Kreativitásfejlesztés - eszközök nélkül


Forrás: Pixabay.com

A kreativitás - az ötletesség, a szokatlan problémamegoldás, az új dimenziók meglátása sok előnyt jelent egy felnőtt életében, a munkaerőpiacon való sikeres érvényesülésében. A kreativitás azonban önmagában semmire sem garancia, csak úgy, mint egyetlen más személyiségjegy sem! Ha nem társul kitartással, céltudattal, belső motivációval, felelősségtudattal, akkor éppen olyan sikertelenséghez vezet, mintha nem lenne.

A kreativitás fejlesztéséről sokat olvashatunk, de leginkább művészi tevékenységeket ajánlanak, esetleg kézművességet. Jelen cikkben olyan praktikákat kívánok felsorolni, amelyek a nyelvi kreativitás fejlesztését segítik elő, illetve a logikai gondolkodásnak adnak teret. Előnyük, hogy teljesen ingyenesek, semmiféle eszközt nem igényelnek. Nemhogy eszközt nem igényelnek, majdnem azt mondom, hogy szabadidőt sem, mert játszhatók a gyerekkel bármilyen más tevékenység elvégzése közben, például főzés, teregetés, utazás, stb. Előnyük, hogy kortalanok, bármilyen korosztállyal játszhatók, és sosem késő elkezdeni.

Lássuk a példákat!

1. „Hogyan tudnád csoportosítani a következő szavakat?” (Itt felsorolandó pár szó!) Ez a játék egészen a kezdő szinttől a kiemelkedően haladóig játszható.

Nyilván először olyan szavakat sorolunk mint „Alma, körte, barack” / „autó, villamos, kerékpár”, stb., de ezt követően lehet bonyolítani a dolgot. Mondhatunk ilyeneket is: „erdő, barlang, iskola, posta, autó, stb.” Ezeket a szavakat külön lehet válogatni pl. annak alapján, hogy van ablakuk, nincs ablakuk/ a természetben vannak, ember alkotta őket, stb.

Az igazán haladó szintnél nem is kell, hogy mi tudjuk a megoldást, sorolhatunk random szavakat is, aztán a gyerekünkkel együtt kitalálhatunk valami közös vonást köztük. Pl.: autó, hangya, kaktusz, felhő, stb. Abban biztosak lehetünk, hogy a világban nincsenek izolált dolgok, minden kapcsolódik mindenhez - valami módon, ezért kellő gyakorlással ezt a közös tulajdonságot meg is találhatjuk. Sok esetben a gyerekünk ügyesebb lesz, mint mi, de ez ne törje le a lelkesedésünket! Az igazán magas szinten már arra is törekedhetünk, hogy minél több különböző módon tudjuk csoportosítani a szavakat.

2. „Adj címet a képnek!” Jó esetben rengeteg képekkel illusztrált könyvünk van otthon. A gyerekek mesélés közben nézegetni az illusztrációkat. Mielőtt rátérnénk a mesélésre megkérhetjük a gyermekünket, hogy adjon címet a képnek.

Több gyakorlat után kérhetjük, hogy egymáshoz nem köthető, független címeket adjon. Az a jó, ha egy képről minél több témára tud asszociálni a gyermekünk, minél többféle címet ad neki. Az se baj, sőt (!) kívánatos, ha a gyerekünk által adott címnek köze nincs a mese témájához! A nagyobb gyerekekkel is játszható, nem mesekönyvből, hanem bármilyen képről.

3. „Minél….annál… - folytasd!” Ez a feladat nemcsak a logikus gondolkodást, a kreativitást segíti, hanem a tetteink következményére is felhívja a figyelmet. Pl.: Minél többet eszek, annál pufibb leszek. Minél pufibb leszek, annál egészségtelenebb leszek. Minél egészségtelenebb leszek, annál többet kell orvoshoz mennem.” Stb. Stb. A magasabb szinteken játszhatjuk úgy is, hogy több egymástól eltérő szempontot vegyünk számításba. A fenti példát így lehetne más megvilágításban folytatni: „minél többet eszek, annál több pénzt költünk élelemre. Minél több pénzt költünk élelemre, annál kevesebb pénz marad játékra stb.

A fenti játékoknak óriási előnye, hogy nincs vesztes, vagy nyertes! Nem versenyszellemre nevel, hanem egyedi gondolkodást fejleszti. És azon kívül, hogy a gyereket nem éri kudarcélmény – ha jól választjuk meg a feladat nehézségét, az ő szintjénél kezdjük a fejlesztést, minden megoldás jó megoldás! Számtalan dicséretre ad lehetőséget, hiszen a gyermek bármit mond az jó! Ha minden megoldást méltányolunk, sőt örülünk az egyedi megoldásoknak, akkor hihetetlen tempójú fejlődésnek lehetünk tanúi.

Molnárné dr. László Andrea

A kudarctűrés is nagyon fontos tulajdonság. Hiszen minél jobban tűri valaki a kudarcot, annál kisebb eséllyel esik a tanult tehetetlenség áldozatává. A kudarc kezeléséről még ITT irtunk.

#kreativitás #logikusgondolkodás #napirend

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!