Vakációszervezés - kreatívan


Vakáció

Előző cikkeinkben már írtunk a nyári táborozás kérdéseiről ITT meg ITT. Tény, hogy a két és fél hónap szünet megpróbáltatást jelent a szülők számára, hacsak nem rendelkezünk tenger szabadidővel, hogy gyermekeink számára programokat szervezzünk. Az átlag szülő dolgozik napközben. Ha 1-2 tábornál többet nem tudunk befizetni, akkor mi legyen a maradék nyári szünettel? (Több tábor nem csak a pénztárcánknak, hanem a gyereknek is sok. A táborban ugyan van társaság, de ha ismeretlenek társak hétről hétre, állandóan megnőhet a stressz. A táborokban mindig alkalmazkodni kell a társakon kívül a programokhoz is, akkor is, ha nincs kedve részt venni. Pedig a gyereknek is szüksége van pihenésre, mert igencsak elfáradt a tanév közben.

A 10 év alatti gyerekek még felügyeletet is igényelnek a nyáron, ennek megoldása pedig csak tudatos tervezéssel lehetséges. A legjobb esetben van nagymama a közelben, vagy esetleg vidéken. A nagyiktól rengeteg élményt kaphatnak a gyerekeink, csak másfélét, mint amit mi nyújthatunk.

Ha nincs nagyszülő, biztososan vannak osztálytársak, barátok! Szervezzünk közösségi nyaralást!

Végre itt a nyár!

Ha három-négy szülő összeáll és felajánl pár napot, egy hetet a szabadságából, már egy hónapnyi szuper gyerekparadicsomot varázsolhatunk az otthonunkból. A gyerekünk a barátaival lehet, közösen alakíthatjuk ki a programot, így élményekkel teli napokat ajándékozhatunk a gyerkőcöknek. Nem kell nagy költségekkel számolni. Egy társasjátékparti, vagy közös legózás otthon a többiekkel ugyanolyan élmény lehet, mintha elvinnénk kalandparkba, vagy költségesebb programra őket. Bár a többi gyerek etetése pénzbe kerül, de a mi gyerekünket ugyanúgy vendégül látják majd.

Annak idején, amikor ilyen idős gyermekem volt, egy három gyerekkel GYES-en lévő anyuka vigyázott az enyémre. Azóta is hálás vagyok neki, évekig nem volt gond a nyár számunkra, mert a legidősebb gyerkőc a fiammal együtt nőtt fel és mindig imádott náluk lenni. Medence volt a kertben, különösebben még eljárós programok sem voltak, mégis jól érezték magukat!

Ha tolerálják a munkahelyen, nagyobb gyereknek élmény lehet pár órát a munkahelyünkön tölteni. Megtanulhatja, hogy apa, anya most dolgozik, ne zavarjon bennünket. Ha viszünk számára időtöltési lehetőségeket, amelyekkel elfoglalja magát – könyv, színező, tablet stb. – akkor még dolgozhatunk is.

Jutalomként kilátásba helyezhetünk egy közös sétát, vagy valami élményt, amit közösen élhetünk meg a munkaidő végén.

Én például nagyon szerettem anyunál az írógépen leveleket írni. Tény, hogy otthon nem volt írógépünk…De hasonló csábító tapasztalatszerzési lehetőséget Te is találhatsz. Ha elég nagy, adhatunk neki feladatokat, pl. vigye körbe a postát (helyismeret után persze), vagy menjen el a büfébe egyedül vásárolni.

A nagyobb gyerkőcöket már otthon hagyhatjuk, amíg dolgozunk. Számukra inkább az egyoldalú elfoglaltság – pl. számítógép előtti kuksolás – megelőzése a cél.

Néhány kreatív ötletet nagyobb gyerekek számára ezekben a cikkekben olvashatsz:

Másképp töltött szünidő Kincskeresés a környékünkön Mit csináljon a tehetséges gyerek nyáron?

Ha van ötleted, ami nem szerepelt a cikkben, oszd meg velünk kommentben.

Kovács Márta

A Fejlesztemagyerekem.hu táborait itt találod >>>

#közösséginyaralás

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!