Táborozni jó! 3+1 szempont táborválasztáshoz


A szülők számára a közelgő vakáció akár rémálom is lehet, ha nem tudják időben megszervezi a gyermekük szabadidejét a nyárra.

Hacsak nem rendelkezünk tengernyi szabadidővel – ez iskolába járó gyermek esetén két és fél hónap – végig kell gondolnunk, hogy az iskola végeztével napra pontosan hol fog a gyerekünk tartózkodni. Kezdd most a tervezést!

Innen tudsz naptárat letölteni, hogy jobban átlásd a nyarat már most májusban >>>

Minél kisebb egy gyermek annál jobban szempont az, hogy felnőtt felügyelete alatt legyen. Később már a nagyobb gyermekünkkel közösen együtt meg tudjuk tervezni a nyár napjait. Erről itt írtunk.

Az egyik lehetőség a gyermek tartalmas időtöltésére a táborozás. Melyek a táborok előnyei, amelyet mindenkinek meg kell tapasztalnia gyerekként?

Akár ottalvós, akár bejárós – napközis tábor, a gyermek megtapasztalja milyen az önállóság. Mama, papa nélkül kell megoldani a dolgokat, eligazodni új közösségben, új kapcsolatokat kötni. Én csak másodsorban említeném a gyerek érdeklődési körének megfelelő tábort. Alkalma van új dolgokkal megismerkedni, inspirálódni, új hobbira, esetleg életre szóló érdeklődést megalapozni, ami később a hivatása is lehet.

Táborba akkor menjen a gyermek, ha szeretne. Nem biztos, hogy tudja mi ez, főleg akkor, ha még nincsenek tapasztalatai. Ez esetben el kell neki mesélni mire számíthat.

Ideális esetben ismerjük a táborszervezőket, ismerős óvó néni, tanító néni a táboroztató. Ha a társakat a szervezőket ismeri a gyermek, számára a próbatétel a tőlünk való elválás lehet. Mindig fogódzó lehet, ez esetben, ha nem megy egyedül, vele tart a barátja, az ismerős, vagy szomszéd gyerek.

Első tapasztalatként semmiképp sem választanék ottalvós tábort. A napközis táborok lehetőséget biztosítanak a közösségi együttlétre, ugyanakkor ha sok gyerek van egy csoportban nagyon fárasztó tud lenni az alkalmazkodás.

Nézzük a napközis tábor választásának szempontjait (A helyszínt leszámítva, az ottalvós táborra is érvényes lehet).

1. Hol találunk tábort?

Ideális esetben a környezetünkben szerveznek tábort. Így lakóhelyünk közelében, esetleg a munkahely és a lakóhelyünk közötti táborra lelünk. Ha az óvodában, iskolában szervezik a tábort és a további szempontoknak (l. tovább) is megfelel – válasszuk azt.

Hatalmas kínálat van az interneten táborokból – több honlap is foglalkozik az összegyűjtésükkel. Derítsük fel a programszervezéssel foglalkozó honlapokat, többnyire ezek is gyűjtik a táborokat.

2. Szedjük össze az összes információt a táborról

Mindenképpen a gyermek érdeklődési körének megfelelően válasszunk, lehetőleg tematikus tábort.

Ha ismeretlen számunka a szervező, tájékozódjunk a szervezőről a honlapján, hívjuk fel, tájékozódjunk a helyszínről, a gyerekek létszámáról, a foglalkozásvezetőkről, a gyerekek felügyeletéről gondoskodó felnőttekről. Fontos a tábor napirendje is. Mennyi foglalkozást biztosít a szervező? Van-e a gyerekeknek szabadideje, mivel tölthetik a strukturálatlan időt? A részvételi díjban milyen szolgáltatásokat kap a gyermek?

A helyszínnél fontos az is, hogy a gyermek eleget legyen szabad levegőn és mozgásra is nyíljon lehetősége. Sokszor a szülők abba a hibába esnek, hogy olyan tábort választanak, ahol a gyerekek tanulnak és nem fordítanak figyelmet ezekre a szempontokra.

Nem jó az sem, ha a gyerek ideje nagyon be van osztva, de az sem, ha nincs kötött program. Meg kell találni a megfelelő arányt és ösztönösen a meglévő információk birtokában biztosan jól döntünk.

3. Ár

A legtöbb helyen az önkormányzatok szerveznek napközis táborokat, többnyire ezek a legolcsóbbak. A legtöbb helyen csak a szülők jövedelemigazolása alapján megállapított étkezési költséget fizetik. (Aki ingyenes étkezést kap, a tábor is ingyenes.) Ha önkormányzati napközis tábort választasz, többnyire azt kapod, amit szerveznek, választási lehetőséged korlátozott. Tudomásom van olyan verzióról is, amikor a plusz programokért fizetni kell. Ha nem szeretnénk, ha gyermekünk ezeken részt vegyen, biztosítanak alternatív programot, ami legjobb esetben irányított szabad játék.

Pénztárcánktól függően választhatunk napközis tábort 15 500 Ft-tól, akár fél millió (!) forint közelében. Igaz ez utóbbi kéthetes, angol tábor, anyanyelvi környezetben külföldön. Az átlag napközis táborok díja: 20-35 000 Ft között van. Mindezért étkezés, a szervezett programok, a táborhoz szükséges eszközök, játékok, az anyagigényes foglalkozásoknál, az anyagköltség is benne foglaltatik.

+1 Kell-e a nyáron tanulni?

Ne feledjük a nyár gyerekünk számára is a kikapcsolódásé. Ő is munkával töltötte az iskolai időszakot, fel kell töltődnie az iskola kezdetére. Ha szerencsétlenségünkre a nyár végén pótvizsgát kell tenni, a tanulás mellett is szüksége van pihenésre, akár aktív pihenésre.

A nyár alkalmas lehet arra, hogy a gyerek új dolgokat próbáljon ki, legyen az egy új sport, egy új hobbi, kézműveskedés – élmények, társakkal. A kulcsszó a tanulással kapcsolatban a gyerek szabad választása legyen (természetesen együtt megbeszélve és mérlegelve a választás előnyeit és hátrányait).

A nyári tanulásról még itt írtunk >>

A Fejlesztemagyerekem.hu kreativitásnövelő táborait itt találod:

6-10 éveseknek ajánljuk:

„Az elárvult zoknik életre kelnek” Báb és mesetábor

„Előttünk az élet” természet-művészeti tábor

11-14 éveseknek - Kamasz kreatív tábor

A témát a folytatjuk, facebook oldalunkon, facebook csoportunkban. Összegyűjtjük a vakációval kapcsolatos ötleteket, oszd meg velünk a TE TAPASZTALATODAT!

Kovács Márta

#szabadidő #tábor

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!