Egyből - sok

Biztosan voltál már úgy, hogy nagyon megtetszett egy rajzod, és szerettél volna belőle több embernek adni, vagy több példányt kellett készíteni egy meghívóból, vagy értesítőből. Milyen módszerekkel tudsz sokszorosítani- erről szól ez a rövid írás.

A sokszorosítás Európában a reneszánszban érte el csúcspontját, híres művészek rézkarcait vették az egyszerű emberek is, mert megfizethető volt az áruk. A fametszetet a kínaiak találták ki és gyönyörű, színes nyomataikkal megváltoztatták az európai fiatal művészek gondolkodását, így alakult ki az impresszionizmus.

Persze többet készíteni egy sikeres rajzból lehet fénymásolattal is, de az elveszi az eredetiségét. Egy nyomat mindig mutatja a kézi megmunkálás hatását, valamennyire esetleges, hogyan alakul a kép. A festékréteg és más, a munkafázisok során keletkező apró nyomok fokozzák a munka hitelességét. Ne felejtkezzünk meg arról, hogy a nyomatokon mindig oldalfordított kép keletkezik, ez főleg szöveg nyomtatásakor fontos!

A legegyszerűbb – a nyomhagyás

Krumpli nyomó

A legegyszerűbb alapanyag a krumpli, amellyel előre megrajzolt nyomot hagyhatunk. Termések, félbevágott citrom, vagy káposztatorzsa is szép vágási felülettel rendelkezik, azt is érdemes festékbe mártva használni. Ezek a felhasználási módok változatosak lehetnek aszerint, hogy a formát akriltemperába, vagy textilfestékbe mártjuk. A ritmusos foltokat, akár egész nagy felületeken is végigvezethetjük. Nyomtathatunk így karácsonyi üdvözletet, vagy kisebb felületű lakástextilt.

Most ismerkedjünk a monotípiával!

Monotípia

Sűrű temperát, vagy eleve nyomdafestéket egyenletesen eloszlatunk egy műanyag fóliadarabon (csak olyan jó, ami keményebb, tartása van, pl. dosszié), majd óvatosan ráfektetünk egy azonos méretű lapot. A lap hátuljára rajzolhatunk itt a ceruza, vagy más nyomhagyó felület adja a leendő rajz vonalait, ha ujjunkkal megdörzsölgetjük helyenként, akkor pedig foltokat képezünk. Amikor befejeztük, óvatosan leválasztjuk a fóliáról a papírlapot és előtűnik rajzunk oldalfordított képe. Kicsit véletlenszerű ez a technika, így igazán minket is meglephet a végeredmény. Ma már kapható vízben oldódó nyomdafesték is, ezzel nem veszélyeztetjük a ruhánkat.

Egy kis lépéssel tovább - a papírmetszet!

Papírmetszet
Papírmetszet

Ekkor a képet magasnyomással készítjük el. Míg a monotípia a nevében is hordozza, hogy csak egy példányos, úgy itt néhány azonos darab sokszorosítható. Egy idő után a festék eltömítheti a felület kisebb réseit, vagy leszakítja egyes elemeit. A vastag kartonból kivágott formákat alaplapra ragasztjuk, így amikor a hengerrel végigfestékezzük, akkor a magasabban kiálló részek fognak nyomódni. Színes felületre nyomva is érdekes, de meg lehet próbálni több színnel festékezni, és így érdekesebb felület képezhető.

A csúcs- a linómetszet

Linómetszet

Ehhez a technikához már komolyabb alapanyagra és speciális eszközre van szükségünk. A hozzávalók beszerezhetők a kreatív boltokban. A linóleum lap puha felületű, a véső szerszámmal vékony vonalakat, nagyobb felületeket kibontva foltokat képezünk, ezek fogják adni a fehér részeket. A nyomat szintén oldalfordítottan kerül ki a lap alól, de ezzel az eljárással már akár esküvői meghívók százas nagyságrendje is készíthető.

Ha a formákat elvágjuk egymástól, és más színnel festékezzük, akkor születnek a többszínű nyomatok.

A nyomtatáshoz ajánlom – ha van a családban- régi fotóhengert, vagy használaton kívül helyezett vastag tésztanyújtófát, de ha minden kötél szakad, akkor némi pokróccal lefedve rálépéssel is lehet nyomtatni. Mindig vigyázni kell, hogy ne mozduljon el a két felület a nyomtatás közben, mert szellemképes lesz.

Mindezekkel a sokszorosító eljárásokkal részletesebben is ismerkedhetnek azok, akik részt vesznek a Kamasz kreatív táborban, melyet augusztus első hetében tartunk szép, zöldövezeti környezetben a Rózsavölgyi Közösségi Házban.

Szeretettel várom az érdeklődőket!

Németh Csilla

Képek forrásai:

https://hu.pinterest.com/pin/258534834835847923/ https://hu.pinterest.com/pin/319544536039546765/

https://hu.pinterest.com/pin/5699937007705234/

https://hu.pinterest.com/pin/5699937007705210/

https://hu.pinterest.com/pin/476466835558457690/

https://hu.pinterest.com/pin/217439488236348417/ https://hu.pinterest.com/pin/515873332290556030/

https://hu.pinterest.com/pin/487936940860519696/

#kreatív

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!