Az agy új edzésprogramja a diszlexia leküzdéséhez

Túl vagytok az első osztályon? Nehezen ment az olvasás? A gyereked nem szeret hangosan olvasni? Gyenge és nehezen olvasható az írása?

Már idősebb és még mindig gondot jelent az olvasás? Egyáltalán nem fejlődik, hiába gyakorol?

Sokszor az is előfordul. hogy az idegen nyelv tanulása nem megy, vagy nagyon lassan fejlődik. Más esetben a gyermeknek csak az egyik nyelv tanulása okoz problémát. IGEN - diszlexiás.

A kép forrása: http://www.amygdalalearning.hu/

Figyelmeztető jel lehet, ha más, olvasástól eltérő problémák jelentkeznek.

Előző cikkünkben már írtunk az Amygdala learning megoldásairól, amely elsősorban az angolul tanuló gyermekek olvasástanulását könnyíti meg.

A Fast ForWord program a Gósy Mária fonetikus, nyelvész, pszicholingvista által kifejlesztett GMP terápiához hasonlít, de a Fast ForWord program használatához nem szükséges a terepeuta jelenléte.

Ebben a cikkünkben belenézünk néhány gyakorlatba, amelyek segítenek a diszlexia gyógyulásához vezető úton.

A program hétféle agyi gyakorlatot kínál, megtornáztatva ezzel az összes, nyelvvel kapcsolatos agyi funkciót, a hangok dekódolásától kezdve, a szöveg megértéséig. A gyakorlatok egyik része a beszédészlelést, beszédértést fejleszti. Mindegyik érdekes, fokozatosan nehezülő, jól felépített. A grafikák ötletesek, motiválóak és jól kapcsolódnak a feladathoz.

A Robo-Dog-ban a beszédértés fejlesztése jelenik meg. A hasonló hangzású szavak jelentését kell megtalálni a képek segítségével. Ez olyan típusú feladat, amit csak azok a tanulók tudnak megoldani, akik beszélnek valamilyen szinten angolul.

A program másik feladattípusa szintén a beszédészlelést fejlesztik, de már megjelenik a hallott szó írott formája is, így már összekapcsolódik az auditív és vizuális észlelés. A kiemelt kezdőbetűk esetében a vizuális differenciálás is. A feladatok fokozatosan nehezednek. Itt már találkozunk extra feladatokkal is. Ezek részben a motiváció fenntartását segítik, másrészt az addig gyakoroltatott készséget egy új változatban működteti.

A jutalom a program kulcsfontosságú eleme. Valahányszor a gyermek sikert ér el, dopamin és acetilkolin szabadul fel, amelyek segítenek megszilárdítani az agyban elért változásokat.

A program hatása minimum 12 hétig tartó rendszeres, heti 5 alkalommal, alkalmanként minimum 30 perces megoldása alatt és után mutatkoztak meg.

Az Amygdala Learning és a Fejlesztemagyerekem.hu együttműködése eredményeképpen, most 24 órában kipróbálhatod a programot és kedvezményeket is kaphatsz, ha alkalmazni szeretnéd a gyereked fejlesztésében. Katt IDE! A cikk írásához felhasználtuk Gergényiné Németh Erika szakvéleményét, továbbá: Norman Doidge: A változó agy c. könyvét, ill. Gósy Mária: Az olvasási nehézségről és a diszlexiáról szóló könyvajánlóját is.

Kovács Márta Cikkeink a diszlexia témaköréből: Tanulási zavarok I. - Az ezerarcú diszlexiaKipróbáltuk! Olvasástanulás Logicoval

#GMPterápia #diszlexia

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!