Természet és alkotás all in 1 - augusztusban

Közel lenni a természethez, hallgatni a lélegzését, benne élni és alkotni. Ezt tapasztalhatják meg a gyerekek augusztusi táborunkban.

A természetművészet egy valóban létező, modern művészeti irányzat. Lényege, hogy a szabadban alkotunk, s a természet elemeit, változatos formavilágát, kellékeit és összetevőit használjuk fel kisebb-nagyobb installációk, szobrok, képek, mintázatok és térformák elkészítéséhez. Többféle irányzatát többféle névvel is emlegetik: beszélhetünk ún. land-art-ról (azaz tájművészetről), nature art-ról (természet-művészetről), környezetművészetről, környezetszobrászatról és zöld művészetről is.

Tábori kirándulásaink alkalmával mi is szeretnénk a nagy művészek nyomába szegődni! S ha valóban szemfülesek vagyunk, észre fogjuk venni, hogy az erdő-mező szinte tálcán kínálja nekünk a munkánkhoz szükséges, izgalmas alapanyagokat. Az ágak, a gallyak, farönkök, a különböző mintázatú és színű levelek, virágszirmok és -kelyhek, termések, a talaj színes szemcséi, az ágas-bogas gyökerek egy kis játékos képzelettel könnyedén mesés képekké, megelevenedő szobrokká, színes kollázsokká, montázsokká alakíthatók.

Először bejárjuk a teret, keresünk, kutatunk, gyűjtögetünk, barátkozunk az erdővel, érzékenyen figyelünk a tájra. Mesélünk egymásnak az erdő öreg fáiról, titkos lakóiról, tündérek és manók birodalmáról, állatok kalandjairól…

Aztán jöhet a munka érdemi része:

  • rajzolunk, de ezúttal papír és ceruza nélkül…

  • Színes képeket festünk, de ecset nélkül…

  • Szobrászkodunk, de most nem lesz szükségünk agyagra, gyurmára. Hiszen azzal dolgozunk, amink van: egy selymes, zöld pázsit vagy mohás fatuskó éppen megfelelő lesz „rajzlapnak”.

A színpompás levelek pótolják festőpalettánk színkorongjait; s a kövek, kavicsok és termések lesznek szobraink „építőkövei”. Fonunk és kötözünk fűszállal, toldunk-foldunk virágszállal, ragasztunk porhanyós földkupaccal; aztán meglátjuk, milyen is lesz a végeredmény!

Ha van kedvetek az erdő kis művészeivé válni, csatlakozzatok természet-művészeti táborunk csapatához!

A képeken egy kis ízelítő azokból a gyönyörű alkotásokból, amiket más erdőjárók hagytak maguk után.

Fogarasi Orsolya

Képek forrása:

https://sciart.eu/hu/2011-05-15-1105/156/land-art-earthworks-avagy-muveszet-termeszetes-szarnyan

http://epa.oszk.hu/00000/00035/00112/2007-03-kn-Bernath-Kornyezeti.html

http://dorsetroadallotments.org.uk/kids-zone/

http://www.fun-stuff-to-do.com/easy-crafts-for-kids-10.html

http://gente.elpais.com.co/gente-tendencias/diseno/geometria-natural

https://hu.pinterest.com/explore/land-art/

http://artfulparent.com/2016/04/nature-art-for-kids.html

http://www.marghanita.com/infuse-nature-art-activities-into-your-curriculum/

#kreatív

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!