következő hurok az előző közepére kerüljön. A minta magától fordul befelé, és kezd el egyre kisebb is lenni minden nyílás. Ezért érdemes a szélén a kezdő sort nem túl sűrűre venni, különben befelé már nem fér be az ujjunk. Az utolsó huroknál kétszer ugyanoda csomózunk és ezzel megszorítottuk a szálat.

Ezután a lelógó díszeket alkotjuk meg. Mivel ez indián származású tárgy, így a tollak és a gyöngyök kapnak szerepet. A cikk végén mutatok más mintákat, melyekben nem csak kör és nem csak a fenti díszítő elemek érvényesülnek. A tollakból 2-3 darabot illesszünk egymáshoz, méghozzá eltérő színben és állagban. Szintén kreatív boltokban kaphatók. Azzal a szállal, mely a lógatáshoz kell összefogjuk őket, szorosan megtekerve egy kis csomóval. Majd olyan gyöngyöket választunk, melyek eltakarják a tekert részt, azaz nagyobb lyukkal rendelkeznek és rácsúsznak arra. Ezeket a stílusnak megfelelően váltogathatjuk.

A lelógó elemekből tetszés szerinti mennyiséget készítsünk, de általában 3-as a mutatós. A középsőt hangsúlyozzuk tegyük részletesebbé, több sort fűzzünk egymáshoz képest eltérő magasságba. Az általam készített minta példányokon a legvégén betekertem magát az alapot is azzal a fonallal, mely a középső fűzést adta. Így stabilabbnak és mutatósabbnak éreztem.

A kész álomfogót felakaszthatóra érdemes készíteni, hiszen a fejünk fölé, vagy a fal elé fogjuk lógatni. Így az akasztó elemét is díszítsük gyönggyel, mely elrejti a csomózást is.

Amennyiben tetszett ez a tárgy, jelentkezz a nyári táborunkba. Várjuk a kamasz gyerkőcöket!

Olvasd el a részletes tábori felhívást! >>>

Németh Csilla

Képek forrása:

https://hu.pinterest.com/pin/5699937005543753/

https://hu.pinterest.com/pin/5699937005543755/

https://hu.pinterest.com/pin/5699937005543743/

https://hu.pinterest.com/pin/5699937005543745/

#kreatívitás

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!