7 kérdés, amit ottalvós táborozás előtt meg kell kérdezned!


Forrás: Fortepan

Amikor én gyerek voltam, nem mentünk a családdal nyaralni. Számomra az volt a NYARALÁS, amikor apukám munkahelyének gyereküdülőjében tölthettem 1 hetet, 10 napot, vagy úttörőtáborban voltam, amit az iskolám szervezett. A gyereküdülőbe mindig egyedül mentem. Még ma is emlékszem arra a torokszorító érzésre, ami az üdülés előtti napokban elkapott…szorongás, izgalom – most milyen lesz? Lesz barátom? Mindig kötöttem barátságokat, amelyek közül több később is megmaradt egy jó ideig. Abban az időben nem volt e-mail, leveleztünk, talán egyszer az egyik lánykával még találkoztam is.

Ez az időszak megtanított alkalmazkodni, közösségben boldogulni, ismerkedni, önállónak lenni. Máig nem jelent problémát, ha egy konferencián meg kell valakit szólítanom.

Később szülőként már jobban aggódtam. Ha ismeretlen szervezővel táborozott a gyerekem, sosem ment egyedül. Gyűjts be minél több információt az ottalvós táborról, mielőtt döntesz! Persze a gyerekeddel együtt hozzátok meg a döntést. Első és legfontosabb feltétel, hogy a gyerek is akarjon menni. Érdekelje a program, esetleg beszéljetek rá ismerőst, havert, barátot, hogy menjenek együtt!

Hívd fel a szervezőt, ha lehet, menj el a gyerekkel együtt, hogy megismerkedjetek. Máris van egy fix pont a gyerkőc számára, ami csökkentheti az ismeretlentől való szorongást. Minél kisebb egy gyerek, annál több szüksége van kapaszkodókra.

A legnagyobb bizalmat az kelti, ha szülői értekezletet tartanak a szervezők, ahol részletes tájékoztatást kaphatnak az érdeklődő szülők. Jobb esetben szó lesz az alábbi kérdésekről, ha nem, kérdezd meg!

Ezúttal nem a tábor tartalmi kérdéseit járjuk körbe, hanem az „apróságokat”, amelyek, ha nincsenek a helyén, bizony el tudják rontani a legszuperebb élményeket is!

1. Milyenek a táborozás körülményei?

Hol alszanak? Sátorban, vagy faházban? Más ruhákat kell vinni egy sátortáborba, megint mást egy üdülőtáborba. Hány ágyasak a szobák? Ha sok ágy van egy szobában, nehéz lesz majd alkalmazkodni. 10 éves körüli volt a fiam, amikor valami eszméletlen elhelyezésben volt része egy táborban. A barátjával ment, a többi gyereket nem ismerte. 15-20 fiú volt egy szobában. Ahogy az szokott lenni, a fiúk közötti hierarchia az első napokban kialakult egészségtelenül. Kialakult egy klikk, akik uralkodni akartak a többi fiún. Mondanom sem kell, hogy nem ez volt a fiam kedvenc tábora! Ezt persze előre nem tudtam, ma már megkérdezném.

A kisebb gyerekeknek érdemes úgy pakolni – persze vele együtt, ahány nap van, annyi zacskó beletéve az alapfelszerelést – bugyi, zokni, trikó, nadrág/szoknya, mellétéve a melegebb ruhákat, ha hidegre fordul az idő.

Fontos, hogy legyen a melegebb nadrágból, zárt cipőből váltás, ha minden vizes, vagy sáros lesz, legyen mit felvenni. Gyakorlott táboroztató vagyok, a legnagyobb élmény a sárdagonya, ha esik az eső ;-) Na de ha nincs mit felvenni utána?

Érdemes leltárt csinálni, amit hazajövetelnél a gyerekünk ellenőriz. A gyerekek hajlamosak lehetnek szanaszét hagyni a dolgaikat a strand, a fürdő, sportpálya, ebédlő, háló ötszögében.

2. Hány gyerek jut egy felnőttre?

Ideális, ha minden csoportnak van felnőtt vezetője, akihez a gyerek fordulhat, ha nem tud valamit, vagy valami baja van. Nagyon elveszettnek érezheti magát egy gyermek, ha nincs ilyen. Ha kisebb egy gyerkőc, annál jobb, minél kevesebben vannak, hogy megkaphassák a megfelelő törődést.

Én 10 főben mondanám az ideális csoportlétszámot. Milyen korú és végzettségű a felügyelő felnőtt? Sok esetben fiatalok vigyáznak a gyerekekre és nem rendelkeznek megfelelő tapasztalattal a táborban előforduló problémákkal kapcsolatosan.

3. Milyen távolságra érhető el orvos / orvosi ellátás?

Forrás: Fortepan

Tudni kell, hogy minden tábor számára, még a napközis táborok számára is előírt az elérhető orvos. A pedagógusok ideális esetben ismerik az alapvető balesetellátás szabályait. A puszta közepén, ha nincs velük orvos, biztosan van személyautó, amivel a gyerek a balesetellátás helyszínére szállítható.

4. Hányszor kapnak a gyerekek enni?

Forrás: Fortepan

A kamasz gyerekeknél ez probléma lehet, mert egyfolytában ennének és kicsi adagok esetében igény lesz majd a pótlásra, ami a zsebpénzkészletet terheli. Speciális igényeket a legtöbb helyen már igénybe lehet venni, de ha ilyen problémája van a gyerekünknek, érdemes rákérdezni.

5. Mennyi pénzt vigyenek zsebpénznek? Mire kell majd költeniük?

Nem jó a túl sok pénz és a túl kevés sem. Ha esetleg a kirándulás, élményfürdő, a bobozás – ennek csúszásonkénti ára van stb. alternatív programként szerepel, akkor bizony mérlegelnünk kell még itthon, mennyit engedhetünk meg magunknak, egyáltalán részt akar-e venni benne a gyerek.

6. Vihetnek-e mobiltelefont, tabletet, saját játékot?

Ha igen a válasz, legyünk tisztában azzal, hogy ezeket a gyerek csak saját felelőssége terhére viheti. Mérlegeljük szülőként, miért is szeretnénk, hogy a gyerek táborozzon? A tábor arra való, hogy új környezetben, valós élményeket éljen át a gyerekünk. Szerezzen barátokat, tapasztalja meg a közösség erejét. Minek akkor a kütyű? Elég, ha otthon naphosszat ezekkel foglalkozik!

7. Hogyan tarthatjuk a kapcsolatot a gyerekkel?

Aranyszabály – ha a gyerek nem jelentkezik telefonon, akkor jól van. Ne keresd. Ne érezd rossz anyának magad. A táborokban mindig van két kötelező kapcsolatfelvétel – amikor megérkezett a táborozó és amikor a hazajövetel időpontját pontosítjuk.

Ha nem engedik a mobiltelefont, hogyan tud elérni téged, ha szüksége van rá?

Ha neked még van ötleted, tegyél még hozzá!

Kovács Márta

A Fejlesztemagyerekem.hu napközis táborait ITT találod.

#tábor

Kapcsolódó bejegyzések: